Οσφυαλγία, σπονδυλόλυση, σκολίωση ή κύφωση; Αυτές είναι μόνο λίγες από τις παθήσεις της σπονδυλικής στήλης που απασχολούν ένα πολύ μεγάλο ποσοστό ανθρώπων παγκοσμίως.

Ο χειρουργός σπονδυλικής στήλης που αναλαμβάνει την αποκατάσταση προβλήματος στην σπονδυλική στήλη, έχει λάβει ειδική εξειδίκευση ώστε να μπορεί να προσφέρει ίαση σε περιοχές που υπάρχουν τόσο οστά όσο και νεύρα.

Οι σύγχρονες τεχνικές αποκατάστασης τέτοιων παθήσεων μπορεί να είναι είτε επεμβατικές είτε μη επεμβατικές. Στις επεμβατικές ανήκουν η σπονδυλοδεσία και η ρομποτική χειρουργική σπονδυλικής στήλης όπως είναι το χειρουργείο σκολίωσης με ρομποτική μέθοδο.

Σπονδυλοδεσία

Με τον όρο σπονδυλοδεσία εννοούμε κάθε χειρουργείο που αποσκοπεί στην σταθερότητα τμήματος της σπονδυλικής στήλης με τη βοήθεια ειδικών υλικών και μοσχεύματος.

Στην οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης, η πιο συχνή μέθοδος σπονδυλοδεσίας είναι η οπίσθια διαυχενική με βίδες, η οποία μπορεί να διενεργηθεί είτε παραδοσιακά είτε με διαδερμική μέθοδο, δηλαδή ελάχιστα επεμβατικά.

Η διαδερμική μέθοδος δεν σχετίζεται με μεγάλη τομή, αλλά με πολλές μικρές τομές μήκους ενός εκατοστού περίπου. Ανάμεσα στα πλεονεκτήματά της είναι τόσο η μηδενική απώλεια αίματος όσο και ο ελάχιστος μετεγχειρητικός πόνος που παρουσιάζεται. Πλέον, οι σπονδυλοδεσίες μπορεί να γίνουν και ρομποτικά, με τη χρήση ειδικού ρομποτικού συστήματος.

Ο χειρουργός βλέπει την απεικόνιση της άρθρωσης, με μεγάλη ευκρίνεια. Έτσι η ακρίβεια τοποθέτησης των βιδών αγγίζει το 99%.

Για να αποφασιστεί η μέθοδος που ταιριάζει στον κάθε ασθενή, θα πρέπει να ελεγχθεί ο αριθμός των σπονδύλων, ο βαθμός της παραμόρφωσης, η διαθεσιμότητα των ειδικών υλικών καθώς επίσης και το τελικό κόστος.

Χειρουργείο σκολίωσης με ρομποτική μέθοδο

Η πάθηση της σκολίωσης πλέον μπορεί να αντιμετωπιστεί με μεγάλη επιτυχία εν αντιθέσει με το παρελθόν που ταλαιπωρούσε τον ασθενή, χωρίς ίαση. Νέες τεχνικές, πολλά υποσχόμενες εμφανίζονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα, ωστόσο ο χειρουργός οφείλει να είναι πολύ προσεκτικός στην εφαρμογή τους.

Η ενδεδειγμένη μέθοδος σύμφωνα με τα νεότερα δεδομένα είναι το χειρουργείο σκολίωσης ρομποτικά. Ο λόγος είναι γιατί εμπεριέχει μέσα της την ασφάλεια και μείωση των επιπλοκών, την ακρίβεια στην τοποθέτηση των εμφυτευμάτων και το άριστο αισθητικά αποτέλεσμα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι όσο πιο νωρίς έχει επισκεφθεί ο ασθενής τον χειρουργό, τόσο πιο σίγουρο είναι ότι το αποτέλεσμα του χειρουργείου σκολίωσης με ρομποτική μέθοδο θα είναι άψογο. Η ρομποτική τεχνολογία μάλιστα δίνει την ευκαιρία αποκατάστασης παθήσεων σπονδυλικής στήλης σε όλες τις ηλικίες, με τις μικρότερες να υπερτερούν ως προς το αποτέλεσμα. Η μείωση των κινδύνων είναι σημαντική με την ρομποτική μέθοδο, καθώς μειώνεται τόσο η διάρκεια του χειρουργείου όσο και οι επιπλοκές.

Dr. Κωνσταντίνος Σταραντζής

Ορθοπεδικός Χειρουργός

www.starantzis.com/