Δυστυχώς για δεύτερη φορά μέσα σε λιγότερο από έναν χρόνο, ο Νομός Καρδίτσας είχε τη μεγάλη ατυχία να δεχθεί νέα σφοδρή «επίθεση» από ένα ακραίο καιρικό φαινόμενο όπως ο «Ιανός», που τον Ιούλιο του 2019 είχε πλήξει τη Χαλκιδική και τον Αύγουστο του 2020 την Εύβοια… Πρόκειται για την «υπερκυτταρική καταιγίδα».

Ναι, οι Καρδιτσιώτες αγρότες το σούρουπο της Κυριακής 20/6/2021, βίωσαν και πάλι αυτό το σπάνιο φαινόμενο όπως δήλωσε στο KarditsaLive.Net, ο συντοπίτης πρόεδρος του ΟΑΣΠ, καθηγητής κ. Ευθύμιος Λέκκας.

Το γεγονός – επισήμανε - ότι εμφανίστηκε μέσα στο καλοκαίρι, έπαιξε σημαντικό ρόλο στον περιορισμό της διάρκειας και του μεγέθους των συνεπειών του, που όπως όλοι οι Καρδιτσιώτες διαπιστώσαμε τον Σεπτέμβριο του 2020, ήταν απίστευτα καταστροφικές.

Οι «υπερκυτταρικές καταιγίδες» (Supercell thunderstorms), - εξήγησε ο κ. Λέκκας - μεταφέρουν σύννεφα που παράγουν πολύ ισχυρές βροχές, χαλάζι και ενίοτε ανεμοστρόβιλους.

Αποτελούν την πιο βίαιη κατηγορία καταιγίδας και έχουν διάρκεια από 1-4 ώρες κυρίως αλλά, μπορούν να διαρκέσουν και περισσότερο (μέχρι και 8 ώρες όπως π.χ. στην Εύβοια). Τέτοιες καταιγίδες χαρακτηρίζονται από ένα έντονο και επίμονο περιστρεφόμενο ανοδικό ρεύμα αέρα (μεσοκυκλώνα), δηλαδή έναν κατακόρυφο στρόβιλο αέρα με διάμετρο περίπου 5-10 χιλιόμετρα εντός της καταιγίδας, το οποίο μπορεί να διαρκέσει για αρκετή ώρα (περίπου 20 λεπτά το λιγότερο) και ταυτόχρονα να καλύπτει κάθετα, τουλάχιστον το ήμισυ του βάθους του νέφους της καταιγίδας. Οι «υπερκυτταρικές καταιγίδες» σχετίζονται με μέτρια έως ισχυρή κατακόρυφη διάτμηση ανέμου (άνεμοι που παρουσιάζουν μεγάλες αλλαγές στην κατεύθυνση αλλά και την ταχύτητά τους σε μικρό χρονικό διάστημα), από 0 έως 6 χιλιόμετρα ύψος (vertical wind shear), στροβιλισμό (helicity), αλλά επίσης και από μέτριο έως υψηλό CAPE (διαθέσιμη δυναμική ενέργεια για ανωμεταφορά).

Το supercell ή «υπερκυτταρική καταιγίδα» είναι μια πολύ οργανωμένη καταιγίδα. Αν και τα supercells είναι σπάνια, αποτελούν μεγάλη απειλή για τους ανθρώπους και τις περιουσίες τους.

Η άνοδος σε ένα supercell είναι εξαιρετικά ισχυρή φτάνοντας ταχύτητες των 240 – 280 χλμ. την ώρα. Το κύριο χαρακτηριστικό που ξεχωρίζει το supercell από τις άλλες καταιγίδες είναι το στοιχείο της περιστροφής.

Το περιστρεφόμενο ανοδικό ρεύμα ενός supercell, που ονομάζεται μεσοκυκλώνας το βοηθά να παράγει ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως γιγαντιαίο χαλάζι (διαμέτρου άνω των 5 εκ.), ισχυρές ριπές περίπου 130 χλμ. την ώρα ή και περισσότερο αλλά και ισχυρούς ανεμοστρόβιλους.

To περιβάλλον γύρω από ένα supercell χαρακτηρίζεται από υψηλή αστάθεια, δηλαδή από ισχυρούς ανέμους οι οποίοι αλλάζουν πολύ γρήγορα κατεύθυνση και ταχύτητα.

Ο κ. Λέκκας υπογράμμισε ότι τη δυναμική εξέλιξη της «υπερκυτταρικής καταιγίδας» διευκολύνει αρκετά η μορφολογία του εδάφους όπως στο Νομό μας και ο συνδυασμός - σχηματισμός βουνά και κάμπου.

Ν. ΔΟΥΚΑΣ: ΔΕΝ ΕΦΕΡΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ Η ΑΝΤΙΧΑΛΑΖΙΚΗ

Η ηλεκτρονική εφημερίδα μας μίλησε και με τον επίσης Καρδιτσιώτη Αντιπρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Νίκο Δούκα για τους λόγους που δεν λειτούργησε την Κυριακή η αντιχαλαζική προστασία κι’ έγινε η μεγάλη καταστροφή.

Ο κ. Δούκας απάντησε πως εκείνη την ημέρα τα αεροπλάνα του Οργανισμού «σηκώθηκαν» τρείς φορές και «βομβάρδισαν» τα σύννεφα στο Βελβεντό Κοζάνης, στην Ελασσόνα Λάρισας και στους Σοφάδες Καρδίτσας.

Ωστόσο, η ένταση του φαινόμενου ήταν τόσο ισχυρή που οι παρεμβάσεις αυτές δεν έφεραν το επιθυμητό αποτέλεσμα, όπως έγινε το προηγούμενο διάστημα, για να αποτρέψουν τη σφοδρή χαλαζόπτωση και δυστυχώς την καταστροφή.

Ο κ. Δούκας δήλωσε πως την Τρίτη (22/6), στις 12:30 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί στην Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας ευρεία σύσκεψη της ηγεσίας και αξιωματούχων του ΕΛΓΑ με τους Δημάρχους του Νομού, για αποτίμηση της κατάστασης και συντονισμό ενεργειών. Κατά πάσα πιθανότητα θα συμμετάσχει και ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κ. Αγοραστός.

Σε ότι αφορά στις εκτιμήσεις και στις αποζημιώσεις, ο κ. Δούκας υπογράμμισε ότι θα γίνει ότι είναι δυνατόν για να «τρέξουν» γρήγορα οι διαδικασίες και πως όλα θα εξελιχθούν με βάση τα προβλεπόμενα από τον κανονισμό του Οργανισμού, εκτός αν τις επόμενες ημέρες ληφθεί διαφορετική πολιτική απόφαση.

Καραγιάννης Φώτης karditsaLive.Net