Το πρόγραμμα φιλοξενίας προσφύγων, που από την 1η Αυγούστου του 2017 υλοποιεί η ΑΝ.ΚΑ., θα συνεχιστεί και καθ’ όλη τη διάρκεια του 2021, τουλάχιστον, καθώς εγκρίθηκε η σχετική επιχορήγηση από το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.

Η μοναδική ουσιαστική διαφορά σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, ήταν ότι μέχρι 31/12 του 2020 το πρόγραμμα τελούσε υπό την αιγίδα της Ύπατης Αρμοστείας, ενώ πλέον (από 1.1.2021) αποτελεί αρμοδιότητα του προαναφερόμενου υπουργείου.

Το πλήρες όνομα του προγράμματος είναι "EΣTIA 2021: Στεγαστικό πρόγραμμα για αιτούντες διεθνή προστασία" στο Δήμο Καρδίτσας» και όπως τόνισε στο KarditsaLive.Net η κ. Σέγκη, εκ μέρους της AN.KA., αποτελεί μία συνέχεια αυτών που είχαν προηγηθεί. Οι φιλοξενούμενοι είναι άτομα που έχουν υποβάλει αίτημα ασύλου, το οποίο βρίσκεται προς εξέταση και μπορούν να παραμείνουν σαν φιλοξενούμενοι, έως ότου υπάρξει εξέταση του αιτήματός τους και απόφαση. Για τον σκοπό αυτό νοικιάζονται στην περιοχή μας 71 σπίτια και διαμερίσματα, στα οποία μπορούν να διαμείνουν μέχρι 460 άτομα.

Σήμερα ο αριθμός των συμμετεχόντων στο πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ είναι 396 άτομα. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν 64 κενές θέσεις, για τις οποίες είναι ενήμερο το υπουργείο, το οποίο και έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα του να επιλέξει αν θα έρθουν και ποιοι. Σε κάθε περίπτωση οι κενές θέσεις καλύπτονται από αιτούντες άσυλο που διαμένουν σε δομές σε νησιά ή σε camp και ξενοδοχεία της ενδοχώρας.

Σε ότι αφορά τώρα στους αιτούντες διεθνή προστασία που διαμένουν στην Καρδίτσα, είναι μοιρασμένοι ακριβώς στη μέση σε Γαλλόφωνους και Αραβόφωνους, ήτοι 198 και 198.

Από τους Γαλλόφωνους οι 81 είναι άνδρες και οι 117 γυναίκες. Εξ αυτών κάτω των 17 έχουμε 33 αγόρια και 50 κορίτσια, ενώ από 18 και πάνω είναι 48 άνδρες και 67 γυναίκες.

Από τους Αραβόφωνους οι 106 είναι άνδρες και οι 91 γυναίκες. Κάτω των 17 υπάρχουν 64 αγόρια και 49 κορίτσια και 18+ είναι 42 άνδρες και 42 γυναίκες. Συνολικά τα άτομα 17 ετών και κάτω είναι 201 και 18 ετών και πάνω είναι 195.

Σημαντικό είναι επίσης να αναφέρουμε πως για τους 118 εκ των φιλοξενουμένων μέσω του προγράμματος υπάρχει έγκριση του αιτήματός τους. Για τους 110 έχει παρέλθει και ένας μήνας από την αναγνώρισή τους και έχει ξεκινήσει η έξοδός τους από το πρόγραμμα. Διαδικασία που γίνεται σταδιακά, ανάλογα με την ημερομηνία αναγνώρισης.

Π.Κ. karditsaLive.Net