Συνεχίζουν τον αγώνα τους οι πλημμυροπαθείς των Εργατικών Κατοικιών της Γιάννουλης για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν, πέντε μήνες μετά τη θεομηνία. Στο πλαίσιο αυτό, η Επιτροπή Αγώνα που έχουν συστήσει, επισκέφθηκε τον δήμαρχο Λαρισαίων Αθανάσιο Μαμάκο, χωρίς όμως, όπως τονίζουν, να προκύψουν ουσιαστικές λύσεις στα προβλήματα τους.

Συγκεκριμένα αναφέρουν:

  1. Στο αίτημά μας να γίνει άμεσα έλεγχος και ενίσχυση των αναχωμάτων της κοίτης του Πηνειού, στο ύψος των Εργατικών Κατοικιών, μας απάντησε ότι δεν είναι δική του αρμοδιότητα, αλλά της περιφέρειας.
  • Στο αιτημά μας να αποκατασταθεί η λειτουργία των θυροφραγμάτων των αγωγών των ομβρίων των Εργατικών Κατοικιών, μας απάντησε ότι η δημοτική αρχή ανέθεσε σε ιδιωτική εταιρεία να εξετάσει την κατάσταση όλων των θυροφραγμάτων που υπάρχουν στο Δήμο και περιμένουν μέχρι τέλος Φλεβάρη να τους παραδώσει τη μελέτη για να δούν που χρειάζονται αντικαταστάσεις θυροφραγμάτων.
  • Στο αίτημά μας να αλλάξει η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λαρισαίων της 9/11/23, ώστε να  απαλλαγούν όλοι οι κάτοικοι των Εργατικών Κατοικιών Γιάννουλης, είτε είναι ιδιοκτήτες – ενοικιαστές ισογείων διαμερισμάτων, είτε υπογείων που πλημμύρισαν, απο τους λογαριασμούς τςη ΔΕΥΑΛ, τα ανταποδοτικά τέλη, τα τροφεία στους παιδικούς σταθμούς και να έχουν πρόσβαση στο κοινωνικό παντοπωλείο, μας απάντησε τα εξής:

Για τους λογαριασμούς της ΔΕΥΑΛ, δεν θα απαλλάξει όλους τους πλημμυροπαθείς, γιατί είναι παράνομο όπως μας ειπώθηκε. Το μόνο που θα κάνει είναι να απαλλάξει και τους κατοίκους πρώτου, δεύτερου και τρίτου ορόφου και το κοινόχρηστο νερό, για το τετράμηνο Σεπτέμβρη-Δεκέμβρη 2023, δηλαδή μόνο για δυο λογαριασμούς.

Για την απαλλαγή απο τα ανταποδοτικά τέλη θα απαλλαγούν για δυο χρόνια μόνο τα ισόγεια, εφόσον κάνουν αίτηση στο Δήμο.

  • Στο αίτημά μας να γίνουν άμεσα έλεγχοι για την στατικότητα των Εργατικών Πολυκατοικιών Γιάννουλης, μας δήλωσε ότι δεν μπορεί να το κάνει ο δήμος.
  • Για την αποκατάσταση των καταστραμένων εσωτερικών δρόμων στους δυο οικισμούς (ασφαλτοστρώσεις), μας απάντησε ότι περιμένει να πάρει χρήματα απο την κυβέρνηση. Θυμίζουμε ότι η προηγούμενη δημοτική αρχή έλεγε ότι υπάρχει πρόγραμμα ασφαλτόστρωση για όλο το δήμο και ότι απο εκείνο θα έφτιαχναν και τους δρόμους στις Εργατικές Κατοικίες.
  • Για τις απολυμάνσεις των Πολυκατοικιών και των εξωτερικών χώρων των δυο οικισμών, μας απάντησε ότι δεν είναι ευθύνη του δήμου.
  • Για τον καθαρισμό και απολύμανη των αγωγών των ομβρίων των Εργατικών Κατοικιών, μας απάντησε ότι έχει ξεκινήσει.
  • Για τον καθαρισμό με πλύσιμο των δρόμων και κοινόκτητων χώρων, μας απάντησε ότι καθαρίζονται, όμως πλύσιμο δεν έχει γίνει απο την πλημμύρα και μετά.
  • Για τον κθαρισμό και επισκευή του κλειστού γυμναστηρίου, μας απάντησε ότι καθαρίστηκε, αλλά αναζητά χρηματοδότηση για να επισκευάσει το παρκέ.
  1. Στο αίτημά μας να αποκαταστήσει ο δήμος τους κοινόχρηστους χώρους πρασίνου γύρω απο τις πολυκατοικίες που καταστράφηκαν, μας απάντησε ότι η υπηρεσία πρασίνουν δεν έχει προσωπικό για να το κάνει.
  1. Τέλος στο ερώτημά μας τι χρήματα περιέχει ο λογαριασμός υπέρ των πλημμυροπαθών που άνοιξε η προηγούμενη δημοτική αρχή, μας απάντησε ότι έχει 30.000 ευρώ για όλους τους πλημμυροπαθείς του Δήμου Λαρισαίων, αλλά δεν ξεκαθάρισε πως θα διατεθούν αυτά.

Η Επιτροπή Αγώνα Πλημμυροπαθών των Εργατικών Κατοικιών Γιάννουλης, θα συνεχίσει μαζί με τους κατοίκους, να διεκδικεί την επίλυση όλων των προβλημάτων τόσο απο την δημοτική αρχή Λάρισας, όσο και απο την κυβέρνηση, γιατί είναι υποχρέωσή τους και όχι χάρη, απέναντι στους πλημμυροπαθείς που έχασαν τις περιουσίες τους και παραμένουν εκτεθειμένοι στον κίνδυνο πλημμυρών, λόγω της απουσίας των απαραίτητων έργων αντιπλημμυρικής προστασίας.

ertnews.gr