Μόλις 11.250 Καρδιτσιώτες μπορούν αυτή την στιγμή να επιλέξουν οικογενειακό γιατρό, ενώ οι υπόλοιποι κάτοικοι της πόλης δεν έχουν αυτή την δυνατότητα καθώς δεν υπάρχει ο απαραίτητος αριθμός γιατρών για να καλύψει τις ανάγκες.
Αυτό είναι το γεγονός που πιστοποίησαν τα μέλη του Ιατρικού Συλλόγου Καρδίτσας, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν, με τον πρόεδρο κ. Σπάνια να φέρνει ως παράδειγμα την Καρδίτσα για να καταδείξει την αποτυχία του συστήματος, το οποίο πάντως είπε ότι κινείται στην σωστή κατεύθυνση.
Μάλιστα χαρακτήρισε τον οικογενειακό γιατρό θεσμό που στηρίζεται πάνω του η Πρωτοβάθμια περίθαλψη και που η ιατρική κοινότητα συμφωνεί μαζί του, αρκεί να τηρεί προϋποθέσεις που θα βοηθούν τους γιατρούς να ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους και τους πολίτες να επωφελούνται από αυτό.
Κάτι τέτοιο δεν ισχύει σήμερα σημείωσε ο κ. Σπάνιας, που στο πάνελ είχε δίπλα του την αντιπρόεδρο κ. Αθηνά Παπανικολάου, τον Γραμματέα κ. Θωμά Σίμο και τον Ταμία κ. Δημήτρη Παπούλια και εξήγησε ότι αυτό συμβαίνει γιατί το υπουργείο προχώρησε σε μία σύμβαση με την οποία δεν συμφωνεί η ιατρική κοινότητα και πλέον δεν υπάρχουν γιατροί να υπογράψουν συμβάσεις.
Ο ρόλος του οικογενειακού γιατρού, είπε ο κ. Σπάνιας, είναι σύνθετος καθώς είναι υπεύθυνος για την πρόληψη την δημιουργία ηλεκτρονικού φακέλου για τον ασθενή, ώστε να γνωρίζει ανά πάσα στιγμή το ιστορικό του, την εξέτασή του όταν απαιτηθεί και την παραπομπή του σε ειδικό γιατρό εφόσον κριθεί αναγκαίο.
Κάθε οικογενειακός γιατρός (παθολόγος ή γενικός γιατρός και παιδίατρος για τις μικρότερες ηλικίες) μπορεί να εγγράψει 2.250 ασθενείς, πρόσθεσε ο κ. Σπάνιας και θα χρειαστεί μήνες μόνο για να δημιουργήσει τους φακέλους, χωρίς ουσιαστικά να λειτουργεί το ιατρείο του. Η αμοιβή του γι αυτό είναι 0,71 λεπτά, μικτά, ανά άτομο, πράγμα που είναι όχι απλά ασύμφορο αλλά αδύνατον για τον γιατρό να αντεπεξέλθει.
Η περίπτωση της Καρδίτσας
Επιστρέφοντας στο παράδειγμα της Καρδίτσας που κατά τον ιατρικό Σύλλογο είναι χαρακτηριστικό για να κατανοηθεί η κατάσταση, ο κ. Σπάνιας είπε ότι ο πληθυσμός της πόλης είναι 34 με 35 χιλιάδες. Σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ έχουν υπογράψει μόλις δύο ελεύθεροι επαγγελματίες. Άρα μπορούν να καλύψουν 2.250Χ2= 4.500 άτομα.
Το υπουργείο, τόνισε ο εισηγητής, βλέποντας ότι δεν βγαίνουν τα νούμερα και δεν υπάρχει ανταπόκριση των γιατρών βάφτισε οικογενειακούς γιατρούς τους γενικούς και παθολόγους του Δημοσίου. Έτσι με δύο γιατρούς από το αστικού τύπου Κέντρο Υγείας της Καρδίτσας (πρώην ΠΕΔΥ και πρώην πολυιατρεία ΙΚΑ) και έναν από την ΤΟΜΥ Καρδίτσας ο αριθμός των οικογενειακών γιατρών φθάνει τους πέντε. Από 2.250 άτομα ο καθένας έχουμε μία κάλυψη 11. 250 ατόμων σε ένα σύνολο 35.000.
Στην πραγματικότητα όμως, είπε ο κ. Σπάνιας, οι γιατροί του Κέντρου Υγείας, δεν θα περιοριστούν στους εγγεγραμμένους ασθενείς. Ο ρόλος τους είναι να περιθάλπτουν όποιον ασθενή απευθύνεται σε αυτούς, απ’ όποια περιοχή του νομού, της χώρας ακόμα και του εξωτερικού. Δεν θα περιοριστούν σε αυτούς που τους έχουν επιλέξει ως οικογενειακούς, ούτε θα προτάξουν αυτούς έναντι άλλων. Οπότε θα πάνε και αυτοί σε ραντεβού, πιθανόν πολλών ημερών. Στην πραγματικότητα, λοιπόν, κατέληξε έχουμε δύο οικογενειακούς γιατρούς για 35.000 κατοίκους. Που σημαίνει ότι η πλειοψηφία των Καρδιτσιωτών, θα μείνει εκτός θεσμού.
Αυτό, πρόσθεσε, αποδεικνύει ότι το πρώτο στάδιο απέτυχε. Γιατί εδώ δεν μιλάμε για ένα σύστημα «όποιος πρόλαβε τον Κύριο είδε» αλλά για ένα σύστημα που πρέπει να λειοτυργεί για όλους.
Το δεύτερο τώρα στάδιο προβλέπει την προώθηση των ασθενών σε ειδικούς γιατρούς, εφόσον κριθεί αναγκαίο. Ούτε αυτό μπορεί όμως να γίνει καθώς ούτε εδώ έχουμε υπογεγραμμένες συμβάσεις. Άρα οι οικογενειακοί γιατροί δεν επαρκούν ενώ ειδικότητες για την συνέχεια δεν υπάρχουν.
Κλείνοντας επί του θέματος ο κ. Σπάνιας υπογράμμισε ότι ο ιατρικός Σύλλογος είναι υπέρ της εφαρμογής του νόμου και κάλεσε τους πολίτες να επιλέξουν οικογενειακό γιατρό, τουλάχιστον όσοι προλάβουν, πριν καλυφθούν οι θέσεις. Οι υπόλοιποι θα απευθύνονται στις δημόσιες δομές ή θα πληρώνουν την επίσκεψη στους γιατρούς.
Από κει και πέρα είναι φανερό, τόνισε, ότι το σύστημα δεν μπορεί να λειτουργήσει και θα δοθεί η δυνατότητα να γραφτούν και οι υπόλοιποι όταν αλλάξουν οι συμβάσεις και συμμετάσχουν και άλλοι γιατροί στο εγχείρημα.

karditsalive.net