Την έντονη αντίθεσή του στο νέο σχέδιο νόμου που προωθεί η κυβέρνηση και συγκεκριμένα το Υπουργείο Ανάπτυξης προς ψήφιση στη Βουλή σχετικά με τη λειτουργία των λαϊκών αγορών, διατράνωσε σήμερα Τετάρτη (7/4), το Σωματείο Παραγωγών Κηπευτικών Λαϊκών Αγορών Νομού Καρδίτσας.

Το πρωί μέλη του Σωματείου στο χώρο της Δημοτικής Αγοράς Καρδίτσας, μοίρασαν φυλλάδια στο καταναλωτικό κοινό με την ευκαιρία διεξαγωγής της εβδομαδιαίας λαϊκής.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση παραγωγών και μικροπωλητών στο αίθριο της αγοράς απ’ όπου δόθηκε και η εκκίνηση πορείας με πανό στο κέντρο της πόλης, η οποία κατέληξε στο Δημαρχείο Καρδίτσας.

Εκεί αντιπροσωπεία των διαμαρτυρομένων συνάντησε το Δήμαρχο κ. Β. Τσιάκο για να συζητήσει λόγω συναρμοδιότητας στις λαϊκές για τις διαφωνίες που υπάρχουν.

Το ίδιο συνέβη λίγο αργότερα το μεσημέρι και με τον έτερο αρμόδιο επικεφαλής του δεύτερου βαθμού αυτοδιοίκησης στο Νομό μας, αντιπεριφερειάρχη Καρδίτσας κ. Κ. Νούσιο.

Ο πρόεδρος του Σωματείου κ. Άρης Πολυγένης συνεπικουρούμενος από συναδέλφους του ζήτησε από τους αιρετούς δυναμικές παρεμβάσεις ώστε η κυβέρνηση να επανεξετάσει σημαντικές διατάξεις του σ/ν που όπως είπε εφόσον εφαρμοστούν, ουσιαστικά θέτουν εκτός λαϊκών αγορών τους μικρούς παραγωγούς.

ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΣΕ Β. ΤΣΙΑΚΟ – Κ. ΝΟΥΣΙΟ

Συγκεκριμένα, τους κατέθεσε σχετικό υπόμνημα στο οποίο αναφέρονται τα παρακάτω:

«Στέλνουμε μήνυμα στην κυβέρνηση να πάρει πίσω το νομοσχέδιο γιατί είναι έκτρωμα και στόχο έχει να μας αφήσει άνεργους αλλά και τους καταναλωτές εκτεθειμένους σε μεγαλέμπορους που θα εισχωρήσουν στις λαϊκές αγορές με γνώμονα το κέρδος τους και μόνο. Η πρόταση της Κυβέρνησης έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τις πραγματικές ανάγκες μας. Δεν αντιμετωπίζει τα χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στο εισόδημα και στη λειτουργία των λαϊκών αγορών, δεν δίνει καμία διέξοδο ούτε στα πιο άμεσα ζητήματα που διογκώθηκαν μέσα στην πανδημία.

Γι' αυτό διεκδικούμε:

-Να παραμείνουν οι άδειες προσωπικές και μόνιμες, σύμφωνα με το καθεστώς που ισχύει έως τώρα.

-Να μη χαθεί ούτε μία θέση εργασίας στις λαϊκές, κανένας συνάδελφος να μη βρεθεί στην ανεργία.

-Να παραμείνει η ευθύνη για τη λειτουργία των λαϊκών αγορών στις Περιφέρειες και τους Δήμους.

- Να σταματήσουν να λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, με κέρδη και ζημιές, να χρηματοδοτηθούν στο ύψος που απαιτείται, με κανόνες και στελεχωμένες δομές. Γι' αυτό και επιβάλλεται να ενισχύονται και από τον ίδιο τον κρατικό προϋπολογισμό και όχι μόνο από την εισφορά των επαγγελματιών – παραγωγών  που πρέπει να μειωθεί.

