Επανακάμπτει το ερευνητικό πρόγραμμα του Σουηδικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Καρδίτσας, που είχε αποφασισθεί να υλοποιηθεί σε περιοχή του Δήμου Παλαμά.

Μάλιστα όχι μόνο επανακάμπτει αλλά μεγαλώνει και το ερευνητικό του αντικείμενο, καθώς η αρχική αδειοδότηση από το υπουργείο Πολιτισμού μιλούσε για τον Βλοχό (Ακρόπολη και Πόλη), ενώ η τωρινή καλύπτει και επιπλέον αρχαιολογικούς χώρους του εν λόγω Δήμου και κυρίως Μαγούλες τόσο στον Βλοχό όσο και στο Μάρκο και τη Μεταμόρφωση.

Το KarditsaLive.Net απευθύνθηκε στην προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων κ. Μαρία Βαϊοπούλου, που θα ηγείται και τους εγχειρήματος, η οποία μας ενημέρωσε πως υπήρξε μία ετήσια παράταση του προγράμματος που πλέον ολοκληρώνεται το 2025 (η αρχική ήταν 2020-2024), καθώς πέρυσι, λόγω των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία, δεν υπήρξε δραστηριότητα.

Ήρθε σημείωσε, μία ολιγομελή αποστολή από το Ινστιτούτο της Σουηδίας αλλά λόγω των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία, δεν κατέστη δυνατόν ούτε μηχανήματα να μεταφερθούν, ούτε περισσότερος κόσμος να αφιχθεί, ούτε φοιτητές από τα δυο πανεπιστήμια της Αγγλίας που επίσης συμμετέχουν, να μπορέσουν να προσεγγίσουν την χώρα μας. Ουσιαστικά, συμπλήρωσε, η χρονιά αυτή χάθηκε και γι αυτό το υπουργείο έδωσε την παράταση διατηρώντας τον πενταετή χαρακτήρα του ερευνητικού προγράμματος.

Φέτος, συνέχισε η κ. Βαϊοπούλου, αν όλα πάνε καλά σε σχέση με την πανδημία, ευελπιστούμε ότι το πρόγραμμα θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο και μέσω αυτού θα αντληθούν στοιχεία για την περιοχή από την νεολιθική εποχή μέχρι τους ρωμαϊκούς χρόνους.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει κυρίως τηλεανίχνευση προς εντοπισμό νέων θέσεων, τηλεσκοπική, δορυφορική και εναέρια φωτογράφηση, επιτόπια επιφανειακή διερεύνηση, γεωφυσική διασκόπηση, αποτυπώσεις, εθνοαρχαιολογική έρευνα και μελέτη αρχαιολογικού υλικού, καθώς και ανασκαφή στη θέση Πάτωμα Βλοχό. Το μεγαλύτερο, δηλαδή, μέρος της δουλειάς, θα γίνει με τεχνικά μέσα που θα ανιχνεύουν το υπέδαφος χωρίς ανασκαφικές εργασίες, για τον εντοπισμό νέων ευρημάτων.

Μάλιστα υπάρχουν αυστηρές οδηγίες από πλευράς του υπουργείου για τις μεθόδους και το είδος των μηχανημάτων που θα χρησιμοποιηθούν.

Το όλο εγχείρημα είναι ιδιαίτερα σημαντικό γιατί βάζει στο Ευρωπαϊκό κάδρο τον Δήμο Παλαμά και την ιστορία του, γεγονός που μπορεί να συμβάλλει σημαντικά τόσο στην ανάδειξη των αρχαιολογικών θησαυρών, όσο και στην ανάπτυξη της περιοχής.

Π.Κ. karditsaLive.Net