Αυξητικές τάσεις παρουσιάζονται στο νομό μας, σε ότι αφορά στον αριθμό των ακυρώσεων ραντεβού για εμβολιασμό με το σκεύασμα της AstraZeneca.

Γίνεται φανερό πως τα όσα ακούγονται για την παρενέργεια που προκαλεί θρομβώσεις, έστω και εξαιρετικά σπάνια, αλλά και η διαφορετικότητα των χειρισμών από χώρα σε χώρα, προκαλούν ανησυχία και αβεβαιότητα στους πολίτες.

Σύμφωνα με την εικόνα που  περιέγραψε στο KarditsaLive.Net ο πρόεδρος του φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Γαγάτσης, τα μέλη του Συλλόγου δέχονται επιπλέον αιτήματα για αλλαγή ραντεβού σε μια προσπάθεια να βρεθεί κενό σε εμβολιαστικό κέντρο που χρησιμοποιεί εμβόλιο άλλης εταιρείας. Δεν είναι, μας είπε, τεράστια η αύξηση αλλά χαρακτηριστική του προβληματισμού του κόσμου, παρότι η στατιστική απεικόνιση δεν τον δικαιολογεί σε τόσο μεγάλο βαθμό.

Ίδια εικόνα, λιγότερο ή περισσότερο, εμφανίζεται και στα τρία εμβολιαστικά κέντρα που χρησιμοποιούν AstraZeneca. Ο διευθυντής του Κ. Υ. Καρδίτσας κ. Μαϊδωνης, με τον οποίο μιλήσαμε, προσδιόρισε κοντά στο 20%, μεσοσταθμικά, την μείωση της κίνησης τις τελευταίες ημέρες, καθώς από τα 60 περίπου καθημερινά ραντεβού, προσέρχονταν 45 με 50 εξ αυτών.

Γενικότερα, πάντως, τις δύο τελευταίες ημέρες, υπάρχει σαφής μείωση των εμβολιασμών σε επίπεδο νομού. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι μετά τις αρχές Απριλίου είχαμε ένα αριθμό εμβολίων περί τα 450+ ανά ημέρα, την Τρίτη 13 Απριλίου έγιναν 394 εμβολιασμοί, την επομένη είχαμε περί τους 350 και την Πέμπτη 15 Απριλίου πέσαμε στους 309. Βεβαίως, θα πρέπει να επισημανθεί πως την Πέμπτη έγιναν μόλις 7 δεύτερες δόσεις του εμβολίου της Pfizer, καθώς η αντιστοιχία της συγκεκριμένης ημερομηνίας με αυτή της πρώτης δόσης ήταν η αργία της 25ης Μαρτίου. Και ως εκ τούτου είχαν γίνει ελάχιστοι εμβολιασμοί.

Τονίζουμε ότι δεύτερες δόσεις υπάρχουν μόνο για το εμβόλιο της Pfizer, αφού γίνονται με διαφορά 20 ημερών, ενώ δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα για της AstraZeneca, καθώς απαιτείται διάστημα 12 εβδομάδων μεταξύ πρώτης και δεύτερης. Έτσι υπολογίζεται ότι γι αυτό το σκεύασμα οι δεύτερες δόσεις θα ξεκινήσουν μετά το Πάσχα.

Π.Κ. karditsaLive.net