Τη μνήμη των 350.000 περίπου θυμάτων της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου τίμησαν σήμερα το πρωί φορείς και πολίτες στο πλαίσιο εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό των Αγ. Κων/νου και Ελένης.

Αρχικά τελέστηκε Δοξολογία, στην οποία μεταξύ άλλων παραβρέθηκαν η βουλευτής κ. Ασ. Σκόνδρα, ο Αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας κ. Κων. Νούσιος, ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης κ. Δημ. Αναγνωστόπουλος, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Νικ. Καραγιάννης, ο Αντιδήμαρχος Καρδίτσας κ. Αρ. Σπάνιας, ο Αστυνομικός Δντης Ταξίαρχος Θωμ. Καρανάσιος, ο Διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ν. Καρδίτσας  Πύραρχος Γ. Νταουτάς, ο λοχαγός κ. Απ Γαλάνης ως εκπρόσωπος του Ανώτατου Στρατιωτικού Διοικητή ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών Ν. Καρδίτσας κ. Ιωαν. Ντενησιώτης, ο Πρόεδρος του Παραρτήματος Καρδίτσας της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού κ. Παν. Καραΐσκος και αντιπροσωπεία του Συλλόγου Ποντίων Ν. Καρδίτσας «Η Εύξεινος Λέσχη».

Για τα γεγονότα που οδήγησαν στην Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου μίλησε η εκπαιδευτικός κ. Βασιλική Παναγιωτίδου η οποία τόνισε μεταξύ άλλων:

«Στις 19 Μαΐου με την απόβαση του Μουσταφά Κεμάλ  στη Σαμψούντα αρχίζει η δεύτερη και σκληρότερη φάση της Ποντιακής Γενοκτονίας. Ο Μουσταφά Κεμάλ κηρύσσει το μίσος εναντίον των Ελλήνων και σχεδιάζει την εξόντωση του Ποντιακού Ελληνισμού. Αυτό που δεν πέτυχε το σουλτανικό καθεστώς τους 5 αιώνες της τυραννικής διοίκησής του το πέτυχε μέσα σε λίγα χρόνια ο Κεμάλ: εξόντωσε τον Ελληνισμό του Πόντου και της Ιωνίας. Η τρομοκρατία, οι εξορίες, οι κρεμάλες , οι πυρπολήσεις των χωριών, οι βιασμοί, οι δολοφονίες ανάγκαζαν τους Έλληνες του Πόντου να ανέβουν στα βουνά, οργανώνοντας αντάρτικο για την προστασία του άμαχου πληθυσμού . Τα θύματα της Γενοκτονίας θα ήταν πολύ περισσότερα αν δεν υπήρχε το ποντιακό αντάρτικο. Με την επικράτηση του Κεμάλ οι διωγμοί συνεχίζονται με μεγαλύτερη ένταση. Στήνονται στις πόλεις του Πόντου τα διαβόητα ύπατα διακαστήρια ανεξαρτησίας που καταδικάζουν και εκτελούν την ηγεσία του Ποντιακού Ελληνισμού. Το τέλος του Πόντου πλησιάζει, οι φωνές λιγοστεύουν…

Η Γενοκτονία των Ελλήνων στον Πόντο υπήρξε το αποτέλεσμα της απόφασης των Τούρκων εθνικιστών για επίλυση του εθνικού προβλήματος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας με τη φυσική εξαφάνιση του εθνοτήτων   αλλά και της εκκαθάρισης των Ελληνων που είχαν σημαντική οικονομική επιφάνεια και έλεγχαν σημαντικές επιχειρήσεις, έτσι ώστε αυτές να περάσουν στα χέρια των Τούρκων μεγαλοεπιχειρηματιών. Οι Έλληνες στον Πόντο έφταναν τις 700.000 την παραμονή του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Μέχρι το τέλος του 1923 είχαν εξοντωθεί 350.00 άτομα. Πιστεύουμε ακράδαντα στη ζωή και στις πανανθρώπινες αξίες. Δεν θέλουμε να υπάρξουν άλλες γενοκτονίες, γι’ αυτό και έχουμε ιερή υποχρέωση απέναντι στους 350.000 προγόνους μας που ακόμα ζητούν δικαίωση να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού»

Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο έμπροσθεν του Μητροπολιτικού Ναού από τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Κων. Νούσιο, τον Αντιδήμαρχο Καρδίτσα κ. Αρ. Σπάνια, τον Αστυνομικό Δ/ντη Ταξίαρχο Θωμ. Καρανάσιο, το Διοικητή των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ν. Καρδίτσας  Πύραρχο Γ. Νταουτά, τον λοχαγό κ. Απ Γαλάνη εκ μέρους του Ανώτατου Στρατιωτικού Διοικητή, τον  Πρόεδρο του Παραρτήματος Καρδίτσας της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού κ. Παν. Καραΐσκο τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών Ν. Καρδίτσας κ. Ιωαν. Ντενησιώτης, ς και εκπρόσωπο του Συλλόγου Ποντίων Ν. Καρδίτσας «Η Εύξεινος Λέσχη».

Στη μνήμη των θυμάτων τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή ενώ η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την ανάκρουση του εθνικού ύμνου από την Φιλαρμονική του Δήμου ενώ τιμές απέδωσε άγημα του Κέντρου Εκπαίδευσης Στρατονομίας.

karditsaLive.Net