«Τα τελευταία γεγονότα του πολέμου μας έκαναν να καταλάβουμε ότι ακόμα και οι ιοί είναι πιο προβλέψιμοι από τους ανθρώπους. Αυτός ο ιός ακολούθησε μια πορεία στο να γίνει πιο μεταδοτικός και λιγότερο θανατηφόρος» δήλωσε στην ΕΡΤ ο Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας μιλώντας για τον κορονοϊό.

Περιγράφοντας την επιδημιολογική κατάσταση στα νοσοκομεία ο κ. Γουργουλιάνης επισήμανε ότι πλέον στα τμήματα κορονοϊού νοσηλεύονται άνθρωποι κυρίως μεγάλης ηλικίας, με συννοσηρότητες οι οποίοι είναι ευάλωτοι.

«Οι περισσότεροι είναι ανεμβολίαστοι οι εμβολιασμένοι που δεν μπορούν να παράγουν αντισώματα» είπε και πρόσθεσε ότι σε σχέση με τον περασμένο Νοέμβριο είμαστε στο 1/3 των νοσηλειών.

Όπως δήλωσε στην εκπομπή «Συνδέσεις», αυτοί οι άνθρωποι, λόγω των συννοσηροτήτων, έχουν ανάγκη για μεγάλο διάστημα νοσηλείας.

«Στα νοσοκομεία δεν είχαμε μεγάλη ένταση. Η Όμικρον ήταν ένα κύμα κορονοϊού της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας» δήλωσε ο κ. Γουργουλιάνης.

Σύμφωνα με τον μάχιμο γιατρό, ο κορονοϊός δεν ανέδειξε μόνο τα προβλήματα στις ΜΕΘ, τις κοινές κλίνες αλλά και στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.

Ο κ. Γουργουλιάνης περιγράφοντας την κατάσταση επισήμανε ότι «στην πορεία της πανδημίας προστέθηκαν τα εμβόλια και ανοσοποιήθηκαν πολλοί άνθρωποι. «Αυτό το κύμα τελειώνει και πιθανότατα είναι η τελευταία στροφή της πανδημίας», τόνισε.

ertnews.gr