Μπορεί από αύριο Παρασκευή, 14 Μαΐου, τα μουσεία ανά την χώρα να ανοίγουν τις πύλες τους για το κοινό, αλλά δεν ισχύει το ίδιο με το Αρχαιολογικό Μουσείο Καρδίτσας, κυρίως λόγω των επιπτώσεων του "Ιανού".

Η θεομηνία του περασμένου Σεπτεμβρίου δημιούργησε πολλά προβλήματα στον υπόγειο αποθηκευτικό χώρο του Μουσείου, όπου και φυλάσσονταν πολλά αντικείμενα μεγάλης αρχαιολογικής αξίας, ο καθαρισμός και η συντήρηση των οποίων έχει προχωρήσει σε πολύ μεγάλο βαθμό και οδεύει προς ολοκλήρωση.

Το πρόβλημα που προκύπτει τώρα, όπως ανέφερε στο KarditsaLive.Net η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων κ. Μαρία Βαϊοπούλου, είναι πως οι κλωβοί με τα αντικείμενα που καθαρίζονται και συντηρούνται, βρίσκονταν εντός του αρχαιολογικού μουσείου και αυτό δεν το καθιστά επισκέψιμο.

Η πρόβλεψη που υπάρχει είναι να μεταφερθούν στα κοντέινερ που έχουν έρθει για το συγκεκριμένο σκοπό, στα οποία όμως δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί η τοποθέτηση όλων των συστημάτων ασφαλείας.

Χαρακτηριστικά μας ανέφερε πως έχουν μπει οι κάμερες, αλλά πρέπει να τοποθετηθούν και τα συστήματα συναγερμού. Με την ολοκλήρωση και αυτής της διαδικασίας, συνέχισε, θα δοθεί η δυνατότητα αποθήκευσης των αντικειμένων που βρίσκονταν στο τμήμα του μουσείου που επλήγη από την πλημμύρα, θα απελευθερωθεί ο εκθεσιακός χώρος και θα καταστεί άμεσα επισκέψιμος για το κοινό.

Αυτό, σύμφωνα με την κ. Βαϊοπούλου, υπολογίζεται ότι θα συμβεί σε ένα περίπου μήνα από σήμερα και σε κάθε περίπτωση όχι πριν τα μέσα Ιουνίου.

Σε ότι αφορά τώρα στην προοπτική δημιουργίας μόνιμου ασφαλούς αποθηκευτικού χώρου, καθώς το υπόγειο του Αρχαιολογικού βρίσκεται σε πολύ χαμηλό επίπεδο και ελλοχεύει πάντα ο κίνδυνος πλημμυρών, η κ. Βαϊοπούλου υπογράμμισε, πως υπάρχει δέσμευση της υπουργού πολιτισμού για εξασφάλιση κονδυλίων, ειδικά για νέες αποθήκες. Είναι όμως, κατέληξε, διαδικασίες που απαιτούν χρόνο, αν και θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα γίνει ότι είναι δυνατόν για να μην υπάρξουν καθυστερήσεις.

Π.Κ. karditsaLive.Net