Δυσοίωνος ήταν ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ και καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμης Λέκκας, αναφορικά με τις πυρκαγιές και τις επιπτώσεις τους στο περιβάλλον της Αττικής.

«Είχαμε πολύ μεγάλη απώλεια δασών τα τελευταία 10 – 20 χρόνια και βρισκόμαστε σε ένα οριακό σημείο. Κάθε σπιθαμή δάσους που χάνεται σημαίνει και μεγάλη επίπτωση στο περιβάλλον της Αττικής. Γιατί η Αττική είναι ένας ιδιαίτερος χώρος, συγκεντρώνει το 40% του πληθυσμού με πολύ μεγάλες επιβαρύνσεις. Συνεπώς τα εναπομείναντα δάση παίζουν ένα κομβικό ρόλο στο περιβάλλον», τόνισε ο κ. Λέκκας μιλώντας στην ΕΡΤ.

«Βλέπουμε τα γεγονότα να εναλλάσσονται το ένα το άλλο χωρίς να μπορούμε να τα προλάβουμε. Παλαιότερα μας δινόταν η ευκαιρία μετά από κάθε τέτοιο φαινόμενο να το αναλύσουμε, να το εκτιμήσουμε, να βγάλουμε τα συμπεράσματά μας. Τώρα πια είμαστε σε αδυναμία να κάνουμε όλη αυτή τη διαδικασία γιατί τελειώνει ένα φαινόμενο και αρχίζει το επόμενο και ούτω καθεξής. Έτσι λοιπόν υπάρχει μια σύνθετη κατάσταση η οποία οδηγεί ουσιαστικά στην περιβαλλοντική υποβάθμιση. Οδηγεί στο τελικό στο τελευταίο στάδιο της περιβαλλοντικής υποβάθμισης που είναι δυστυχώς η ερημοποίηση», περιέγραψε ο κ. Λέκκας.

Ο κ. Λέκκας μάλιστα τόνισε πως και οι αναδασώσεις που γίνονται δεν έχουν ουσιαστικό αποτέλεσμα καθώς τα δέντρα ξανακαίγονται.

naftemporiki.gr