Μειωμένος έως και 30% καταγράφεται ο τζίρος των καταστημάτων στην εστίαση, ενώ το 25% αγγίζει στα κέντρα διασκέδασης της Μαγνησίας, μετά την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου.
Μπαρ, καφετέριες και ταβέρνες βλέπουν μείωση στα έσοδα από τους καταναλωτές και ελπίζουν στον καλό καιρό προκειμένου να αυξηθούν τα έσοδα. Ωστόσο, είναι πολλοί και οι πελάτες που δηλώνουν ευχαριστημένοι από την τήρηση του νόμου στο σύνολο των καταστημάτων.
Ο ιδιοκτήτης της ταβέρνας «Στατήρας» στην πλατεία Μικροθηβών, Κωνσταντίνος Στατήρας δήλωσε ότι ο τζίρος έχει μειωθεί σημαντικά. «Ο κόσμος έχει αραιώσει και πολλοί κάθονται στα σπίτια τους. Υπάρχουν και οι αντικαπνιστές που χαίρονται με την εφαρμογή του νόμου. Το θετικό είναι ότι κανένας δεν καπνίζει μέσα και όποιος θέλει βγαίνει έξω για να καπνίσει» ανέφερε.
Παρατηρείται επίσης μείωση στον χρόνο που παραμένουν οι πελάτες στα καταστήματα εστίασης. «Δεν κάθονται πολλές ώρες όπως γινόταν παλιά. Βγαίνουν και μπαίνουν για να καπνίσουν, αλλά με το κρύο δεν αντέχουν πολύ» πρόσθεσε ο κ. Στατήρας.
Η κίνηση αναμένεται να αυξηθεί όταν καλυτερεύσει ο καιρός και ο κόσμος θα τρώει στην πλατεία, όπως σημείωσε. Πάντως υποστηρίζει πως ο κόσμος θα συνηθίσει. «Είναι ο πρώτος χειμώνας. Θα συνηθίσουμε με τον καιρό όπως γίνεται και στο εξωτερικό».
Σε 20-30% εκτιμά τη μείωση στον τζίρο του καταστήματός του ιδιοκτήτης μπαρ στο κέντρο του Βόλου που σημείωσε ότι ο αντικαπνιστικός νόμος τηρείται.
«Ο κόσμος λόγω του τσιγάρου δεν πίνει. Οι καπνιστές ψάχνουν να βρουν που θα καθίσουν, στον εξωτερικό χώρο. Αν δουλεύει μόνο το μισό μαγαζί δεν αυξάνεται ο τζίρος».
Παρατηρείται επίσης τους εξωτερικούς χώρους των καταστημάτων να επιλέγουν μη καπνιστές με αποτέλεσμα οι καπνιστές να μην βρίσκουν που να κάτσουν.
«Στις γιορτές δουλέψαμε, αλλά δεν υπάρχει μεγάλη κατανάλωση γιατί είναι κουραστικό για τους καπνιστές να μπαινοβγαίνουν στο μαγαζί» πρόσθεσε.
Ο ίδιος τόνισε ότι το κράτος πρέπει να δώσει την επιλογή στα καταστήματα να επιλέγουν αν θα διαθέσουν τον χώρο τους για καπνιστές ή μη.
«Το κράτος πρέπει να μας βοηθήσει. Στο τέλος του μήνα θα θέλει να εισπράξει τις οφειλές, αλλά δεν μειώνει τις εισφορές. Για να το βοηθήσουμε, πρέπει να μας βοηθήσει και αυτό. Μέχρι να συνηθίσει ο κόσμος τον νόμο, εμείς οι καταστηματάρχες θα βλέπουμε μείωση».
Ο Χρήστος Κοτσαλής, ιδιοκτήτης του κλαμπ Enzo upper class στον Βόλο υπογράμμισε ότι οι καταστηματάρχες αντιμετωπίζουν πρόβλημα λόγω της πτώσης των εσόδων. «Η πτώση του τζίρου είναι σίγουρα στο 20 – 25%. Δεν θα βγει ο πελάτης στις 12 το βράδυ από το σπίτι του, όταν πρέπει να βγαίνει στο κρύο για να καπνίσει. Έτσι πολλοί προτιμούν να μην βγουν». Πρόσθεσε επίσης ότι πολλές φορές οι καταστηματάρχες καλούνται να κάνουν τον «αστυνόμο» μέσα στα μαγαζιά τους, υπενθυμίζοντας σε όλους ότι απαγορεύεται το κάπνισμα. Λιγότερος είναι και ο χρόνος που παραμένουν οι θαμώνες στα κέντρα διασκέδασης λόγω της απαγόρευσης του καπνίσματος. Ο ίδιος πρότεινε τη θέσπιση ωραρίου στα κέντρα διασκέδασης για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου.

e-thessalia.gr