Το Υπουργείο Εσωτερικών μέσω του Προγράμματος "ΑΡΓΟΣ’" ενέκρινε χρηματοδότηση 400.600 ευρώ προς τον Δήμο Τυρνάβου για την κατασκευή καταφυγίου αδέσποτων ζώων συντροφιάς.

Αντικείμενο του έργου είναι η κατασκευή καταφυγίου αδέσποτων ζώων συντροφιάς του Δήμου Τυρνάβου, σε εκτός σχεδίου πόλεως αγροτεμάχιο εκτάσεως 16.249,28 m 2 , στη θέση «Σαρακίνα» της Δημοτικής Κοινότητας Αμπελώνα, ιδιοκτησίας του Δήμου Τυρνάβου.

Η πρόσβαση στο χώρο γίνεται μέσω υφιστάμενης δημοτικής οδού πολύ καλής βατότητας.

Μετά το τέλος των εργασιών θα έχει δημιουργηθεί μια ολοκληρωμένη εγκατάσταση καταφυγίου:

• Κτίριο 1 : Ένας χώρος αναμονής και εξέτασης στον οποίο θα υπάρχει και το γραφείο του κτηνιάτρου και ένας χώρος χειρουργείου.

• Κτίριο 2 : Ενιαίος χώρος κλουβιών νοσηλείας στο χαμηλό τμήμα του κτιρίου, ενώ στο υπερυψωμένο, δύο χώροι για γάτες με προθάλαμο, χώρος γραφείου προσωπικού, χώρος αποθήκης τροφών, χώρος πλυντηρίου και W.C.

• Κτίριο 3 : Χώρος απομόνωσης των ζώων.

• Στον περιβάλλοντα χώρο κατασκευάζονται 40 κλουβιά φιλοξενίας ζώων.

• Οι χώροι θα φωτιστούν κατάλληλα και θα διαμορφωθούν διάδρομοι κυκλοφορίας αυτοκινήτων και θέσεις στάθμευσης με χαλίκι.

• Το οικόπεδο θα φραχτεί με συρματόπλεγμα ρομβοειδούς οπής, ύψους 2,00 m στερεωμένο σε σιδηροπασσάλους γαλβανισμένου σιδηροσωλήνα.

Το κτίριο θα υδρεύεται από το δίκτυο ύδρευσης της ΔΕΥΑ Τυρνάβου.

Η υλοποίηση του έργου θα συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό στην αντιμετώπιση ενός διαρκώς αυξανόμενου προβλήματος που είναι η διαχείριση των αδέσποτων ζώων. Το καταφύγιο θα παράσχει αποτελεσματική φροντίδα στα ζώα, θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής τόσο αυτών και των κατοίκων αλλά και την εικόνα του Δήμου.