-Να απαλειφθεί η υποχρέωση της ασφαλιστικής και φορολογικής ενημερότητας για την αναθεώρηση της άδειας.

-Να παρθούν εδώ και τώρα μέτρα για να στηριχθεί το εισόδημά μας.

Δεν έφταναν τα προβλήματα των προηγούμενων χρόνων, ήρθαν και οι εγκληματικές πολιτικές για τη διαχείριση της πανδημίας, τα τραγελαφικά «άνοιξε – κλείσε» της Κυβέρνησης,  τα υπόλοιπα μέτρα περιορισμού που έχουν οδηγήσει χιλιάδες από μας στην απόγνωση.

- Να παρθούν επομένως μέτρα που να καλύπτουν τις ανάγκες επιβίωσης σήμερα, αλλά και να μας προστατεύουν την "επόμενη μέρα" από τα χρέη και τη χρεοκοπία.

Αυτό όμως που φαίνεται να είναι αδιαπραγμάτευτο για την Κυβέρνηση είναι το νέο πλαίσιο λειτουργίας των λαϊκών αγορών, η κατάργηση της μόνιμης άδειας του πωλητή, το νέο σύστημα μοριοδότησης και κυρίως η αυστηροποίηση του πλαισίου λειτουργίας των λαϊκών αγορών.

- Για αυτό ζητάμε να αποσυρθεί συνολικά γιατί αν περάσουν αυτές οι αλλαγές, χιλιάδες επαγγελματίες – παραγωγοί θα εκδιωχτούν από τις λαϊκές αγορές και η είσοδος των εταιριών σε αυτές θα έρθει σαν μια φυσική εξέλιξη!

Σε τοπικό επίπεδο επίσης διεκδικούμε:

- Να τεθούν σε λειτουργία οι δημοτικές τουαλέτες στο αίθριο της Δημοτικής Αγοράς, τουλάχιστον τις Τετάρτες που ο χώρος κατακλύζεται από πολίτες.

- Ενόψει της Πασχαλινής περιόδου να επαναλειτούργησε πλήρως η λαϊκή αγορά της Καρδίτσας με όλα τα προβλεπόμενα μέτρα προστασία και ασφαλείας με ευθύνη των αρμόδιων υπηρεσιών.

- Να δοθεί σε όλους τους επαγγελματίες και τις πληττόμενες επιχειρήσεις επίδομα ειδικού σκοπού ύψους 1.000 ευρώ για κάθε μήνα εφαρμογής περιοριστικών μέτρων.

- Να διαγραφεί τμήμα των χρεών προς την εφορία και τις τράπεζες. Να διαγραφούν τόκοι, πρόστιμα και το 30% του κεφαλαίου για τους εν ενεργεία εργαζομένους και αυτοαπασχολούμενους και 50% για όσους είναι άνεργοι

- Να μην χαθούν θέσεις εργασίας συναδέλφου παραγωγού σε οποιονδήποτε σχεδιασμό αναδιάρθρωσης της λαϊκής. Δεν υποχωρούμε. Δεν συμβιβαζόμαστε».

Να σημειωθεί ότι ο κ. Πολυγένης σε δήλωσή του στο KarditsaLive.Net, τόνισε ότι «με το νομοσχέδιο η κυβέρνηση επιχειρεί να βάλει τις εταιρείες στις λαϊκές αγορές που θα πάρουν το ψωμί μέσα από το στόμα των παραγωγών. Αυτό δεν πρόκειται να περάσει ότι και να γίνει» υπογράμμισε εκφράζοντας την αποφασιστικότητα του Σωματείου Παραγωγών Κηπευτικών Λαϊκών Αγορών Νομού Καρδίτσας να δώσει σκληρό αγώνα προς αυτή την κατεύθυνση.

Καραγιάννης Φώτης karditsaLive.Net