Στη δέσμευση ΑΦΜ οφειλετών με χρέος πάνω από 300 ευρώ αποφάσισε να προχωρήσει η ΔΕΥΑ Μουζακίου, εφαρμόζοντας ουσιαστικά αυτό που προβλέπει ο νόμος γι αυτές τις περιπτώσεις.

Μιλώντας στο KarditsaLive.Net ο διευθυντής της ΔΕΥΑΜ κ. Μακρής εξήγησε πως πρόκειται κυρίως για μακροχρόνιους οφειλέτες και αυτό το αντιλαμβάνεται κανείς αν σκεφθεί ότι το πάγιο στα πεδινά είναι 21,5 ευρώ το εξάμηνο και στα ορεινά με 35 με 40 ευρώ το χρόνο.

Το ποσοστό των ΑΦΜ που θα δεσμευτούν, σε ένα σύνολο 9.410 υδρομέτρων, είναι περίπου στο 5%. Ήταν μεγαλύτερο μας εξήγησε αλλά υπήρξε ένας σημαντικός αριθμός οφειλετών που έσπευσε να τακτοποιήσει το χρέος του ή να ενταχθεί σε ρύθμιση και αυτομάτως υπήρξε αναστολή της διαδικασίας.

Το ίδιο ισχύει και για τα ΑΦΜ που θα δεσμευτούν. Με το που θα υπάρξει κίνηση από την πλευρά των υπόχρεων η ΔΕΥΑ θα ενημερώσει την αρμόδια οικονομική αρχή και θα προβεί σε άμεση αποδέσμευση του ΑΦΜ.

Απαντώντας σε ερώτησή μας για το τι αν ισχύει κάποια ρύθμιση τώρα, μας ανέφερε πως ισχύει από την αρχή του έτους και προβλέπει απαλοιφή όλων των προσαυξήσεων σε περίπτωση εφάπαξ πληρωμής, ενώ σε διαφορετική περίπτωση 12 με 24 δόσεις, με το ποσό της κάθε δόσης να μην είναι μικρότερο των 20 ευρώ.

Επί του θέματος ο κ. Μακρής επισήμανε ότι τους λογαριασμούς της ΔΕΥΑΜ τους συνοδεύουν πάντα ενημερωτικά έντυπα για τις ρυθμίσεις ενώ σε μεγαλοφειλέτες στέλνονται και επιστολές, ενώ έχουν γίνει και αγωγές κατά αυτών για ποσά 1.000 ευρώ και άνω.

Το πρόβλημα πάντως, με τις ρυθμίσεις, υπογράμμισε, είναι ότι ένας σημαντικός αριθμός οφειλετών παρουσιάζεται ανακόλουθος. Δηλαδή προχωρά σε ρύθμιση, πληρώνει μια δύο δόσεις, στη συνέχει δεν δείχνει συνέπεια, χάνει την ρύθμιση, προχωρά σε άλλη και ούτω καθεξής.

Αυτό, συνέχισε, δεν είναι φαινόμενο μόνο του Δήμου Μουζακίου, αλλά πανελλαδικό. Η συσσώρευση οφειλών είναι ένα πρόβλημα που οι μικρές ΔΕΥΑ θα το βρουν μπροστά τους. Ειδικά αν δεν γίνει αντιληπτό από τον κόσμο πως οι παρεχόμενες υπηρεσίας σε ύδρευση και αποχέτευση βασίζονται στα τέλη.

Ακολούθως ο κ. Μακρής έθιξε και ένα ακόμα πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ΔΕΥΑ Μουζακίου κάνοντας έκκληση στους εμπλεκόμενους να βοηθήσουν στην επίλυσή του. Συγκεκριμένα μίλησε για λογαριασμούς νερού σε ακίνητα που ήταν στο όνομα ιδιοκτήτη που είτε απεβίωσε, είτε το υδροδοτούμενο ακίνητο πουλήθηκε και άλλαξε χέρια.

Οι νέοι ιδιοκτήτες οφείλουν να προχωρήσουν σε αλλαγή του ονόματος του υπόχρεου, διότι η επιχείρηση δεν μπορεί να το κάνει από μόνη της. Δεν το κάνουν όμως και δεν πληρώνονται οι λογαριασμοί και στο τέλος γίνεται μονόδρομος η διακοπή, παρότι η πολιτική της ΔΕΥΑΜ είναι να μην κόβει το νερό πλην πολύ ακραίων περιπτώσεων, πόσο μάλλον τώρα που υπάρχουν τα θέματα με την πανδημία και τις επιπτώσεις των πλημμυρών.

Π.Κ. karditsaLive.Net