Στις μέρες μας, η γυναικεία γονιμότητα μπορεί να διατηρηθεί με σύγχρονες μεθόδους και τεχνολογία υψηλού επιπέδου. Η κατάψυξη ωαρίων είναι ιδανική λύση-«επένδυση γονιμότητας» για τη γυναίκα που θέλει να καθυστερήσει τη δημιουργία οικογένειας είτε για επαγγελματικούς, ιατρικούς είτε κοινωνικούς λόγους. Με τη μέθοδο της κατάψυξης ωαρίων μειώνεται και το άγχος της γονιμότητας καθώς περνά ο καιρός.

Ποιες είναι οι κατάλληλες υποψήφιες για την κατάψυξη ωαρίων;

Αρχικά η μέθοδος αποσκοπούσε στο να βοηθήσει γυναίκες να διατηρήσουν τη γονιμότητά τους, μετά από  θεραπείες που επηρεάζουν τη γονιμότητα (π.χ. χημειοθεραπεία). Έτσι γινόταν κατάψυξη ωαρίων πριν την έναρξη της θεραπείας, για να υπάρχει η δυνατότητα μιας μελλοντικής εγκυμοσύνης.

Σήμερα εκτός από ιατρικούς εφαρμόζεται κυρίως για κοινωνικούς λόγους. Με την κατάψυξη ωαρίων οι γυναίκες πλέον δεν έχουν το άγχος του χρόνου και μπορούν να λάβουν σωστές και κατάλληλες αποφάσεις για την πορεία της επαγγελματικής και της προσωπικής τους ζωής.

Διαδικασία μεθόδου

Η κατάψυξη ωαρίων είναι παρόμοια με το πρώτο στάδιο της εξωσωματικής γονιμοποίησης. Πραγματοποιείται, δηλαδή, διέγερση των ωοθηκών με φάρμακα -η οποία παρακολουθείται στενά-ώστε την κατάλληλη στιγμή να γίνει η ωοληψία. Οι εμβρυολόγοι στη συνέχεια καταψύχουν τα ωάρια και τα κρυοσυντηρούν ώστε να τα χρησιμοποιήσει η γυναίκα όταν αποφασίσει να μείνει έγκυος.

Ποια είναι η κατάλληλη χρονική στιγμή για την κατάψυξη ωαρίων;

Όσο πιο νωρίς, τόσο το καλύτερο! Η γυναίκα καλό είναι να έχει προβεί στην κατάψυξη ωαρίων μέχρι τα 38 της έτη, αφού πρώτα έχει αξιολογηθεί η συνολική της υγεία και η αναπαραγωγική ικανότητά της.

Αν η γυναίκα το αποφασίσει μετά τα 40 για παράδειγμα, είναι αναμενόμενο ότι δεν θα έχει τα ίδια αποτελέσματα με μία νεότερη γυναίκα, καθώς η ποσότητα και η ποιότητα των ωαρίων της θα είναι συγκριτικά σε χαμηλότερα επίπεδα. Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό να έχει προηγηθεί σε βάθος ενημέρωση και συζήτηση της γυναίκας με τον ειδικό γιατρό και την ομάδα του προκειμένου να είναι ξεκάθαρα τα δεδομένα και τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

Κλείστε ένα ενημερωτικό και συμβουλευτικό ραντεβού με τον κορυφαίο μαιευτήρα και γυναικολόγο αναπαραγωγής Dr. Ε. Μαντούδη, στο Κέντρο Γυναικολογίας & Αναπαραγωγής Γέννημα και μάθετε όλα όσα θέλετε να γνωρίζετε για την κατάψυξη ωαρίων στην δική σας περίπτωση.