Δωρεάν θα είναι από δω και πέρα η σύνδεση των ιδιοκτησιών στο Μουζάκι, το Μαυρομμάτι και τον συνοικισμό Αγ. Γεωργίου Καραϊσκάκη με τον κεντρικό αγωγό αποχέτευσης ακαθάρτων.

Μέχρι πρότινος τα έργα των εξωτερικών διακλαδώσεων των ακινήτων με τα κεντρικά δίκτυα αποχέτευσης δεν χρηματοδοτούνταν από εθνικούς πόρους ή κοινοτικά κονδύλια, γι’ αυτό και οι κύριοι – δικαιούχοι των έργων όφειλαν να τα χρηματοδοτήσουν μέσω των ανταποδοτικών τελών και δαπάνης διακλάδωσης σύνδεσης.

Με αυτό ως δεδομένο η ΔΕΥΑΜ εφαρμόζοντας τις διατάξεις του νόμου είχε καθορίσει δαπάνη για τη σύνδεση που ανέρχονταν σε 800 ευρώ. Η οποία μάλιστα προκαταβάλλονταν για να καταστεί εφικτή η κατασκευή του έργου.

Το συγκεκριμένο κόστος είχε στην ουσία λειτουργήσει απαγορευτικά στο να προχωρήσουν οι διαδικασίες καθώς από τις 1800 με 2000 περίπου ιδιοκτησίες των τριών προαναφερόμενων οικισμών, μόλις το 5% προχώρησε σε πληρωμή της δαπάνης, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά στο KarditsaLive.Net o Διευθυντής της ΔΕΥΑΜ κ. Μακρής.

Πλέον από τις 7 Μαΐου του 2020, που είχαμε δημοσίευση στο ΦΕΚ,  νομοθετήθηκε η χρηματοδότηση της δαπάνης της εξωτερικής διακλάδωσης αποχέτευσης από την ρυμοτομική γραμμή του ακινήτου μέχρι την θέση του κεντρικού αγωγού αποχέτευσης και καθίσταται πλέον επιλέξιμη η δαπάνη. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχει η δυνατότητα χρηματοδότησης από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ή άλλο πρόγραμμα συγχρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Μουζακίου κ. Φάνη Στάθη, που είναι και πρόεδρος της ΔΕΥΑΜ, η εξέλιξη αυτή είναι πολύ σημαντική. Όπως είπε στην ηλεκτρονική μας εφημερίδα, από τη μία θα επιτρέψει σε πολλές εκατοντάδες ιδιοκτήτες ακινήτων να συνδεθούν δωρεάν με το δίκτυο και από την άλλη θα δώσει την δυνατότητα λειτουργίας στον βιολογικό καθαρισμό του Μουζακίου, αφού ο βασικός λόγος που δεν είχε προχωρήσει ήταν η μη ύπαρξη συνδέσεων. Ο βιολογικός είναι έτοιμος σε ποσοστό 90% με 95%.

Από την πλευρά του ο κ. Μακρής μας διευκρίνισε ότι το χρηματοδοτούμενο κομμάτι θα ξεκινά από τον κεντρικό αγωγό και θα φθάνει έξω από την κάθε ιδιοκτησία και εκτός των άλλων θα περιλαμβάνει και ένα φρεάτιο ελέγχου. Από κει και πέρα ο κάθε ιδιοκτήτης θα έχει την υποχρέωση της σύνδεσής του μέχρι το σημείο που συγκεντρώνονται τώρα τα λύματα. Υποχρέωση που είχε και πριν αλλά πλέον αφαιρείται το κόστος των 800 ευρώ που λειτουργούσε προσθετικά.

Δέσμευση

Το μόνο πρόβλημα που υπάρχει έχει να κάνει με το ότι ο νόμος δεν έχει αναδρομική ισχύ. Δηλαδή οι άνθρωποι που πλήρωσαν τα 800 ευρώ πριν τις 7 Μαΐου του 2020, δεν προβλέπεται να πάρουν τα χρήματά τους πίσω.

Επ αυτού ο δήμαρχος Μουζακίου κ. Φάνης Στάθης, δεσμεύτηκε μιλώντας στην ηλεκτρονική μας εφημερίδα, πως θα βρεθεί τρόπος να τους επιστραφούν τα χρήματα γιατί είναι πολύ άδικο γι αυτούς. Το συνολικό ποσό που έχει καταβληθεί μέχρι σήμερα από ιδιοκτήτες ανέρχεται περίπου στα 85.000 ευρώ. Ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι το εγχείρημα έχει ξεκινήσει πριν το 2015.

Κλείνοντας, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι σε πρόσφατη δια περιφοράς συνεδρίαση το Δ.Σ. της ΔΕΥΑΜ προχώρησε στη λήψη όλων των απαιτούμενων αποφάσεων που θα δώσουν την δυνατότητα χρηματοδότησης των συνδέσεων. Επίσης, το αμέσως επόμενο διάστημα θα υπάρξει προσπάθεια ευρείας δημοσιοποίησης των νέων δυνατοτήτων και ατομική ενημέρωση των δημοτών που έχουν την δυνατότητα να επωφεληθούν.

Π.Κ. karditsaLive.Net