Τα δύσκολα πέρασαν όσον αφορά την κακοκαιρία που έπληξε την Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας από τις απογευματινές ώρες της Παρασκευής και μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής με κύριο χαρακτηριστικό τις έντονες βροχοπτώσεις στον ορεινό όγκο που τροφοδότησαν με πολύ νερό χειμάρρους, ρέματα και ποτάμια, ανεβάζοντας σε οριακά σημεία τη στάθμη τους και  ξυπνώντας μνήμες "Ιανού" σε όλους τους Καρδιτσιώτες.

Το πρωινό της Κυριακής πέρα από ηλιόλουστο ήταν και ελπιδοφόρο αφού η στάθμη των ποταμών έπεσε σημαντικά όσον αφορά τα όποια προβλήματα προκλήθηκαν το προηγούμενο δύσκολο 24ωρο, τα οποία χαρακτηρίζονται διαχειρίσιμα και αντιμετωπίζονται από παρεμβάσεις μηχανημάτων της ΠΕ Καρδίτσας και των Δήμων, ενώ σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προβλέψεις δεν αναμενόταν αξιόλογα φαινόμενα τις επόμενες ημέρες.

Τις νυχτερινές ώρες του Σαββάτου μηχανήματα της Περιφέρειας Θεσσαλίας επιχειρούσαν σε 15 θέσεις: Σαραντάπορο, Κανόνια, Ραχούλα, Μακρυχώρι, Κοσκινά, Παλαιοχωρι, Γέφυρα Μπαλάνου, Δυτική Αργιθέα, Ανατολική Αργιθέα, Φυλακτή, Ανθοχώρι, Καρβασαρά, Μπελοκομίτη, Γέφυρα Καράμπαλη, Γέφυρα Σαλέ, Ρεντίνα, Σάικα αντιμετωπίζοντας σε αρχικό στάδιο ή και προληπτικά τα όποια προβλήματα πήγαιναν να δημιουργηθούν.

Στο Δήμο Καρδίτσας όπως μας ενημέρωσε ο Δήμαρχος κ. Βασ. Τσιάκος τον οποίο συναντήσαμε στην είσοδο της πόλης να επιθεωρεί την μειωμένη στάθμη των νερών στη γέφυρα του Καράμπαλη δεν υπήρχαν ιδιαίτερα προβλήματα, ενώ δεν χρειάστηκε τελικά να γίνει και προληπτική εκκένωση του οικισμού «Μαύρικας» με μεμονωμένες πάντως οικογένειες  να εγκαταλείπουν από μόνες τους τον οικισμό και να διανυκτερεύουν στον εξωτερικό χώρο του κολυμβητηρίου, όπου τους συναντήσαμε νωρίς το πρωί λίγο πριν αναχωρήσουν για να επιστρέψουν στον οικισμό.

Στο Δήμο Λίμνης Πλαστήρα όπου τα ύψη της βροχής που έπεσαν ήταν μεγάλα (περί τα 100 χιλ το Σάββατο) τα προβλήματα εστιάζονται κυρίως στη γέφυρα της Φυλακτής και στον Καρβασαρά. Σε πρωινή επικοινωνία μας με τον Αντιδήμαρχο κ. Στεφ. Τσαμαντά, μας ενημέρωσε ότι η κατάσταση ήταν αισθητά καλύτερη στη γέφυρα (όπου πραγματοποιείται κανονικά πλέον η κυκλοφορία) και τα προβλήματα που προκάλεσε η υπερχείλιση αντιμετωπίστηκαν ενώ δυσκολότερη ήταν η κατάσταση στον Καρβασαρά όπου παρασύρθηκαν από τα ορμητικά νερά σωλήνες και υλικά των προσωρινού χαρακτήρα παρεμβάσεων και φαγώθηκε το ανάχωμα του δρόμου μειώνοντας το πλάτος σε οριακά επίπεδα για την διέλευση ενός οχήματος. Επί τόπου βρίσκονταν μηχανήματα της Π.Ε. Καρδίτσας για να ομαλοποιήσουν την προσβασιμότητα. Χιονοπτώσεις σημειώθηκαν στα ψηλότερα σημεία του Δήμου χωρίς να δημιουργήσουν προβλήματα.

