Η διήμερη κακοκαιρία, που έφερε μεγάλες ποσότητες νερού στον κάμπο της Π.Ε. Καρδίτσας, δημιούργησε μία σειρά προβλημάτων σε αγροτικές εκτάσεις, που βρέθηκαν κάτω από το νερό.

Αρκετές εξ αυτών καλλιεργημένες, κυρίως με τριφύλλι και κάποιες με καλαμπόκι και σιτηρά, αλλά ο μεγαλύτερος αριθμός των πλημμυρισμένων στρεμμάτων δεν είχαν ακόμα σπαρθεί. Παρόλα αυτά βρισκόμαστε σε κρίσιμη περίοδο για την έναρξη των καλλιεργειών και η κατάσταση αυτών των αγροκτημάτων κρίνεται ιδιαίτερα επιβαρυμένη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συλλέξαμε από τους Δήμους του νομού με μεγάλες πεδινές εκτάσεις, το πρόβλημα δεν δημιουργήθηκε από υπερχειλίσεις ποταμών, αλλά από το φούσκωμα των καναλιών και τη μεγάλη ποσότητα βροχής.

Σήμερα Δευτέρα, 22 Μαρτίου, η κατάσταση πάντως έχει ομαλοποιηθεί. Η στάθμη των ποταμών έχει αρχίσει να πέφτει από χθες το απόγευμα, και η πίεση που δέχθηκαν σημεία όπως στο Καρποχώρι και στο Κοσκινά, έχει εκτονωθεί.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στο KarditsaLive.Net, ο αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας Κωστής Νούσιος, μηχανήματα της περιφέρειας υπάρχουν σήμερα μόνο στη Γέφυρα του Καλέντζη στον Κοσκινά, κυρίως για την απομάκρυνση φερτών υλικών που συσσωρεύθηκαν στο σημείο. Γενικότερα μας μίλησε για μία κατάσταση πλήρως ελεγχόμενη.

Την πτώση της στάθμης επιβεβαίωσαν και οι εκπρόσωποι των Δήμων που μιλήσαμε. Ο δήμαρχος Παλαμά Γιώργος Σακελλαρίου, ανέφερε πως ναι μεν υπάρχει ακόμη πολύ νερό και συνεχίζει να έρχεται αλλά χαμηλώνει η στάθμη του, έστω και πολύ αργά. Το πρόβλημα στον Δήμο Παλαμά εντοπίζεται κυρίως στην Δ.Ε. Φύλλου και στην ανατολική πλευρά του Παλαμά, στον δρόμο προς Ιτέα, γιατί δεν γίνεται γρήγορη αποστράγγιση.

Συνεχίζοντας ανέφερε ότι υπάρχουν πολλά πλημμυρισμένα στρέμματα, αλλά καλλιεργημένα και άλλα όχι. Θα υπάρξει άμεσα συνεννόηση με τον ΕΛΓΑ και τους πληγέντες για να γίνει αναγγελία και να ξεκινήσει η διαδικασία των αποζημιώσεων.

Ο δήμαρχος Σοφάδων κ. Σκάρλος ενημέρωσε την ηλεκτρονική μας εφημερίδα πως, από την υπερχείλιση καναλιών  υπάρχουν πλημμυρισμένα χωράφια κυρίως στην περιοχή της Πασχαλίτσας, ελέω Φαρσαλίτη και σποραδικά και σε άλλες περιοχές του Δήμου. Η κατάσταση θα εκτιμηθεί, πρόσθεσε, και θα προχωρήσουμε στις ενέργειες που θα απαιτηθούν.

Πάντως, κατέληξε, από το απόγευμα της Κυριακής η βελτίωση της κατάστασης είναι σημαντική. Εδώ να πούμε πως επίσης από χθες το απόγευμα αμβλύνθηκε σημαντικά η ένταση του προβλήματος που είχε παρατηρηθεί στο Καρποχώρι. Η πληροφόρηση που υπάρχει είναι ότι όλα βαίνουν πλέον ομαλά με ορισμένα παρόχθια κυρίως αγροκτήματα να έχουν αρκετό νερό στην έκτασή τους.

Τέλος, σε ότι αφορά στο Δήμο Καρδίτσας, η ενημέρωση που είχαμε από το Γραφείο Τύπου ήταν ότι οι όποιες υπερχειλίσεις καναλιών ήταν μικρής έκτασης και ανάλογου μεγέθους είναι και τα προβλήματα που δημιούργησαν. Δεν υπάρχουν, τόνισαν, αναφορές για σοβαρές ζημιές και απ’ ότι φαίνεται εκεί που δημιουργήθηκε μεγαλύτερη ανησυχία ήταν στην περιοχή του Μακρυχωρίου.

Π.Κ. karditsaLive.Net