Σε επείγουσα δημοπράτηση με fast track διαδικασία προχωρά το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών για την αποκατάσταση των σοβαρών ζημιών που προκάλεσε η καταιγίδα ΙΑΝΟΣ το περασμένο Φθινόπωρο στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, σύμφωνα με απόφαση του υπουργού ΥΠΟΜΕ, Κώστα Καραμανλή.
Αντικείμενο του ως έργου είναι η επείγουσα αποκατάσταση των ζημιών επί οδοστρωμάτων, οδικών υποδομών, γεφυρών και εκτέλεσης συνοδών έργων σήμανσης, προστασίας και ασφάλειας, απορροής όμβριων κ.λ.π., που προκλήθηκαν από τις φυσικές καταστροφές από την πορεία του μεσογειακού κυκλώνα «Ιανός» και τις συνεπακόλουθες πλημμύρες της 18ης και 19ης Σεπτεμβρίου 2020 στην Περιφέρεια Θεσσαλίας. Πιο συγκεκριμένα στο οδικό δίκτυο της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας και ειδικότερα στους Δήμους Καρδίτσας, Αργιθέας και Μουζακίου.
Από το υπουργείο δεσμεύτηκε συνολικό ποσό 143 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ) και καλούνται 3 εταιρείες: 1) ΑΒΑΞ A.E., 2) ΙΝΤΡΑΚΑΤ Α.Ε., 3) ΤΕΡΝΑ Α.Ε. Το ποσό καλύπτεται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
Διαδικασία διαπραγμάτευσης
Η ανάθεση του έργου διενεργείται με προσφυγή στη διαδικασία με διαπραγμάτευση χωρίς προηγούμενη δημοσίευση κατ’ εφαρμογή της παραγράφου 2γ του άρθρου 32 και του άρθρου 32Α του ν.4412/2016 (Α’ 147). Για να μπορέσουν να τρέξουν τα έργα γρήγορα ζητήθηκε και λήφθηκε εξαίρεση υποχρέωσης έκδοσης περιβαλλοντικής αδειοδότησης.
Προϊσταμένη Αρχή είναι η Ειδική Υπηρεσία Δημοσίων Έργων Κατασκευής και Συντήρησης Συγκοινωνιακών Υποδομών (Ε.Υ.Δ.Ε./Κ.Σ.Σ.Υ.) και Διευθύνουσα Υπηρεσία του υπόψη έργου το Τμήμα Κατασκευής Έργων (ΤΚΕ) Αθήνας (περιοχών Περιφέρειας Αττικής και Π.Ε. Εύβοιας και
Κυκλάδων) της Ε.Υ.Δ.Ε./Κ.Σ.Σ.Υ.
Πρόκειται για μία από τις σπάνιες περιπτώσεις fast track διαδικασίας για την αποκατάσταση ζημιών από θεομηνία στη χώρα και θα αποτελέσει κατά κάποιο τρόπο ένα τεστ για ανάλογες περιπτώσεις. Είναι γνωστό πως πολλές φορές περνούν από 3 έως 5 χρόνια για να ξεκινήσουν έργα αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές. Η διάρκεια των έργων κυμαίνεται από 24 έως 36 μήνες.

Nίκος Καραγιάννης (ypodomes.com)