Μια ζωή χωρίς άγχος, στρες και ψυχική επιβάρυνση φαντάζει για τους περισσότερους από εμάς ως ουτοπία. Με τους σύγχρονους καθημερινούς ρυθμούς ζωής το σώμα και το πνεύμα μας επιζητούν την χαλάρωση και την γαλήνη περισσότερο από ποτέ, ενώ η ψυχική μας υγεία είναι πολλές φορές η πηγή πολλών προβλημάτων και ασθενειών που εμφανίζει ο οργανισμός μας. Μετά από μια ατελείωτη ημέρα σε μια καρέκλα, μπροστά στην οθόνη ενός υπολογιστή, είτε ύστερα από μια επίπονη εργασία η “ευεξία” και η ψυχική χαλάρωση φαντάζουν μονόδρομος για όλους μας. 

 

Για να κάνουμε τη ζωή μας ωστόσο πιο εύκολη και λιγότερο αγχωτική δεν χρειάζεται να προβούμε σε δραστικές αλλαγές. Αρκούν μερικές μικρές απλές κινήσεις μέσα στην ρουτίνα της καθημερινότητάς μας και κάποιες εναλλακτικές συμβουλές που μπορούν να μας βοηθήσουν να πετύχουμε την απόλυτη ευεξία και υγεία του οργανισμού μας. 

 

1. Περπάτημα

 

Πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει πως ένα μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων, πλέον, απέχουν ακόμη και από τις πιο απλές αθλητικές δραστηριότητες όπως για παράδειγμα το περπάτημα, το ποδήλατο ή το τρέξιμο. Μέγα σφάλμα! Εντάσσοντας το περπάτημα στην καθημερινότητά σας βοηθάτε τον οργανισμό σας να γεμίσει τις μπαταρίες του και να αναζωογονηθεί. Μετά από μια δύσκολη ημέρα στη δουλειά, ή όταν νιώθετε πως ο οργανισμός σας φτάνει στα όρια του, τι καλύτερο από το να πάτε έναν περίπατο στη φύση ή να περπατήσετε στη γειτονιά σας. Ο φρέσκος καθαρός αέρας θα σας βοηθήσει και θα φτάσετε ένα… βήμα πιο κοντά στην απόλυτη ευεξία. 

 

2. Κάντε γιόγκα

 

Τα τελευταία χρόνια η γιόγκα μπαίνει για τα καλά στις ζωές ολοένα και περισσότερων ανθρώπων. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα αποτελεσματικό όπλο χαλάρωσης ενώ ο καθένας πλέον με απλά αξεσουάρ μπορεί να κάνει γιόγκα στο σπίτι του και να βοηθήσει τον οργανισμό του να αποβάλει το άγχος και το στρες αλλά και να απαλλαγεί από μυϊκούς πόνους

 

Αν και κατά καιρούς έχουν εκφραστεί αντιδράσεις σχετικά με το πως έχει εμπορευματοποιηθεί η γιόγκα, το σίγουρο είναι πως πρόκειται για μια μοναδική εμπειρία χαλάρωσης την οποία μπορεί να απολαύσει κάποιος στο σπίτι του – παρακολουθώντας κάποιο βίντεο στο διαδίκτυο ή ακολουθώντας τις οδηγίες ενός βιβλίου – ανέξοδα και να πετύχει την απόλυτη ψυχική και σωματική χαλάρωση. 

Πηγή: Dane Wetton- Unsplash

 

3. Ανακαινίστε το σπίτι

 

Μπορεί – στο άκουσμα – να φαντάζει κουραστικό ή επίπονο ωστόσο το να ανακαινίσετε το σπίτι σας είναι μια δημιουργική δραστηριότητα που μπορεί να σας γεμίσει με ευεξία και να βοηθήσει την ψυχική σας υγεία. 

 

Αφιερώστε λίγο δημιουργικό χρόνο ανανεώνοντας τα χρώματα στους τοίχους του σπιτιού σας, αλλάζοντας διακοσμητικά, τοποθετώντας σε διαφορετικές θέσεις τα έπιπλά σας ή προσθέτοντας αρωματικά κεριά ή λουλούδια μέσα στο σπίτι σας, σε διάφορα σημεία. Πρόκειται για απλές πράξεις οι οποίες ωστόσο θα σας βοηθήσουν να νιώσετε πως κάνετε κάτι δημιουργικό, θα σας προσφέρουν ευχαρίστηση αλλά και ψυχική ηρεμία και ικανοποίηση. 

Για να ανακαινίσετε το σπίτι σας δεν χρειάζεται να επιβαρυνθείτε οικονομικά, καθώς μπορείτε είτε να χρησιμοποιήσετε υλικά και αντικείμενα που διαθέτετε ήδη ή να προμηθευτείτε νέα επιλέγοντας, για παράδειγμα στις Leroy Merlin προσφορές που τρέχουν μπορείτε να βρείτε μια μεγάλη γκάμα από αρωματικά κεριά που θα ανανεώσουν την ατμόσφαιρα του σπιτιού σας ενώ στα JYSK ή ακόμα και στα Praktiker μπορείτε να προμηθευτείτε μαξιλαροθήκες που θα σας βοηθήσουν να αλλάξετε τη διακόσμηση στους καναπέδες ή την πολυθρόνα σας.

Πηγή: Roselyn Tirado - Unsplash

 

4. Γελάστε!

 

Είναι σίγουρα τα καλύτερο αγχολυτικό που μπορείτε να βρείτε, είναι δωρεάν και τελείως αβλαβές για τον οργανισμό σας. Ο λόγος φυσικά για το γέλιο, το οποίο αποτελεί το χρυσό κλειδί για την απόλυτη ευεξία και υγεία. Το γέλιο κάνει – μόνο – καλό και αυτό το ξέρουν όλοι! Μπορείτε να παρακολουθήσετε μια αστεία ταινία, να περάσετε λίγο χρόνο με φίλους ή ερωτικούς συντρόφους παίζοντας παιχνίδια και γελώντας ή να διαβάσετε κάποιο αστείο βιβλίο η κόμικ, που θα σας κάνει να ξεχάσετε τα προβλήματά σας και φυσικά να χαλαρώστε. Επιτραπέζια όπως το Taboo ή η κλασική Μονόπολη μπορούν να σας βοηθήσουν να “σπάσετε” πλάκα με τους φίλους σας και να σας κάνουν να γελάσετε, ενώ εναλλακτικά μπορείτε πάντα να στραφείτε στον “Καζαμία” για να διαβάσετε ανέκδοτα ή να λύσετε αστείους γρίφους, που επίσης θα σας προκαλέσουν το γέλιο. 

 

Για να φτάσει κανείς στην απόλυτη ευεξία δεν χρειάζεται να… τετραγωνίσει τον κύκλο. Αρκεί να αφήσετε για λίγο τα προβλήματά σας στην άκρη, να φροντίσετε τον εαυτό σας και να περάσετε λίγο χρόνο μέσα στην ημέρα κάνοντας γυμναστική, χαλαρώνοντας ψυχικά, γελώντας και προχωρώντας σε δημιουργικές ασχολίες που θα ανανεώσουν την καθημερινότητά σας. Η απόλυτη ευεξία και υγεία του οργανισμού σας απέχει μόλις ένα βήμα, ένα χαμόγελο ή απλά ένα αρωματικό κερί από εσάς.