Ένα έργο πνοής που θα αλλάξει όλα τα μέχρι σήμερα δεδομένα στην πόλη της Καρδίτσας κατάφερε και ενέταξε η Δημοτική αρχή.

Η Δημοτική αρχή πέτυχε να χρηματοδοτηθεί από το ταμείο συνοχής η πρόταση που υπέβαλε στις αρχές της άνοιξης, για την ανάπλαση του χώρου του άλσους του Παυσιλύπου, της Πλατείας Πλαστήρα και την ενοποίηση του χώρου με τους κοινόχρηστους χώρους του νέου Δημαρχείου ύψους 8.055.797 ευρώ.

«Ο κύβος ερρίφθη! Πρόκειται στην κυριολεξία για μια ιστορική στιγμή για το Δήμο μας. Η Καρδίτσα διεκδίκησε και πέτυχε την χρηματοδότηση ενός κολοσσιαίου έργου ανάπλασης. Η ανάπλαση που προτείναμε για το άλσος του Παυσιλύπου και για την πλατεία Πλαστήρα είναι ύψους 8 εκ. ευρώ. Είναι χαρακτηριστικό ότι η πρόταση που υποβάλαμε αξιολογήθηκε μεταξύ 108 παρόμοιων προτάσεων άλλων φορέων της αυτοδιοίκησης και προκρίθηκε μέσα στον κατάλογο των 16 προτάσεων που χρηματοδοτούνται άμεσα.

Θέλω να ευχαριστήσω τους υπαλλήλους μας στον Προγραμματισμό και στη Τεχνική Υπηρεσία που σε συνεργασία με τους μελετητές, ετοίμασαν μια άρτια πρόταση που αξιολογήθηκε στις πρώτες που χρηματοδοτούνται. Εκείνο που θέλω να υπογραμμίσω είναι ότι με βάση τη μελέτη, προβλέπεται συνολική ανάπλαση του χώρου με περισσότερο πράσινο, περισσότερα δέντρα, στοιχεία νερού, πέργκολες και χώρους για το κοινό.

Σε συνδυασμό με την αναβάθμιση του αναψυκτηρίου του Παυσιλύπου, που σύντομα θα είναι πραγματικότητα, τη λειτουργία του νέου Δημαρχείου και την ανάπλαση του περιβάλλοντα χώρου, θεωρώ ότι θα αλλάξουμε την εικόνα του κέντρου της πόλης. Δημιουργούμε μια πόλη, έναν Δήμο, με πολλά σημεία ενδιαφέροντος, αλλά και με ένα μητροπολιτικό πάρκο που θα συγκεντρώνει το ενδιαφέρον των κατοίκων και των επισκεπτών. Κάνουμε την πόλη μας περισσότερο επισκέψιμη, δημιουργούμε μια πόλη όπου αξίζει να ζεις» δηλώνει για το έργο ο Δήμαρχος Καρδίτσας κ. Βασίλης Τσιάκος.

Πως φτάσαμε στην έγκριση

Η Δημοτική Αρχή Καρδίτσας μετά από σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου υπέβαλε ολοκληρωμένη πρόταση ύψους πλέον των 8 εκατομμυρίων Ευρώ προς το ταμείο ανάκαμψης. Σε γενικές γραμμές η πρόταση στοχεύει στην αναβάθμιση της ποιότητας αστικού περιβάλλοντος του Δήμου και την αναπτυξιακή και κοινωνική ενίσχυση της Καρδίτσας, αξιοποιώντας τα εργαλεία του βιοκλιματικού σχεδιασμού.

Η παρέμβαση περιλαμβάνει πολυεπίπεδες αναπλάσεις εντός του οικισμού της Καρδίτσας, υπό τη σκέπη του βιοκλιματικού σχεδιασμού, με στόχο την αναπτυξιακή, περιβαλλοντική και κοινωνική ενίσχυση της Καρδίτσας. Οι κεντρικές δράσεις περιλαμβάνουν την ανάδειξη του Πάρκου Παυσίλυπου με στόχο τη βελτίωση της λειτουργικότητας και της ελκυστικότητας του οικιστικού περιβάλλοντος της Καρδίτσας, ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί αφενός στις σύγχρονες ανάγκες των κατοίκων της και αφετέρου στις νέες προκλήσεις ανθεκτικότητας λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Στόχος είναι η δημιουργία ενός μητροπολιτικού χώρου πρασίνου, πρότυπου ως προς το βιοκλιματικό του σχεδιασμό, που θα απευθύνεται τόσο στους κατοίκους, όσο στους επισκέπτες. Όπως προαναφέρθηκε η πρόταση εγκρίθηκε στο σύνολο του προτεινόμενου προϋπολογισμού της και αξιολογήθηκε μέσα στις 16 πρώτες που χρηματοδοτούνται αμέσως.