Mε πρωτοβουλία της «Αγωνιστικής Συσπείρωσης Εμπόρων» Ν. Καρδίτσας πραγματοποιήθηκε σήμερα (Τετάρτη 27/1) στις 11 το πρωί, συγκέντρωση διαμαρτυρίας στον χώρο της ετήσιας εμποροπανήγυρης από δεκάδες εμπόρους, βιοτέχνες και επαγγελματίες της περιοχής μας η οποία ολοκληρώθηκε με αυτοκινητοπομπή άνω των 100 οχημάτων (Ι.Χ. επιβατικών, φορτηγών, επαγγελματικών και τουριστικών λεωφορείων), σε δρόμους της Καρδίτσας.

Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της «Α.Σ. Εμπόρων» ο κ. Παναγιώτης Τζόκας, «διαμαρτυρόμαστε διότι η κυβέρνηση δεν έχει προσφέρει τη στήριξη που όλοι περιμέναμε και θα πρέπει άμεσα να παρθούν μέτρα για να αντιμετωπιστούν οι τραγικές οικονομικές συνέπειες της πανδημίας στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και στους επαγγελματίες».

«Η κατάσταση – πρόσθεσε - παραμένει δραματική για χιλιάδες συναδέλφους. Η οποία κίνηση στην αγορά δεν έσωσε την παρτίδα, τα τεράστια χρέη που έχουν συσσωρευτεί πολλαπλασιάζονται μέρα με την μέρα. Η κυβέρνηση φέρει ακέραια την ευθύνη για τη σημερινή άθλια κατάσταση» υπογράμμισε.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συλλόγου Καταστηματαρχών Εστίασης και Αναψυχής κ. Νίκος Γκέκας, εξέφρασε την απόλυτη αγωνία των συναδέλφων του για το μέλλον, καθώς όπως είπε: «Η Καρδίτσα και ο κλάδος γενικότερα έχουν χτυπηθεί περισσότερο απ’ όλους όχι μόνον από την πανδημία, αλλά και από τον καταστροφικό κυκλώνα «Ιανό».

Όπως τόνισε «εάν δεν παρθούν άμεσα ουσιαστικά υποστηρικτικά μέτρα τότε πολλά μαγαζιά και επιχειρήσεις της εστίασης δεν πρόκειται να ξανανοίξουν και πολύς κόσμος θα μείνει χωρίς δουλειά».

Δήλωση έκανε και ο κ. Χρήστος Κατσιφός ως εκπρόσωπος των ιδιοκτητών τουριστικών λεωφορείων του Νομού μας τονίζοντας πως ο κλάδος ενισχύθηκε μόνο με 800 ευρώ το πρώτο διάστημα της πανδημίας και έκτοτε, παρά το γεγονός ότι τα λεωφορεία δεν κινούνται καθόλου εδώ και πολλούς μήνες, τα οικονομικά μέτρα που ελήφθησαν μέχρι στιγμής είναι ανεπαρκή»!

Τέλος, την αμέριστη συμπαράστασή της στους αγωνιζόμενους ανθρώπους της αγοράς και των μικρών επιχειρήσεων εξέφρασε και η ΕΟΑΣΚ, διά του προέδρου της κ. Κώστα Τζέλλα τονίζοντας ο ίδιος ότι «οι αγρότες βρίσκονται εδώ και μέρες στις επάλξεις του αγώνα κι’ έτσι θα συνεχίσουμε μέχρι την δικαίωση των αιτημάτων μας».

Να σημειωθεί ότι υπό την διακριτική παρακολούθηση αστυνομικών και την κυκλοφοριακή μέριμνα της τροχαίας, η αυτοκινητοπομπή ξεκίνησε από τον χώρο της εμποροπανήγυρης, διέσχισε τον βόρειο περιφερειακό δρόμο, έστριψε δεξιά στην είσοδο της πόλης (Λεωφόρος Δημοκρατίας), προς το Παυσίλυπο επί της οδού Δ. Εμμανουήλ και ακολούθησε τη διαδρομή Καποδιστρίου – Αζά – κεντρική πλατεία – Ηρώων Πολυτεχνείου – Θεσσαλιώτιδος – Καραϊσκάκη – Μπλατσούκα μέχρι διασταύρωση Φαναρίου με Τρικάλων.

ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ

Οι διαδηλωτές διεκδικούν την άμεση υλοποίηση των παρακάτω αιτημάτων «πρώτα και κύρια για όσους τα έχουν περισσότερο ανάγκη, αυτούς που βρίσκονται σε αναστολή και όσων έχουν εισόδημα κάτω των 12.000 ευρώ»:

Να δοθεί σε όλους τους επαγγελματίες και τις πληττόμενες επιχειρήσεις επίδομα ειδικού σκοπού ύψους 1.000 ευρώ για κάθε μήνα εφαρμογής περιοριστικών μέτρων.

Να διαγραφεί τμήμα των χρεών προς την εφορία και τις τράπεζες. Να διαγραφούν τόκοι, πρόστιμα και το 30% του κεφαλαίου για τους εν ενεργεία εργαζομένους και αυτοαπασχολούμενους και 50% για όσους είναι άνεργοι.

Ο τρέχον κύκλος της «επιστρεπτέας προκαταβολής» να μετατραπεί σε μη επιστρεπτέα για όσους έχουν ετήσιο εισόδημα κάτω από 12.000 ευρώ. Άρση των περιορισμών στα κριτήρια, ώστε να ενταχθούν όλοι όσοι έχουν πραγματικά ανάγκη στήριξης.

Επιστροφή στο αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ, από το οικονομικό έτος 2019. Την κατάργηση ΕΝΦΙΑ και τέλους επιτηδεύματος. Τη μείωση των έμμεσων φόρων

Επιδότηση των εισφορών ατομικής ασφάλισης α/α για όσο διάστημα κρατούν τα μέτρα περιορισμού, χωρίς απώλεια συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων.

Αναστολή των ρυθμίσεων σε τράπεζες, ΔΕΗ για όσο διάστημα κρατούν τα μέτρα περιορισμού. Φθηνότερο τιμολόγιο σε φως, νερό, τηλέφωνο, χωρίς χαράτσια που δεν αφορούν τη κατανάλωση.

Την αναστολή κατασχέσεων και την απαγόρευση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας. Καθιέρωση ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού για τους α/α.

Απαλλαγή από δημοτικά τέλη για 6 μήνες για τις πληττόμενες επιχειρήσεις και γενναία μείωση των δημοτικών τελών για το υπόλοιπο διάστημα για όλες τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις. Απαλλαγή από τα ενοίκια όσων μισθώνουν δημοτικές ή κρατικές εγκαταστάσεις και παραμένουν κλειστοί με κρατική απόφαση.

Την χορήγηση επιδόματος ανεργίας σε όσους έκλεισαν την επιχείρησή τους χωρίς άλλους όρους και προϋποθέσεις.

Άμεσα υλοποίηση αντιπλημμυρικών έργων για την προστασία των ζωών και των περιουσιών μας για την αποφυγή παρόμοιων καταστροφών με τις καταστροφές της 18ης Σεπτέμβρης του 20’.

Το οριστικό πλαίσιο αιτημάτων των συμμετεχόντων στη σημερινή κινητοποίηση θα κατατεθεί τόσο στην Περιφερειακή Ενότητα, όσο και στο Δήμο Καρδίτσας.

Καραγιάννης Φώτης karditsaLive.Net