Η ανομβρία του φετινού χειμώνα γέννησε έντονους προβληματισμούς για την επάρκεια των υδάτων το καλοκαίρι, αλλά η γεμάτη έντονα καιρικά φαινόμενα Άνοιξη και ειδικά οι τελευταίες 40 ημέρες, φαίνεται ότι τους απομακρύνουν.
Αυτό τουλάχιστον μαρτυρά η στάθμη της Λίμνης Πλαστήρα που στις Αρχές Μαρτίου έπεσε πολύ, με τον αντιπεριφερειάρχη κ. Κώστα Νούσιο να δηλώνει στο KarditsaLive.Net ότι  βρίσκεται σε ιστορικό χαμηλό δεκαετίας και σήμερα βρίσκεται πολύ κοντά στα περσινά επίπεδα, με το έλλειμμα να έχει γίνει πλεόνασμα.
Μάλιστα σε σημερινές του δηλώσεις στην ηλεκτρονική μας εφημερίδα ο κ. Νούσιος τόνισε ότι η ροή των υδάτων συνεχίζεται προς  τον ταμιευτήρα και από την βροχή που πέφτει και από το λιώσιμο των χιονιών των προηγουμένων ημερών, οπότε είναι πολύ πιθανό να βρεθούμε σε μία κατάσταση ανάλογη της περσινής που ήταν καλή και που θα επιτρέψει, με λελογισμένη χρήση να βγει η αρδευτική περίοδος χωρίς να διαταραχθούν οι άλλες παράμετροι που αφορούν στη λίμνη. Όπως το οικολογικό όριο και η ποιότητα του νερού προς ύδρευση.
Σε ότι αφορά τώρα τους αριθμούς, Ιανουάριο μήνα (27/1) το ρεπορτάζ του KarditsaLive.Net είχε καταγράψει ύψος στάθμης 787,51 μ., όταν την ανάλογη περίοδο πέρυσι ήταν 788,50 μ.
Αρχές της Άνοιξης  και συγκεκριμένα  στις 6 Μαρτίου, έχοντας αφήσει πίσω μας  το χειμώνα που είναι ο κύριος «αιμοδότης» της λίμνης, η στάθμη είχε ανέβει στα 787,65μ. αλλά η διαφορά με το ίδιο διάστημα πέρυσι αυξήθηκε από 0.99μ σε 2,1 (789,75 αρχές Μαρτίου του 2019), ενώ βρισκόταν κοντά στο οικολογικό όριο.
Για να γίνει περισσότερο κατανοητό το έλλειμμα η διαφορά των 2,1 μ. μεταφράζεται σε 46 εκ κυβικά νερού λιγότερα.
Σήμερα ενάμισι μήνα μετά εκείνη την μέτρηση το ύψος της στάθμης της λίμνης, σύμφωνα με τα στοιχεία που μας παρείχε ο κ. Νούσιος ανέρχεται στα 789,5 μέτρα. Είχαμε δηλαδή σε πολύ μικρό διάστημα άνοδο της τάξεως των 1,85μ. Πέρυσι τέτοια περίοδο η στάθμη ήταν στα 790,3 και η διαφορά έχει περιοριστεί στα 0,80 μ. (Σε κυβικά: 345 εκ. κυβικά η στάθμη των 789,5 μέτρων που βρικόταν πέρυσι, στα 330 εκ. κυβικά βρίσκεται σήμερα και στα 298 εκ. κυβικά βρισκόταν στις 6 Μαρτίου 2020).
Κλείνοντας θα πρέπει να πούμε πως, σύμφωνα με πληροφορίες θα υπάρξει μία πολύ σημαντική εξέλιξη με το θέμα της διαχείρισης των προς άρδευση υδάτων, που κατά πάσα πιθανότητα θα περάσει στην Π.Ε. Καρδίτσας, όταν πέρυσι γινόταν από την Περιφέρεια.

KarditsaLive.Net