Αμέσως μετά τη διάγνωση για ρήξη μηνίσκου η εύλογη απορία όλων των ασθενών είναι αν θα χρειαστεί να κάνουν χειρουργείο ή όχι. Η απάντηση τις περισσότερες φορές είναι ναι, αφού είναι εφικτό με μία επέμβαση απλή για τα σημερινά δεδομένα, να ανακουφιστούν μία και καλή από τον πόνο και την δυσκαμψία που έχουν λόγο της ρήξης μηνίσκου. Σημαντικό πλεονέκτημα είναι ότι με την εγχείρηση ο ασθενής μπορεί να επανέλθει πλήρως στην καθημερινότητά του, κάνοντας φυσικοθεραπεία.

Το περιθώριο της συντηρητικής αντιμετώπισης

Πάντα αφήνουμε περιθώρια, εφόσον οι συνθήκες το επιτρέπουν, ο ασθενής να δοκιμάσει τη συντηρητική θεραπεία. Ωστόσο αν δεν δει καλυτέρευση και ο πόνος συνεχίζει τότε είναι σημαντικό να εξεταστεί το ενδεχόμενο της χειρουργικής αντιμετώπισης προκειμένου να αποφευχθεί η ύπαρξη μεγαλύτερης ζημιάς στον μηνίσκο.

Επέμβαση ρήξης μηνίσκου – ίσως η συχνότερη στην ορθοπεδική

Οι ρήξεις μηνίσκου είναι οι πιο συχνές κακώσεις που συμβαίνουν στο γόνατο και η χειρουργική αποκατάστασή τους είναι από τις πιο συχνές και ασφαλείς επεμβάσεις. Η χειρουργική διαδικασία δεν περιλαμβάνει καθόλου ανοιχτές τομές παρά μόνο αρθροσκοπικές οπές χιλιοστών, οι οποίες γίνονται από ειδικά εργαλεία.

Με τη διαδικασία της αρθροσκόπησης αφαιρείται το κατεστραμμένο κομμάτι που υπάρχει στον μηνίσκο για να «στρώσει» η επιφάνεια, να γίνει με ασφάλεια η συρραφή και να σωθεί η κινητικότητα του μηνίσκου.  

Μετά το χειρουργείο δεν χρειάζεται να μείνετε στο κρεβάτι. Αντιθέτως θα πρέπει να κινηθείτε και να περπατήσετε για να επιτρέψετε στον εαυτό σας να αναρρώσει γρήγορα, με ένα ειδικό πρόγραμμα μυϊκής ενδυνάμωσης.

Μέσα σε μία εβδομάδα ο ασθενής επιστρέφει πλήρως στην εργασία του και σε δύο μήνες το πολύ μπορεί να εκτελέσει την προπόνηση που έκανε πριν το χειρουργείο.

Κωνσταντίνος Σαράντος

Ορθοπαιδικός Χειρουργός

Ιστοσελίδα: ksarantos.gr

Τηλ. Ιατρείου: 2130998209