Προσωρινό έλλειμμα αντιβιοτικών σκευασμάτων παρατηρήθηκε την περίοδο των εορτών στα φαρμακεία του ν. Καρδίτσας.

Ο πρόεδρος του φαρμακευτικού Συλλόγου Καρδίτσας κ. Δημήτρης Γαγάτσης, μιλώντας στο KarditsaLive.Net απέδωσε αυτή την έλλειψη σε δύο λόγους. Πρώτον στην αύξηση των κρουσμάτων covid 19 και δεύτερον στο γεγονός ότι οι φαρμακευτικές εταιρίες κλείνουν για τις γιορτές ή δεν δουλεύουν σε φουλ ρυθμούς.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, έλλειψαν κάποιες αντιβιώσεις που χρησιμοποιούνται για λοιμώξεις του αναπνευστικού και χορηγούνται και σε ασθενείς με covid. Μάλιστα, σημείωσε, τελείωσαν τόσο τα πρωτότυπα σκευάσματα όσο και τα γενόσημα. Ταυτόχρονα υπήρξε αδυναμία προμήθειας νέων λόγω της εορταστικής περιόδου και της υπολειτουργίας φαρμακευτικών εταιρειών. Θεωρούμε, κατέληξε, πως από την Δευτέρα θα γίνουν αποστολές και παραλαβές και το θέμα θα διευθετηθεί.

Ομαλοποίηση με τις μάσκες

Σε ό,τι αφορά τώρα στις μάσκες αυξημένης ασφαλείας, που στο τέλος της χρονιάς και αμέσως μετά την ανακοίνωση των μέτρων, που τις καθιστούσε υποχρεωτικές σε συγκεκριμένους χώρους, είχαν παρουσιάσει έλλειψη, ο κ. Γαγάτσης διαβεβαίωσε ότι πλέον δεν υπάρχει πρόβλημα. Η κατάσταση, ανέφερε, ομαλοποιήθηκε και θα ομαλοποιηθεί ακόμα περισσότερο την ερχόμενη εβδομάδα, ενώ δεν έχει παρατηρηθεί αύξηση των τιμών.

Κανονικά η διάθεση των self test

Την ίδια ώρα κανονικά και χωρίς προβλήματα, γίνεται η διάθεση των 5 self test, σε μαθητές και εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς, ενόψει του ανοίγματος των σχολείων την Δευτέρα. Οι 5 μάσκες θα καλύψουν τις ελεγκτικές ανάγκες για δύο εβδομάδες.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του φαρμακευτικού Συλλόγου Καρδίτσας η διανομή άρχισε την Τέταρτη 5 Ιανουαρίου και ολοκληρώνεται το Σάββατο 8 Ιανουαρίου. Όπως μας είπε, παρότι το χρονικό διάστημα είναι μικρό, δεν υπάρχει ιδιαίτερη πίεση, καθώς από την στιγμή που αφορούν μόνο σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, χωρίς να εμπλέκεται άλλη κατηγορία πληθυσμού, η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη.

Υπάρχουν, κατέληξε, επαρκή αποθέματα και οι δικαιούχοι δεν θα αντιμετωπίσουν καμία δυσκολία στο να προμηθευτούν τα τεστ.

karditsaLive.Net