Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα είναι μία πάθηση κατά την οποία το μέσο νεύρο του καρπού πιέζεται. Πρόκειται για μία από τις συχνότερες περιφερικές νευροπάθειες και εμφανίζεται συχνότερα στις γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας.

Συμπτώματα ασθενούς

Το βασικό σύμπτωμα που θα παρατηρήσει ο ασθενής και θα τον κινητοποιήσει να επισκεφθεί τον ορθοπεδικό, είναι τα μουδιάσματα. Ιδίως τη νύχτα και τις πρώτες πρωινές ώρες, τα μουδιάσματα μπορεί να είναι τόσο έντονα ώστε να ξυπνήσουν τον ασθενή.

Παράλληλα με το μούδιασμα, εμφανίζεται και άλγος που στην αρχή είναι ανεπαίσθητο, έπειτα δυναμώνει, μέχρι να φτάσει στο σημείο να εξαπλωθεί ακόμα στο βραχιόνιο ή ακόμα και στον ώμο.

Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα διαφέρει πολύ από την τενοντίτιδα, στην οποία δεν υπάρχει μούδιασμα ούτε αίσθημα καύσου στο χέρι. Μετά από ένα μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς κάποια παρακολούθηση, το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα θα αρχίσει να δημιουργεί ατροφία στους μύες του αντίχειρα, με αποτέλεσμα να εμφανίζεται γενικότερο αίσθημα αδυναμίας στο χέρι. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι στους περισσότερους ασθενείς πέφτουν αντικείμενα.

Ανακούφιση του πόνου με ασκήσεις

Αν έχετε κάνει υπέρχρηση στον καρπό σας (π.χ. από ποντίκι υπολογιστή) μπορεί να προκληθεί φλεγμονή στον καρπό και πόνος. Υπάρχει ανακούφιση αυτής της ενοχλητικής κατάστασης, βοηθώντας παράλληλα να μην εξελιχθεί σε χρόνια πάθηση που θα χρειαστεί επέμβαση.

1.       Τέντωμα καρπού με την παλάμη προς τα πάνω πριν και μετά από κάθε εργασία

2.       Κυκλικές κινήσεις με τον καρπό για τουλάχιστον ένα λεπτό

3.       Κάντε μασάζ στον πονεμένο καρπό με το άλλο χέρι, εφαρμόζοντας ένα έλαιο, για να ζεστάνετε την περιοχή.

4.       Χρησιμοποιήστε μπάλες αντιστρές γυμνάζοντας παράλληλα μυς και τένοντες

Αντιμετώπιση

Όσο το δυνατόν νωρίτερα ζητηθεί ιατρική βοήθεια (δηλαδή στο αρχικό στάδιο των μουδιασμάτων), τόσο το καλύτερο για την θεραπεία του καρπιαίου σωλήνα. Αυτό το τονίζουμε, διότι από τη στιγμή που έχει αρχίσει η ατροφία, ακόμα και η αποσυμπίεση του μέσου νεύρου με χειρουργείο δεν είναι σε θέση να αποκαταστήσει την ατροφία.

Η αντιμετώπιση του καρπιαίου σωλήνα είναι αποκλειστικά χειρουργική. Η επέμβαση δεν είναι επώδυνη, αφού πλέον εφαρμόζονται σύγχρονες τεχνικές με τομή στα 3 εκατοστά (mini επεμβατική), εν αντιθέσει με παλαιότερα όπου η αποσυμπίεση του μέσου νεύρου ήταν εφικτή μόνο με ανοιχτό χειρουργείο και μεγάλη τομή. Βέβαια υπάρχει και η ενδοσκοπική μέθοδος, με τομή μόλις ένα εκατοστό.

Κατόπιν της επέμβασης, ο ασθενής αποχωρεί από την κλινική σε λίγες ώρες και πηγαίνει σπίτι του. Αν έχει διενεργηθεί ενδοσκόπηση σε δύο μέρες επιστρέφει στην εργασία του. Αν έχει γίνει mini επεμβατική, η ανάρρωση διαρκεί μία εβδομάδα.

Dr. Πάντος Παναγιώτης

Ορθοπεδικός Χειρουργός

www.elbowandshoulder.gr/