Δυστυχώς τα νέα για το Λεοντίτο είναι δυσάρεστα, καθώς ο εμβληματικός πλάτανος στο κέντρο του οικισμού, που μετρά σχεδόν χίλια χρόνια ζωής, έχει προσβληθεί από μεταχρωματικό έλκος.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι είναι θέμα χρόνου να ξεραθεί, στερώντας από το χωριό και τους κατοίκους τους το σημείο αναφοράς εκατοντάδων γενεών.

Την πολύ άσχημη εξέλιξη επιβεβαίωσαν στο KarditsaLive.Net, τόσο η αντιδήμαρχος κ. Κορλού, όσο και ο κ. Γκόζγκος εκ μέρους του δασαρχείου, ενώ η μόλυνση του πλατάνου με τον «θανατηφόρο», για τα συγκεκριμένα δέντρα, μύκητα, απέδειξε και έλεγχος σε ειδικό εργαστήριο.

Το μόνο σχετικά παρήγορο, μας λέει ο κ. Γκόζγκος, είναι ότι το χωριό βρίσκεται σε αρκετά μεγάλο υψόμετρο, και λόγω κλίματος, χαμηλών θερμοκρασιών και το μέγεθος του δέντρου είναι πιθανό τα μεγάλα προβλήματα να εκδηλωθούν σε 4-5 χρόνια. Το τέλος του όμως, κατέληξε, είναι αναπόφευκτο, αν δεν βρεθεί αυτό το διάστημα κάποια θεραπεία, πράγμα που μοιάζει εξαιρετικά δύσκολο.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά γιατί πίσω από την τωρινή εξέλιξη υπάρχει παρελθόν, το οποίο σας είχε παρουσιάσει με ρεπορτάζ η ηλεκτρονική μας εφημερίδα.

Όπως μας λέει η κ. Όλγα Κορλού πριν ένα χρόνο περίπου εντοπίστηκε μεταχρωματικό έλκος σε πλάτανο στο Λεοντίτο, σε αρκετά μεγάλη απόσταση από τον ιστορικό πλάτανο. Τον Αύγουστο του 2021 το άρρωστο δέντρο αποξηράνθηκε, όπως προβλέπει η διαδικασία και το φθινόπωρο κόπηκε και απομακρύνθηκε.

Αρχικά φάνηκε ότι ο ιστορικός πλάτανος απέφυγε τα χειρότερα, αλλά κάποια στιγμή μέσα στο καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς παρουσιάστηκε πρόβλημα με ένα από τα κλαδιά του. Άμεσα το δασαρχείο προχώρησε στην κοπή και απολύμανση του σημείου, σε μία προσπάθεια να μην υπάρξει επέκταση.

Για το θέμα κλήθηκαν και έλεγξαν την κατάσταση ο καθηγητής του ΑΠΘ και Ζάγκας, όπως και ο καθηγητής φυτοπαθολογίας κ. Τσόπελας που είναι ο πλέον ειδικός στη χώρα μας για το μεταχρωματικό έλκος. Αρχικά το χειμώνα δεν έγινε κάποια ενέργεια αφού αυτή την εποχή η ασθένεια δεν επεκτείνεται, ενώ στην εξέταση που έγινε φέτος τον Ιούνιο, φάνηκε ότι το πρόβλημα έχει περιοριστεί στο κλαδί που κόπηκε. Ταυτόχρονα όμως ελήφθησαν και δείγματα από τον κορμό, η εξέταση των οποίων ήταν απογοητευτικά αφού διέγνωσε προσβολή του δέντρου και συνεπώς αδυναμία να σωθεί.

Πλέον, τόνισαν και ο κ. Γκόζγκος και η κ. Κορλού, περιμένουμε να δούμε πως θα αντιδράσει αλλά είναι θέμα χρόνου να καταστραφεί το δέντρο.

Πέραν της εξαιρετικά δυσάρεστης αυτής εξέλιξης ο εκπρόσωπος του δασαρχείου μας είπε πως πρέπει να γίνει κατανοητό απ' όλους ότι απαιτείται μεγάλη προσοχή, γιατί αν χαθούν τα πλατάνια θα αλλάξει η μορφή του ορεινού όγκου και ειδικά της Αργιθέας.

Το μεταχρωματικό έλκος μεταδίδεται μέσω της ανθρώπινης δραστηριότητας και απαιτείται μεγάλη προσοχή. Κάθε χρόνο εντοπίζουμε, συνέχισε, την ασθένεια σε 20 με 30 σημεία. Τα απομονώνουμε, τα αποξηραίνουμε, αλλά την άλλη χρονιά βρίσκουμε άλλα τόσα. Πιθανόν να μεταδίδεται και με άλλους τρόπους αλλά σε κάθε περίπτωση είναι ένα πρόβλημα που μας αφορά όλους και ο καθένας πρέπει να φροντίζει να μην το επιδεινώνει.

karditsaLive.Net