H ΕΔΑ ΘΕΣΣ, η εταιρεία που έβαλε το Φυσικό αέριο στα σπίτια και στις επιχειρήσεις των θεσσαλών άλλαξε από χθες αφεντικό, αν και στην πράξη το μόνο που ενδιαφέρει τους καταναλωτές είναι να έχουν καλύτερες τιμές και υπηρεσίες.

Πέρασε στον έλεγχο της Italgas, όπως όλα πλέον τα δίκτυα διανομής φυσικού αερίου της χώρας, καθώς ο Ιταλικός κολοσσός εξαγόρασε την ΔΕΠΑ Υποδομών, έναντι τιμήματος 733 εκατ. ευρώ. Στον διαγωνισμό το ΤΑΙΠΕΔ διέθεσε προς πώληση το 65% του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΠΑ Υποδομών και η ΕΛΠΕ το υπόλοιπο 35%.

Το πρώην κρατικό μονοπώλιο της Ιταλίας, που αποτελεί σήμερα τη μεγαλύτερη εταιρεία διανομής φυσικού αερίου της χώρας και την τρίτη μεγαλύτερη στην Ευρώπη, ανακηρύχθηκε ανάδοχος στον διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ για την από κοινού πώληση με τον όμιλο των ΕΛΠΕ του 100% του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΠΑ Υποδομών έναντι τιμήματος 733 εκατ. ευρώ. Στον διαγωνισμό το ΤΑΙΠΕΔ διέθεσε προς πώληση το 65% του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΠΑ Υποδομών και η ΕΛΠΕ το υπόλοιπο 35%.

Η ΔΕΠΑ Υποδομών κατείχε μέχρι χθες το 51% της Διανομής Φυσικού Αερίου Θεσσαλονίκης - Θεσσαλίας Α.Ε. (ΕΔΑ Θεσσαλίας), το 100% της Μονοπρόσωπης Εταιρείας Διανομής Φυσικού Αερίου Αττικής Α.Ε. (ΕΔΑ Αττικής) και το 100% των Δημόσιων Δικτύων Διανομής Φυσικού Αερίου Α.Ε. (ΔΔΕΑ), των τριών κύριων παραγόντων στη διανομή φυσικού αερίου στην Ελλάδα, οι οποίοι διαχειρίζονται συνολικά περίπου 7.500 χιλιόμετρα δικτύου και 600.000 ενεργά σημεία αναδιανομής.

Η τελετή υπογραφής έγινε στην Αθήνα με την παρουσία του θεσσαλού υπουργού Ενέργειας Κώστα Σκρέκα.

Κώστας Τόλης thessaliaeconomy.gr