Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Αγελαδοτρόφων & Προβατοτρόφων Δυτικής Θεσσαλίας, σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων,διοργάνωσαν σήμερα ημερίδα στο ξενοδοχείο Κιέριον. Η Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ολ. Τελιγιορίδου μίλησε για τις προκλήσεις σε ο,τι αγορά την παραγωγική ανασυγκρότηση του πρωτογενούς τομέα, ενώ ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων κ. Χαρ. Κασίμης, μίλησε για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική Ανάπτυξης και Τροφίμων. Νωρίτερα και οι δυο κεντρικοί ομιλητές σε δηλώσεις τους αναφέρθηκαν στη σημασία που έχει η επαφή απο κοντά με παραγωγούς. Η υφυπουργός χαρακτήρισε την Καρδίτσα και τη Θεσσαλία ως την καρδιά της αγροτικής ελληνικής παραγωγής, τόνισε ότι η πολιτική δεν μπορεί να χαράσσεται σε γραφεία. Είναι σημαντικό για την κυβέρνηση να συζητά και να συναντάται με ανθρώπους της παραγωγής και του μόχθου, να λαμβάνει γνώση απο κοντά των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν, έτσι ώστε με συνεργασία και συνέργια να χαράσσονται οι πολιτικές. Η κ. Τελιγιορίδου ερωτήθηκε για τις «ανοιχτές τιμές» των προϊόντων, αναγνώρισε ότι υπάρχει πρόβλημα, κάλεσε τους παραγωγούς να κρατούν μια συγκεκριμένη στάση απέναντι σε αυτό το φαινόμενο, μέσα από Ομάδες Παραγωγών, και Συνεταιρισμούς, ενώ ειδικότερα σε ό,τι αφορά το βαμβάκι στάθηκε στις προσπάθειες της κυβέρνησης και στις ενέργειες που κάνει για να συνδεθεί η τιμή του με την ποιότητά του, χωρίς να αναφερθεί σε λεπτομέρειες, λέγοντας ωστόσο ότι τον Ιανουάριο θα υπάρχουν απτά αποτελέσματα αυτών των ενεργειών. Αναγνώρισε δε και το πρόβλημα στην τιμή του γάλατος, τονίζοντας ότι δεν μπορεί να κάνει η κυβέρνηση διατίμηση. Ωστόσο θα υπάρξουν πιέσεις προς τους γαλακτοβιομήχανους αλλά και προς τους εκοκκιστές για να σταματήσει το φαινόμενο των ανοιχτών τιμών.
Ο κ. Κασίμης τόνισε ότι ειναι σημαντικό οι αγρότες να γνωρίζουν την αρχιτεκτονική της νέας ΚΑΠ. Ερωτηθείς για τις επιδοτήσεις ανέφερε ότι δεν εχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις, δεν υπάρχει ακόμα κατάληξη στην εξωτερική σύγκλιση , αλλά σίγουρα δε θα είναι πληρης, όπως αναφέρονταν στην αρχική πρόταση, η οποία θα ήταν καταστροφική για την Ελλάδα. Ανέφερε ότι η νέα βελτιώμένη πρόταση κάνει λόγο για σύγκλιση κατά 50% για τις χώρες – μέλη που εμφανίζονται κάτω από το μέσο όρο των κοινοτικών ενισχύσεων. «Τις τελευταίες ημέρες επανέρχεται η αρχική πίεση από τις χώρες της Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης, είμαστε σε ανοιχτή διαπραγμάτευση. Είμαι αισιόδοκος ότι θα καταλήξουμε σε μία πρόταση του 50% της σύγκλισης, κατανεμημένη σε όλα τα κράτη μέλη και όχι μόνο σε αυτά τα οποία είναι πάνω από το μέσο όρο», τόνισε ο κ. Κασίμης επισημαίνοντας ότι δίδεται μάχη, ωστόσο ακόμα δεν υπάρχει τελικό αποτέλεσμα.
Απαντώντας σε ερώτηση για τις συνδεδεμένες ενισχύσεις, είπε ότι η νέα πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προβλέπει αύξηση του προϋπολογισμού που θα πηγαίνει σε αυτές από το 8 στο 10%, συν 2% αν η αύξηση πηγαίνει στις πρωτεϊνούχες καλλιέργειες. Το ποιες συνδεδεμένες ενισχύσεις θα βάλει κάθε χώρα είναι δικό της θέμα, τόνισε ο Γενικός Γραμματέας.

ert.gr