Στο Δήμο Αργιθέας επίσης η εικόνα το πρωί της Κυριακής ήταν βελτιωμένη. Σε επικοινωνία μας με τον Δήμαρχο κ. Ανδρ. Στεργίου μας ενημέρωσε ότι η κατάσταση είχε ομαλοποιηθεί σε σημαντικό βαθμό και τα προβλήματα και οι ζημιές που είχε αφήσει πίσω της η κακοκαιρία ήταν αντιμετωπίσιμα με το δρόμο πάντως στη θέση «Καρφί» της Τ.Κ. Μάραθου, που οδηγεί σε Βραγκιανά, Καταφύλλι και Αργύρι, να κλείνει για μία ακόμα φορά (την τρίτη τις τελευταίες ημέρες…) από καταπτώσεις!

Με προβλήματα η κυκλοφορία οχημάτων στο 23 χιλ. Επ. Ο. Άρτας – Καρδίτσας (Άνω Καλεντίνη). Στο σημείο εκδηλώθηκαν έντονα καιρικά φαινόμενα/βροχόπτωση με αποτέλεσμα να προκληθεί κατολίσθηση τμήματος του βουνού σε απόσταση περίπου 10 μέτρων. Ο χώρος έχει σημανθεί. Η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται με δυσκολία από τη μία λωρίδα.

Όπως διαβάσατε και σε προηγούμενο ρεπορτάζ σε υψόμετρα πάνω από τα 1.100 μέτρα χιόνισε με το ύψος του φρέσκου χιονιού στους αυχένες Αγίου Νικολάου (1400 μ.) και Τυμπάνου (1.650μ) να φτάνει τα 40 εκατοστά με το δρόμο πάντως να είναι καθαρός και την κυκλοφορία των οχημάτων ομαλή. Σε κάθε περίπτωση και επειδή ενδέχεται να υπάρξουν και νέες χιονοπτώσεις ή παγετός οι οδηγοί που θα πρέπει να μετακινηθούν με τα οχήματά τους από τα συγκεκριμένα τμήμα του ορεινού δικτύου της Αργιθέας θα πρέπει να διαθέτουν αντιολισθητικές αλυσίδες ή χιονολάστιχα για κάθε ενδεχόμενο.

Στο Δήμο Μουζακίου όπως μας ενημέρωσε ο Δήμαρχος κ. Φαν. Στάθης τα προβλήματα για εντοπίζονταν στην περιοχή της Μαγούλας όπου ο Πάμισος για μία ακόμα φορά πλημμύρισε  το οδικό τμήμα μεταξύ Μαγούλας και Μεγάλων Καλυβίων Τρικάλων και εκατοντάδες στρέμματα εντός των ορίων της Κοινότητας. Νερά πέρασαν και από το ανάχωμα στο Παλαιοχώρι πλημμυρίζοντας κάποιες εκτάσεις. Στη γέφυρα του Μπαλάνου που αντιμετώπιζε πρόβλημα τις απογευματινές ώρες του Σαββάτου έγιναν παρεμβάσεις με μεγάλες πέτρες που δημιούργησαν ανάχωμα, ενώ στο οδικό δίκτυο το σοβαρότερο πρόβλημα εντοπίζονταν στο οδικό τμήμα από οικισμό Νησια" Πευκοφύτου προς την Ι.Μ. Αγ. Τριάδας Οξυάς όπου ο δρόμος είχε «φαγωθεί» από τα νερά και γινόταν προσπάθεια να αποκατασταθεί.

Σε κάθε περίπτωση πάντως και στην περιοχή του Δήμου Μουζακίου αναδείχθηκε η ανάγκη να «τρέξουν» όλα τα εξαγγελθέντα αντιπλημμυρικά έργα και να έχουν ολοκληρωθεί ως το τέλος του καλοκαιριού

Στο Δήμο Παλαμά ως καταληκτικό σημείο των νερών που έρχονται από τον ορεινό όγκο υπήρχε συνεχής επίβλεψη των ποταμών, όπως μας ενημέρωσε ο Δήμαρχος κ. Γ. Σακελλαρίου και πέρα από τα προβλήματα στη γέφυρα του Κοσκινά όπου συσσωρεύονταν φερτές ύλες οι οποίες καθαρίζονταν με μηχάνημα και τις πλημμυρισμένες εκτάσεις στα όριο του Παλαιοχωρίου δεν είχαν προκληθεί κάποια άλλα προβλήματα. Η στάθμη στον ποταμό Βουβουλίνα στην περιοχή των Καλογριανών ανέβαινε αλλά είχε σταθεροποιηθεί και το ίδιο συνέβαινε και στον Καλέντζη, χωρίς να προοιωνίζουν κάποιο απρόοπτο.

karditsaLive.Net