Από την 1η Ιανουαρίου του 2020 θα τεθούν σε ισχύ τα μειωμένα τέλη για ορισμένες κατηγορίες δημοτών, με βάση την απόφαση που πήρε το Δημοτικό Συμβούλιο Καρδίτσας στις 14 Νοεμβρίου.
Απομένει βεβαίως, η έγκριση από την αποκεντρωμένη Διοίκηση αλλά ήδη υπάρχει σχετικό ενδιαφέρον από τους ωφελούμενους της μείωσης που είναι κυρίως πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, Άτομα με Ειδικές Ανάγκες, άποροι συμπολίτες, αλλά και επιχειρηματίες που έχουν τις εγκαταστάσεις τους σε εκτός σχεδίου περιοχές.
Εδώ να σημειώσουμε πως οι ενδιαφερόμενοι, σε κάθε περίπτωση, πλην του τέλους κατάληψης κοινοχρήστων χώρων, θα πρέπει να υποβάλλουν αίτηση στο Δήμο για να μειωθούν τα τέλη τους. Και το αρμόδιο τμήμα είναι το τμήμα εσόδων και ακίνητης περιουσίας του Δήμου.
Από εκεί θα λαμβάνουν τα απαραίτητα έγγραφα και θα πληροφορούνται για τα δικαιολογητικά που πρέπει αν προσκομίσουν προκειμένου να ενταχθούν στην χαμηλότερη τιμολόγηση.
Η υποβολή των αιτήσεων, όπως μας ανέφερε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Σχορετσανίτης, είναι προ των πυλών καθώς στόχος του Δήμου είναι να τις συγκεντρώσει και να τις αποστείλει στο ΔΕΔΔΗΕ, προκειμένου να περάσει η μείωση στους λογαριασμούς ρεύματος.
Τα δικαιολογητικά είναι τα ήδη γνωστά. Για όπου απαιτούνται τετραγωνικά χρειάζεται Ε9. Αυτό είναι απαραίτητο για τις εκτός σχεδίου επιχειρήσεις προκειμένου να έχουν την έκπτωση του 60% για τα πρώτα 1.000 τετραγωνικά. Μία διαδικασία που είναι καιρό τώρα ανοιχτή αλλά τώρα αλλάζει το ποσοστό έκπτωσης.
Επίσης, αποδεικτικό για το μέγεθος του σπιτιού που διαμένουν θα πρέπει να προσκομίσουν πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, μονογονεϊκες οικογένειες και ΑμΕΑ προκειμένου να αποδειχτεί ότι η κατοικία είναι μέχρι 150 τετραγωνικά (100 ήταν το παλαιό όριο) για να έχουν την κατά περίπτωση έκπτωση.
Ακόμα είναι δεδομένο πως χρειάζεται αποδεικτικό ποσοστού αναπηρίας για τα Άτομα Με Ειδικές Ανάγκες όπως και αποδεικτικό για όποιες κατηγορίες απαιτείται (τρίτεκνοι, πολύτεκνοι, μονογονεϊκές, ότι τουλάχιστον ένα παιδί είναι ανήλικο ή υπηρετεί στο στρατό ή σπουδάζει.
Τέλος, στις τέσσερις παραπάνω περιπτώσεις χρειάζεται και εκκαθαριστικό της περασμένης χρονιάς που να φαίνεται ότι το εισόδημα δεν ξεπερνά τα 15.000 ευρώ ενώ για τις άπορες οικογένειες το εισόδημα πρέπει να είναι στο 1/3 περίπου των 15.000.
Εκεί που δεν γνωρίζουμε ακόμα τι ακριβώς δικαιολογητικά χρειάζονται και θα καθορισθούν τις επόμενες ημέρες είναι για τις επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν ποδήλατο και προβάλλουν την χρήση του.
Επίσης, διευκρινίζουμε ότι για την μείωση των τελών τραπεζοκαθισμάτων (5 ευρώ σε κάθε κατηγορία) η διαδικασία είναι αυτή που ακολουθούν κάθε φορά οι καταστηματάρχες δηλώνοντας τα τετραγωνικά που καλύπτουν και η μείωση γίνεται αυτόματα.
Σε κάθε περίπτωση στον αρμόδιο τμήμα του Δήμου οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να παίρνουν πληροφορίες αλλά και να προμηθεύονται την σχετική αίτηση για να την συμπληρώσουν.

karditsalive.net