Σημαντικά αυξημένη είναι για φέτος η ζήτηση αντιγριπικών εμβολίων από τους Καρδιτσιώτες, καθώς οι ιδιαίτερες συνθήκες που έχει δημιουργήσει η πανδημία, ωθούν όλο και περισσότερους να εμβολιαστούν.
Μάλιστα, όπως τόνισε στο KarditsaLive.Net ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου του νομού μας κ. Δημήτρης Γαγάτσης, ενδιαφέρον για εμβολιασμό έχουν δείξει και άτομα νεαρά σε ηλικία, που δεν ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.
Είναι προφανές, ανέφερε, ότι ο κόσμος έχει συνδέσει το εμβόλιο της εποχικής γρίπης με την πανδημία και τον κίνδυνο να υπάρξει συνδυασμός των νόσων, οπότε και προσπαθεί να αποφύγει αυτό το ενδεχόμενο.
Σε ότι έχει να κάνει με την επάρκεια του εμβολίου, με βάση τους υπολογισμούς που μπορούν να γίνουν είναι πιθανόν να υπάρξει μία μικρή έλλειψη. Όπως μας εξήγησε, φαρμακεία και φαρμακαποθήκη παραγγέλνουν εμβόλια από την Άνοιξη. Για φέτος, έχοντας μία εικόνα του προβλήματος την εποχή των παραγγελιών, ζητήθηκε περισσότερα και συγκεκριμένα 20 με 30% επιπλέον του συνηθισμένου.
Παρότι όμως παρελήφθησαν περισσότερα και τώρα αναμένεται η τρίτη και τελευταία δόση, με βάση τη ζήτηση φαίνεται πως θα απαιτηθούν και  ορισμένα επιπλέον, γεγονός που ανεβάζει το ποσοστό των επιθυμούντων να εμβολιαστούν σε 40% παραπάνω από τα συνηθισμένα στάνταρ για το νομό μας.
Το αισιόδοξο είναι ότι συνήθως διατίθενται και λίγα παραπάνω αν παρατηρηθεί έλλειψη και ελπίδα όλων είναι να συμβεί και φέτος κάτι ανάλογο.
Προς το παρόν πάντως μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι έχει εμβολιαστεί πάνω από το 60% όσων Καρδιτσιωτών ήθελαν να υποβληθούν σε εμβολιασμό και το μεγαλύτερο ποσοστό από τους υπόλοιπους θα εμβολιαστεί το μήνα που διανύουμε.
Σημειώνουμε πως ο εμβολιασμός μπορεί να γίνει και μετά τον Νοέμβριο, όμως είναι καλύτερα να ολοκληρωθεί το φθινόπωρο, καθώς απαιτείται και ένα 10ήμερο για να δημιουργηθούν αντισώματα και καλό είναι αυτό να συμβεί πριν μπούμε στο χειμώνα.
Αξίζει να αναφέρουμε πως προς το παρόν δεν μπορούμε να αναφερθούμε σε ακριβείς αριθμούς όσων έσπευσαν να εμβολιαστούν ή των εμβολίων που έχουν έρθει στην περιοχή μας, γιατί αυτό έχει να κάνει με την φαρμακαποθήκη και την πελατεία του κάθε φαρμακείου και δεν υπάρχει στατιστική απεικόνιση.
Δίνεται όμως η δυνατότητα, μας είπε ο κ. Γαγάτσης,  με τον τρόπο προμήθειας του εμβολίου, που πλέον γίνεται μόνο μετά από συνταγογράφηση, να βγουν χρήσιμα συμπεράσματα σε κεντρικό επίπεδο και για τον αριθμό των εμβολιαζόμενων αλλά και για την ηλικία, το φίλο όπως και για το αν ανήκουν ή όχι σε ευπαθείς ομάδες.
Επάρκεια σε μάσκες αντισηπτικά - έλλειψη σε γάντια
Στα άλλα «μέτωπα» υλικών που χρησιμοποιούνται ευρέως λόγω της πανδημίας, αυτό που παρουσιάζει μία μικρή έλλειψη από τα φαρμακεία της Καρδίτσας, αλλά και πανελλαδικά, είναι τα γάντια, γεγονός που έχει προκαλέσει και αυξητικές τάσεις στην τιμή τους.
Αντίθετα, τόνισε ο κ. Γαγάτσης, δεν παρουσιάζεται έλλειψη ούτε σε αντισηπτικά, ούτε σε μάσκες, ούτε ακόμα σε βιταμίνες, που στις αρχές της πανδημίας ήταν και αυτό ένα προϊόν με αυξημένη ζήτηση. Όλα αυτά έχουν σχέση και με την προετοιμασία που έχει γίνει καθώς λίγο-πολύ είναι γνωστά τα δεδομένα που θα ισχύσουν.
Τέλος ο πρόεδρος του φαρμακευτικού Συλλόγου Καρδίτσας απάντησε σε σχετική μας ερώτηση πως το ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων παραμένει ως έχει και δεν επίκεινται κάποιες αλλαγές.

KarditsaLive.Net