Φέτος, συμπληρώνονται 200 από την Επανάσταση του 1821 αλλά και 140 χρόνια από την απελευθέρωση της Θεσσαλίας ημερομηνία που απελευθερώθηκε το Φανάρι, με το Δήμο Μουζακίου να φιλοδοξεί να εγκαινιάσει μνημείο, αφιερωμένο στην ιστορική επέτειο.

Αυτό τόνισε στο KarditsaLive.Net ο δήμαρχος κ. Φάνης Στάθης, ο οποίος και υπέγραψε την απόφαση για την προμήθεια και την τοποθέτηση του μνημείου, στον Κόμπελο της Τ.Κ. Φαναρίου, συνολικού προϋπολογισμού 12.400 ευρώ.

Για το θέμα η ηλεκτρονική μας εφημερίδα μίλησε και με τον κ. Δημήτρη Τσιούμα, ενός ανθρώπου που υπηρέτησε επί πολλά χρόνια την τοπική αυτοδιοίκηση και όταν ξεκίνησε η διαδικασία, το 2012, ήταν πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και από τους πρωτεργάτες της προώθησης της ιδέας.

Μία ιδέα, που όπως μας είπε ανήκει στον παλαίμαχο φιλόλογο κ.  Νίκο Κατοίκο, ο οποίος υπηρέτησε στο σχολείο της περιοχής. Το εγχείρημα προωθήθηκε τα προηγούμενα χρόνια επί δημαρχίας Γ. Κωτσού και τώρα η δημοτική αρχή, με επικεφαλής τον κ. Φ. Στάθη, ολοκληρώνει τον κύκλο.  

Το μνημείο μας είπε θα τοποθετηθεί στον Κόμπελο της Τ.Κ. Φαναρίου. Το ακριβές σημείο είναι δίπλα στο εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου, πολύ κοντά στο δρόμο.

Η περιοχή δεν επιλέχθηκε τυχαία καθώς, στη συγκεκριμένη τοποθεσία, στις 18 Αυγούστου του 1881, έφθασε ο συνταγματάρχης Σπυρίδων Καραϊσκάκης, γιος του Αρχιστράτηγου της Ελληνικής Επανάστασης Γεωργίου Καραϊσκάκη, επικεφαλής στρατιωτικού τμήματος και παρουσία του Επισκόπου Φαναρίου Ιλαρίωνα παρέλαβε το κάστρο του Φαναρίου από τον Τούρκο διοικητή του.

Το μνημείο

Το έργο εμπνεύστηκε και βρίσκεται στη διαδικασία δημιουργίας του ο Καρδιτσιώτης chef decorateur(με σπουδές σε ζωγραφική, γλυπτική, σκηνογραφία, με έμφαση στη διακόσμηση), Μιχάλης Μασούρας, με τον οποίο επικοινωνήσαμε και μας έδωσε πληροφορίες για το μνημείο και τους συμβολισμούς του.

Συγκεκριμένα μας είπε πως η σύνθεση αποτελείται από ένα βιβλίο, 1 μ Χ 1,50 μ,  που παραπέμπει στο βιβλίο που υπεγράφη η συνθήκη της απελευθέρωσης. Από μία πένα, 2 μ Χ 0,30 μ, που συμβολίζει την πένα που υπογράφηκε η συνθήκη. Από φτερά 2,50 μ Χ 3 μ, που συμβολίζουν την ελευθερία και από περιστέρια που συμβολίζουν την ειρήνη.

Όλα αυτά θα τοποθετηθούν επάνω σε πέτρωμα που επιλέχθηκε με πολλή προσοχή, γιατί στόχος μας, συνέχισε, είναι να δημιουργηθεί μία φυσική βάση που θα κάνει ακόμα πιο εντυπωσιακό το μνημείο. Πρόκειται για ένα βράχο 1 μ. Χ 4 μ., που βρέθηκε στην περιοχή της Μονής Αγίου Γεωργίου Καραϊσκάκη και από εκεί θα μεταφερθεί στο σημείο που θα στηθεί η μνημειακή σύνθεση.

Επίσης ο κ. Μασούρας διευκρίνισε ότι το υλικό που θα χρησιμοποιηθεί θα είναι χυτό αλουμίνιο με επιστρώσεις που θα καθιστούν το έργο ανθεκτικό σε χρόνο και καιρικές συνθήκες.

Πρόκειται μας είπε για ένα μνημείο ορατό και κατανοητό απ’ όλες τις πλευρές, που στόχος είναι να αναδείξει την σημαντικότητα της επετείου και να προωθήσει τα πανανθρώπινα μηνύματα της ειρήνης και της ελευθερίας.

Στόχος του Δήμου, σύμφωνα με τον κ. Στάθη, είναι να είναι όλα έτοιμα στις 18 Αυγούστου, για να συμπέσουν τα αποκαλυπτήρια με την επέτειο των 140 χρόνων.

Σημείωση: Οι φωτογραφίες αποτελούν μακέτα της τελικής εμφάνισης που θα έχει το μνημείο.

Π.Κ. karditsaLive.Net