Στην τελική ευθεία για το γιορτινό τραπέζι έχουμε μπει από τη Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου και η κίνηση στα κρεοπωλεία της Καρδίτσας, σε επίπεδο παραγγελιών, είναι καθημερινά αυξανόμενη.

Το KarditsaLive.Net, μίλησε με επαγγελματίες του χώρου, οι οποίοι και μας ενημέρωσαν τόσο για τις τιμές, όσο και τις προτιμήσεις των καταναλωτών αυτή την περίοδο του χρόνου.

Σε ότι φορά στο κόστος φαίνεται ότι όσοι επιλέξουν αρνί και κατσίκι θα πληρώσουν παραπάνω σε σχέση με πέρυσι, ενώ ανάλογα συμπεριφέρεται και η τιμή της γαλοπούλας. Συγκεκριμένα το κατσίκι ξεκινά από 11,5 ευρώ το κιλό και μπορεί να ξεπεράσει τα 12, ενώ από 11 μέχρι 11,5 θα βρει κανείς αρνί γάλακτος. Πέρυσι το αρνί ήταν στα 9 με 10 ευρώ το κιλό και στο 10 με 11 έβρισκε κανείς κατσίκι.

Η γαλοπούλα, που είναι άλλο ένα παραδοσιακό είδος κρέατος γι αυτή την περίοδο του χρόνου, ξεκινά από 8,5 ευρώ και φθάνει και τα 9,5 ευρώ το κιλό. Είναι δηλαδή και αυτή κατά ένα ευρώ περίπου ακριβότερη σε σχέση με πέρυσι.

Ο βασιλιάς, πάντως, του Χειμώνα και κατ' επέκταση και των γιορτών είναι το χοιρινό. Εδώ η τιμή διαφέρει από κομμάτι σε κομμάτι, αλλά, ανά περίπτωση, είναι σταθερή σε σχέση με πέρυσι. Τόσο στα κομμάτια κρέατος, όσο και στα κρεατοσκευάσματα και κυρίως το λουκάνικο, που δηλώνει "παρών «σε κάθε γιορτινό τραπέζι.

Η εορταστική ιδιαιτερότητα είναι βέβαια το γουρουνόπουλο, που παραγγέλνετε ολόκληρο ή μισό. Εδώ το βάρος του ζώου διαμορφώνει εν πολλοίς και την τιμή που μεσοσταθμικά τοποθετείται στα 8,7 ευρώ, αφού μπορείς να το βρεις από 8,3 έως 9,5 ευρώ χωρίς να μπορεί να αποκλειστεί, σε κάποιες περιπτώσεις, η τιμή να φθάσει και στα 10 ευρώ ανά κιλό.

Για την κίνηση, τώρα, οι συμπολίτες κρεοπώλες μας είπαν ότι δεν ξεκίνησε ακόμα με την φυσική παρουσία των πελατών στα κρεοπωλεία αλλά είναι σίγουρα αυξημένη σε επίπεδο παραγγελιών. Είναι σαφώς βελτιωμένη σε σχέση με πέρυσι που είχαμε σημαντική πτώση, κυρίως λόγω των μέτρων, αλλά φέτος δείχνει να υπάρχει μία ομαλοποίηση, σε φυσιολογικές, για το χρονικό διάστημα συνθήκες.

Στα κρεοπωλεία οι καταναλωτές αναμένονται από την Τετάρτη και μετά, με την Πέμπτη και την Παρασκευή να υπάρχει κορύφωση. Όπως τόνισαν στην ηλεκτρονική μας εφημερίδα οι επαγγελματίες του χώρου, τα κρεοπωλεία της πόλης και του νομού γενικότερα, έχουν επάρκεια ντόπιων και ποιοτικών προϊόντων και δεν θα παρατηρηθεί καμία έλλειψη.

Τέλος, το χοιρινό είναι το κρέας που επιλέγεται ως επί το πλείστων, όπως και κρεατοσκευάσματα προερχόμενα από αυτό, όπως λουκάνικο, εξοχικό, ρολό κ.λ.π., ακολουθούν τα αμνοερίφια, ενώ λιγότερες είναι οι παραγγελίες για γαλοπούλα.  

Π.Κ.karditsaLive.Net