Στις 150 ανέρχονται οι γυναίκες με καρκίνο του μαστού που εξυπηρετούνται από το Νοσοκομείο βόλου, τη στιγμή που 90 γυναίκες από τη Μαγνησία μεταβαίνουν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Βόλου για να υποβληθούν σε ακτινοθεραπεία. Ο καρκίνος του μαστού αυξάνονται όλο και περισσότερο στις γυναίκες πλήττοντας μάλιστα και νεότερες ηλικίες.

Ωστόσο η πρόληψη σώζει ζωές και αυτό ήταν το μήνυμα της χθεσινής πολύ ενδιαφέρουσας εκδήλωσης η οποία πραγματοποιήθηκε από τους Ahepa HJ13 Αργοναύτες στην αίθουσα του ΤΕΕ Μαγνησίας παρουσία πολλών γυναικών και εκπροσώπων φορέων.

Η εκδήλωση έγινε υπό την αιγίδα της Μητρόπολης Δημητριάδος, του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας και της Περιφέρειας Θεσσαλίας, ενώ υπεύθυνοι για την υγειονομική κάλυψη της εκδήλωσης ήταν η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης.

Ο χειρούργος τ. Βουλευτής Μαγνησίας κ. Θανάσης Λιούπης τόνισε πως «ο καρκίνος του μαστού θεραπεύεται αρκεί να διαγνωστεί έγκαιρα. Με το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά» που υλοποιείται από πέρυσι, εξετάστηκαν δωρεάν 450.000 γυναίκες και βρέθηκαν περίπου 10.400 πρώιμοι καρκίνοι σε ηλικίες από 50 έως 69 ετών, οι οποίες έλαβαν την κατάλληλη θεραπεία και θεραπεύτηκαν».

Η γενικός χειρουργός M.S.c. και επιστημονικά υπεύθυνη χειρουργικού τμήματος κλινικής «ΑΝΑΣΣΑ», κ. Γιοβάνη Αγγελική Μπέη, ανέφερε πως «έχω και η ίδια νοσήσει, οπότε έχω ξεπεράσει τον καρκίνο. Το μήνυμα είναι πως η έγκαιρη διάγνωση σώζει ζωές και οδηγεί σε πλήρη ίαση πλέον. Έχουμε πολλά όπλα στη φαρέτρα μας και μπορούμε να θεραπεύσουμε τις γυναίκες που νοσούν.

Από τον καρκίνο του μαστού νοσούν μία στις δέκα σύμφωνα με τα διεθνή στοιχεία, αλλά με τον έλεγχο που γίνεται στη διεθνή κοινότητα, εκτιμάται ότι αυτά τα ποσοστά θα μειωθούν. Οι γυναίκες πρέπει να κάνουν μια φορά τον χρόνο μαστογραφία από την ηλικία των 40 ετών, εκτός και αν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό, οπότε ο γιατρός μπορεί να συστήσει τη μαστογραφία νωρίτερα».

Ο Παθολόγος, Ογκολόγος, Επιστήμονας, υπεύθυνος ογκολογικού τμήματος κλινικής «ΑΝΑΣΣΑ», κ. Γιώργος Ρήγας ανέφερε πως «ο καρκίνος του μαστού αυξάνεται, αλλά παράλληλα αυξάνεται και ο χρόνος επιβίωσης. Με τις νέες θεραπείες οι ασθενείς που θεραπεύονται ζουν μετά πολλά χρόνια».

Αναφερόμενος στα αίτια εξάπλωσης του συγκεκριμένου είδους καρκίνου είπε πως οφείλεται στον καλύτερο προσυμπτωματικό έλεγχο, στην τεχνολογική εξέλιξη που εντοπίζει τα αρχικά στάδια καρκίνου, αλλά και στον σύγχρονο τρόπο ζωής, καθώς και στην περιβαλλοντική μόλυνση».

Έχοντας την πρόσφατη εικόνα όντας ογκολόγος στο νοσοκομείο βόλου είπε πως «από τους 700 περίπου ογκολογικούς ασθενείς που παρακολουθούσαμε, οι 150 περίπου αφορούσαν τον καρκίνο του μαστού».

Ο καθηγητής ακτινοθεραπευτικής ογκολογίας, Δ/ντης τμήματος ακτινοθεραπείας πανεπιστημιακού νοσοκομείου Λάρισας, κ. Γιώργος Κύργιας ανέφερε πως «από τους 900 περίπου ογκολογικούς ασθενείς που κάνουν ακτινοθεραπεία στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, οι 250, ποσοστό 30%, είναι γυναίκες με καρκίνο του μαστού. Επίσης υπάρχουν 90 γυναίκες από τη Μαγνησία που έρχονται στη Λάρισα για να κάνουν ακτινοθεραπεία».

Η υποστήριξη από τον σύντροφο

Η κλινική ψυχολόγος Msc Εύη Γιαννίκου ανέφερε πως «η ψυχολογία των γυναικών με καρκίνο είναι ένας πολύ σημαντικός κρίκος στην αλυσίδα. Η γυναίκα καλείται να αντιμετωπίσει διάφορους παραμέτρους με πολύ σημαντική να είναι η εικόνα του σώματος. Επίσης καθοριστική είναι η συμμετοχή και η συνεισφορά του συντρόφου στην περιπέτεια που περνάει. Όταν ξεπεράσει τον καρκίνο η γυναίκα, μπορεί να επανέλθει και να πετύχει μια ποιότητα ζωής, αφού βέβαια καταφέρει και νοηματοδοτήσει σωστά αυτή την εμπειρία που έζησε».

Ο πρόεδρος των Ahepa HJ13 Αργοναύτες κ. Λάμπρος Βελλούδος επισήμανε πως «είναι σημαντική η πρόληψη. Οι γυναίκες πρέπει να καταλάβουν ότι ο καρκίνος του μαστού θερίζει αυτή την περίοδο και θα πρέπει να κάνουν προληπτικές εξετάσεις προσέχοντας τον εαυτό τους».

Η βιωματική εμπειρία δυο γυναικών που νόσησαν

Στην εκδήλωση συμμετείχαν η οικονομολόγος κ. Βούλα Γκαμπλιά και η λιμενικός κ. Ρόη Βασιλειάδου.

Η κ. Γκαμπλιά ανέφερε πως «φυσικά ο καρκίνος του μαστού ηττάται. Και εγώ και η Ρόη παλέψαμε με ψυχή, με δύναμη, με τη μοναδική φαρέτρα που έχουμε μέσα μας, την ελπίδα, και καταφέραμε να νικήσουμε τον καρκίνο. Ήταν μια πολύ δύσκολη δοκιμασία, αλλά με την αγάπη από την οικογένειά μας, τα παιδιά μας, τους φίλους μας, δώσαμε έναν αγώνα και βγήκαμε νικήτριες, γιατί είχαμε δύναμη για τη ζωή. Πρόληψη και δύναμη είναι τα μηνύματα».

Από την πλευρά της η κ. Ρόη Βασιλειάδου επισήμανε πως «νιώθω πολύ τυχερή που δίπλα μου βρέθηκε η Βούλα η οποία με βοήθησε να βρω προσανατολισμό. Πέρασα όλο το στάδιο του καρκίνου και δόξα τον θεό, είμαστε εδώ. Πρέπει οι γυναίκες να μην φοβόμαστε και να πηγαίνουμε στον γιατρό μας, να κινούμαστε γρήγορα, και να τα κάνουμε όλα χωρίς δεύτερη σκέψη. Όταν έχεις μαζί την οικογένεια και τους φίλους, όλα ξεπερνιούνται».

e-thessalia.gr