Ο αριθμός των προσφύγων που βρίσκονται σήμερα στην Καρδίτσα μέσω του προγράμματος ΕΣΤΙΑ ανέρχεται σε 376 άτομα, τα οποία φιλοξενούνται σε 71 κατοικίες.

Αυτή ήταν η ενημέρωση που παρείχε η ΑΝ.ΚΑ, φορέας υλοποίησης του προγράμματος, στο KarditsaLive.Net, γεγονός που σημαίνει ότι υπάρχει μία κάλυψη της δυναμικότητας φιλοξενίας σε ποσοστό 82% (460 είναι ο μεγαλύτερος αριθμός φιλοξενουμένων που θα μπορούσαν να έχουν κατάλυμα).

Η παρουσία των προσφύγων στην Καρδίτσα και οι δραστηριότητες που αναπτύσσουν αποτελούν πλέον μέρος της ζωής της πόλης και αδιαμφισβήτητα η επιτυχία του προγράμματος, που αποτελεί σημείο θετικής αναφοράς, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό, πέρα από την οργάνωση της Αναπτυξιακή Καρδίτσας, και στην αποδοχή που έτυχε από την τοπική κοινωνία. 

Τα 376 άτομα που προαναφέραμε και απαρτίζουν τον πληθυσμό των προσφύγων, είναι κυρίως Γαλλόφωνοι (277) και ακολουθούν οι αραβόφωνοι (74) και οι αγγλόφωνοι (76). Ο ενήλικος πληθυσμός είναι 210 άτομα ενώ υπάρχουν πολλά παιδιά και έφηβοι που ανέρχονται σε 166 άτομα. Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε ότι ο γυναικείος πληθυσμός είναι λίγο μεγαλύτερος από τον ανδρικό, αφού η αναλογία είναι 198-178.

Το πρόγραμμα με τις διάφορες κατά καιρούς τροποποιήσεις και προσαρμογές του, υλοποιείται στην Καρδίτσα από το 2017. Μέσα σε αυτά τα  χρόνια αναγνωρίστηκαν ως πρόσφυγες, λαμβάνοντας και τα σχετικά έγγραφα που τους δίνουν το δικαίωμα να ταξιδέψουν ή και να παραμείνουν στη χώρα μας και να ενσωματωθούν στην τοπική κοινωνία, 271 άτομα. Περισσότερα από τα 2/3 αυτών αναγνωρίστηκαν μέσα στους τελευταίους 13 μήνες. Δηλαδή από τον Ιούνιο του 2020 μέχρι σήμερα. Κάτι που δείχνει και την δυσκολία που υπάρχει στο να εξεταστούν τα αιτήματα και να ληφθούν αποφάσεις, θετικές ή αρνητικές επί αυτών. Όπως, πάντως, μας είπε ο διευθυντής της ΑΝ.ΚΑ κ. Μπέλλης, τους τελευταίους μήνες η κατάσταση έχει βελτιωθεί και η διαδικασία κινείται με καλύτερο ρυθμό.

Επανερχόμενοι στο θέμα της παροχής ασύλου και της ιδιότητας του πρόσφυγα, μέσα στο 2021 υπήρξαν 34 αποφάσεις και από τον Ιούνιο του 2020 μέχρι και τέλος της συγκεκριμένης χρονιάς υπήρξαν 135 (από το γενικότερο σύνολο των 271). Από τους πρόσφυγες αυτούς ελάχιστοι έχουν παραμείνει στην Καρδίτσα. Ένας αριθμός 1-2 οικογενειών που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα "΄Ήλιος" που δεν είναι αρμοδιότητα της ΑΝ.ΚΑ. Οι υπόλοιποι έχουν αναχωρήσει για ευρωπαϊκές χώρες, όπου συνήθως τους περιμένουν συγγενείς και συμπατριώτες τους.

Άλλωστε, όπως μας εξηγεί ο κ. Μπέλλης, δυνατότητα παραμονής στο πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ, μετά την εξέταση του αιτήματος και την οριστική απόφαση, υπάρχει μόνο για ένα μήνα.

Στην Καρδίτσα βρίσκονται σήμερα 17 πρόσφυγες που έχουν λάβει την ιδιότητα αλλά δεν έχουν συμπληρώσει τον μήνα που έχουν δικαίωμα.

Κλείνουμε την αναφορά μας με ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον στατιστικό στοιχείο που έχει να κάνει με τις γεννήσεις. Συγκεκριμένα από τον Σεπτέμβριο του 2017 μέχρι τον Δεκέμβριο του 2020 γεννήθηκαν στην Καρδίτσα 40 παιδάκια και το 2021 ο πελαργός ήρθε άλλες 11 φορές.  Αυτό δείχνει ότι η πλειοψηφία των ανθρώπων που φιλοξενούνται αποτελούν μέλη οικογενειών.

Π.Κ.karditsaLive.Net