Ξεκίνησε η τοποθέτηση αεροσκάφους mirage F1 προς τιμή του Αντιπτέραρχου Γιώργου Μπαλταδώρου στο τόπο καταγωγής του, στο Μορφοβούνι.

Ο άτυχος πιλότος έχασε την ζωή του, στην πτώση του Mirage 2000-5 που συνετρίβη στη θαλάσσια περιοχή εννέα ναυτικά μίλια βορειονατολικά της Σκύρου στις 12 Απριλίου 2018.

Το μεσημέρι της Παρασκευής, λίγο μετά τη μια, η αυτοκινητοπομπή που μετέφερε το αεροσκάφος και τον συνοδευτικό εξοπλισμό αποτελούμενη από ειδικό γερανοφόρο όχημα, τρακτορα και υπηρεσιακά οχήματα της Π.Α που μετέφεραν το τεχνικό προσωπικό με επικεφαλής το Σμήναρχο Θεόφιλο Κοτσίδη, έφτασαν στο χώρο έξω απ το ΔΔ Μορφοβουνίου όπου και θα τοποθετηθεί το αεροσκάφος.

Να σημειωθεί ότι το προσωπικό περιλαμβάνει τεχνικούς από τέσσερις πτέρυγες μάχης, μεταξύ των οποίων και την 114 που υπηρετούσε ο Γιώργος Μπαλταδώρος.

Εκεί τους υποδέχτηκε ο Δήμαρχος Λίμνης Πλαστήρα κ. Παναγιώτης Νάνος συνοδευόμενος από αντιδημάρχους και Δημ. Συμβούλους.

Σήμερα κατέβασαν τα φτερά του αεροσκάφους επιθεώρησαν τη βάση και κατέβασαν τον μεταλλικό αντάπτορα στον οποίο θα τοποθετηθεί το Mirage. Μέχρι αύριο θα τοποθετηθεί και η άτρακτος και θα συναρμολογηθούν τα φτερά και το ρύγχος.

Όπως τόνισε ο Σμήναρχος Θεόφιλος Κοτσίδης είναι ένας ελάχιστος φόρος τιμής στο Γιώργο Μπαλταδώρο.

Σε επόμενο στάδιο, στον ίδιο χώρο θα τοποθετηθεί και η προτομή του πιλότου που ήδη φιλοτεχνείται. Στον προγραμματισμό πάντως του Δήμου είναι στις 8 Αυγούστου, εφόσον το επιτρέψουν οι επιδημιολογικές συνθήκες, να γίνουν επίσημες εκδηλώσεις και η συγκεκριμένη πλατεία να ονομαστεί «πλατεία Γιώργου Μπαλταδώρου.»

Ο Γιώργος Μπαλταδώρος υπηρετούσε στην 331 Μοίρα της Πολεμικής Αεροπορίας . Ο άτυχος χειριστής του μοιραίου Mirage 2000-5 είχε γεννηθεί στις 3 Ιουνίου 1984 στο Μαυροβούνι Καρδίτσας και ήταν 34 ετών.

Το χρονικό της τραγωδίας

Ο συναγερμός στην Πολεμική Αεροπορία σήμανε λίγο μετά το μεσημέρι της Πέμπτης 12 Απριλίου, λίγο μετά το Πάσχα. Τότε έγινε γνωστό πως είχε χαθεί το στίγμα αεροσκάφους Mirage 2000-5 που επέστρεφε στην 135 Σμηναρχία Μάχης στη Σκύρο μετά από επιχείρηση αναχαίτισης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας υπήρξε απώλεια επαφής αεροσκάφους M2000-5, εννέα ναυτικά μίλια βορειοανατολικά της Νήσου Σκύρου.

Το αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας επέστρεφε στη βάση του μετά από επιχείρηση αναχαίτισης τουρκικών μαχητικών. Ο πιλότος του δεύτερου μαχητικού ήταν εκείνος που ενημέρωσε ότι έχασε την επικοινωνία με το Mirage 2000-5. Το αεροσκάφος του Γιώργου Μπαλταδώρου ανήκε στη Μοίρα 331 Παντός Καιρού ΘΗΣΕΑΣ που εδρεύει στην 114 Πτέρυγα Μάχης στην Τανάγρα. Είχε μετασταθμεύσει στη μονάδα ετοιμότητας της Σκύρου ως ένα από τα αεροσκάφη επιφυλακής.

Το Mirage 2000-5 του Γιώργου Μπαλταδώρου, σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, πετούσε σε αρκετά χαμηλό ύψος, κάτω των 6000 ποδών ή δηλαδή των 2000 μέτρων, ενώ όταν προσέγγισε την 135 Σμηναρχία της Σκύρου στην περιοχή επικρατούσε νέφωση ή αλλιώς αράχνη όπως λέγεται στην γλώσσα των πιλότων που περιόριζε την ορατότητα.

karditsapress.gr