Πολύ σημαντική η σημερινή ημέρα για το νομό Καρδίτσας καθώς ξεκίνησε λίγο πριν τις 9 το πρωί, στο Νοσοκομείο, ο εμβολιασμός κατά του νέου κορωνοϊού (COVID-19), των πρώτων 350 υγειονομικών στελεχών της περιοχής μας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις σχετικές κατευθύνσεις που έχει δώσει το Υπουργείο Υγείας, σήμερα Δευτέρα, αύριο Τρίτη και την Τετάρτη (4, 5, 6, Ιανουαρίου 2021), κάθε μέρα θα γίνονται 100 εμβολιασμοί (συμπεριλαμβανομένης και της αργίας των Θεοφανείων), ενώ την ερχόμενη Πέμπτη 7/1/2021, θα εμβολιαστούν και τα υπόλοιπα 50 υγειονομικά στελέχη.

Να σημειωθεί ότι για τη Θεσσαλία και τη Στερεά Ελλάδα που αποτελούν αρμοδιότητα της 5ης ΥΠΕ, το Υπουργείο έχει ανακοινώσει - εκτός από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας όπου έχουν αρχίσει εδώ και μέρες οι εμβολιασμοί - να πραγματοποιηθεί εμβολιασμός υγειονομικού προσωπικού μόνο στα Γενικά Νοσοκομεία Καρδίτσας, Λάρισας και Τρικάλων.

Το παρόν έδωσαν ο υποδιοικητής της 5ης ΥΠΕ Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας κ. Σταύρος Παπαγεωργίου, ο Διοικητής του Νοσοκομείου Καρδίτσας κ. Δημήτρης Κεχαγιάς, ο Διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας κ. Θωμάς Καφφές και η Διευθύντρια της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας κα Σταυρούλα Παπαδοπούλου.

Ειδικότερα, η εμβολιαστική διαδικασία άρχισε γύρω στις 8:30 το πρωί στον χώρο των Εξωτερικών Ιατρείων του Νοσοκομείου.

Όπως δήλωσε στο KarditsaLive.Net, o Υποδιοικητής της 5ης ΥΠΕ Θεσσαλίας - Στερεάς Ελλάδας κ. Σταύρος Παπαγεωργίου, «ξεκίνησε στη χώρα μας και στην 5η ΥΠΕ η επιχείρηση «Ελευθερία», ο εμβολιασμός δηλαδή κατά COVID-19, με την ελπίδα ότι σύντομα η Ελλάδα και όλος ο πλανήτης θα απαλλαγούν από τον φόβο της πανδημίας. Υπάρχει πλέον αισιοδοξία ότι γρήγορα θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα και θα συνεχίσουμε τη ζωή μας από εκεί που την αφήσαμε».

Ο κ. Παπαγεωργίου απεύθυνε έκκληση στους πολίτες να συνεχίσουν να λαμβάνουν όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα προστασίας κατά του νέου κορωνοϊού, καθώς ο εμβολιασμός βρίσκεται ακόμη σε αρχικό στάδιο, μέχρι να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα να εμβολιαστεί το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού.

Δηλώσεις στην ηλεκτρονική εφημερίδα μας έκανε και ο Διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας του Νοσοκομείου Καρδίτσας κ. Θωμάς Καφφές, ο οποίος μας ενημέρωσε πως εκτός από τις ειδικευμένες νοσηλεύτριες που πραγματοποιούν τους εμβολιασμούς στο υγειονομικό προσωπικό, στην αίθουσα της διαδικασίας παρίστανται παθολόγος και αναισθησιολόγος στην περίπτωση εμφάνισης αλλεργικής αντίδρασης σε κάποιον εμβολιαζόμενο.

Βέβαια, νωρίτερα λαμβάνεται από τον υπηρεσιακά υπεύθυνο γιατρό πλήρες ιατρικό ιστορικό από κάθε υποψήφιο για εμβολιασμό και μετά ολοκληρώνεται η διαδικασία.

Επίσης, παρίσταται και παιδίατρος λόγω της μεγάλης εμπειρίας που έχουν σε εμβολιασμούς.

Η μέχρι τώρα εμπειρία της «συμπεριφοράς» του εμβολίου – πρόσθεσε ο κ. Καφφές – είναι πως αποτελεί πράξη ανώδυνη και ακίνδυνη για την υγεία των εμβολιαζόμενων.

Από την πλευρά της η γιατρός παθολόγος κ. Φλώρα Κουμούτσου, μας είπε ότι ο εμβολιασμός εξελίσσεται με ομαλότητα, οι υγειονομικοί προσέρχονται αν πεντάδες και ο κάθε εμβολιαζόμενος παραμένει στο χώρο παρακολουθούμενος περίπου 20 λεπτά για τυχόν εμφάνιση κάποιας αλλεργικής αντίδρασης.

Τέλος, αισιόδοξη για το μέλλον δήλωσε στο KarditsaLive.Net, λίγο πριν τον εμβολιασμό της, η γιατρός παθολόγος κ. Ευανθία Μαρκούτη, εκφράζοντας την ελπίδα το εμβόλιο να είναι η αρχή του τέλους της πανδημίας.

Να σημειωθεί ότι τα εμβόλια παραδόθηκαν στο Νοσοκομείο Καρδίτσας χθες Κυριακή 3/1/2021 το πρωί, φυλάσσονται σε ειδικό ψυγείο και θα πρέπει να διατεθούν όλα μέχρι και την ερχόμενη Πέμπτη 7/1/2021. Στη συνέχεια θα γίνει η παραλαβή νέας παρτίδας.

Όσοι υγειονομικοί εμβολιάστηκαν σήμερα θα πρέπει να λάβουν τη δεύτερο δόση του εμβολίου μετά από τρείς εβδομάδες (21 μέρες).

Μέχρι 20 Ιανουαρίου 2021 έχει προγραμματιστεί η ολοκλήρωση του εμβολιασμού όλων των υγειονομικών στελεχών στα Νοσοκομεία, στα Κέντρα Υγείας και στα τμήματα του ΕΚΑΒ στην περιοχή μας.

Στις 8 Ιανουαρίου 2021 θα ξεκινήσουν εμβολιαμσοί στην 5η ΥΠΕ σε:

Γ.Ν. - ΚΥ Κύμης

Γ.Ν. Άμφισσας

Γ.Ν. Βόλου

Γ.Ν. Θήβας

Γ.Ν. Καρπενησίου

Γ.Ν. Λαμίας

Γ.Ν. Λιβαδειάς

Γ.Ν. Χαλκίδας

Γ.Ν. -ΚΥ Καρύστου

Καραγιάννης Φώτης karditsaLive.net