Από την Υπηρεσία Ερευνών Εσωτερικής Ασφάλειας (Homeland Security Investigations - HSI) των ΗΠΑ βραβεύτηκε σήμερα σε ειδική τελετή το τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών και Όπλων της Επιχειρησιακής Διεύθυνσης ΣΔΟΕ Αττικής και οι υπάλληλοί του που συμμετείχαν στην επιχείρηση με την κωδική ονομασία «Dark Falcon», διά μέσου του προϊσταμένου του Τμήματος, Λουκά Δανάμπαση, παρουσία της γενικής γραμματέως Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας του υπουργείου Οικονομικών, Αθηνάς Καλύβα.
Η κοινή έρευνα και συνεργασία των δύο Υπηρεσιών, καθώς και της Υποδιεύθυνσης Οργανωμένου Εγκλήματος της ΕΛΑΣ, η οποία συμπεριελάμβανε φυσική και τεχνική επιτήρηση στόχων στην Ελλάδα και υπό κάλυψη δραστηριότητα είχε σαν αποτέλεσμα τη σύλληψη στην Ελλάδα του 52χρονου Ράμι Γκάνεμ, Αμερικανού υπηκόου με καταγωγή από την Ιορδανία, και εν συνεχεία την έκδοση και καταδίκη του στις ΗΠΑ, σε ποινή 30ετούς κάθειρξης.
Η υπό κάλυψη αυτή επιχείρηση για τη σύλληψή του ξεκίνησε το 2014. Στέλεχος του HSI, προσποιούμενος τον λαθρέμπορο όπλων, ήρθε σε επικοινωνία με τον Γκάνεμ, που εκείνη την περίοδο ζούσε στο Κάιρο, και συμφώνησαν να συναντηθούν για πρώτη φορά στην Αθήνα, τον Σεπτέμβριο του 2014. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε, επιτηρήθηκε, βιντεοσκοπήθηκε και ηχογραφήθηκε από στελέχη του τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών του ΣΔΟΕ και εκεί έγινε σαφές ότι ο Γκάνεμ και οι πελάτες του ήθελαν «όπλα κάτω από το τραπέζι».
Οι επόμενες συναντήσεις των δύο ανδρών έγιναν και πάλι στην Αθήνα το 2015. Στο δωμάτιο του ξενοδοχείου όπου διανυκτέρευσε ο Γκάνεμ, τοποθετήθηκαν κρυμμένα μικρόφωνα και κάμερες, ενώ σε διπλανό δωμάτιο οι πράκτορες των ΗΠΑ και τα στελέχη του  τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών του ΣΔΟΕ παρακολουθούσαν και κατέγραφαν κάθε κίνηση και συζήτηση.
Μετά το κλείσιμο της «συμφωνίας», τα στελέχη του τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών του ΣΔΟΕ φρόντισαν να νοικιάσουν αποθήκη στον Ασπρόπυργο, όπου θα κατέληγε το κοντέινερ με το παράνομο εμπόρευμα, το οποίο στην πραγματικότητα ήταν φορτωμένο με εμφιαλωμένα νερά.
Όταν όλες οι απαιτούμενες διαδικασίες είχαν ολοκληρωθεί και η επιχείρηση είχε φτάσει στο τελικό στάδιό της, οι άνδρες του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών του ΣΔΟΕ μετέβησαν στο Γ΄ Τελωνείο Πειραιά, όπου και το ενημέρωσαν με τα απαραίτητα δικαστικά έγγραφα και με τη συνεργασία του προχώρησε ο εκτελωνισμός του κοντέινερ, χωρίς να δημιουργηθούν προβλήματα.
Στις 8 Δεκεβρίου 2015 ο Γκάνεμ κι ο μυστικός πράκτορας της Υπηρεσίας Ερευνών Εσωτερικής Ασφάλειας πήγαν μαζί στην αποθήκη στον Ασπρόπυργο και, μόλις πλησίασαν στο κοντέινερ, έγινε η επέμβαση για τη σύλληψή του.
Ο Γκάνεμ, γνωστός πλέον στις ΗΠΑ ως «ο έμπορος του θανάτου», διαπραγματευόταν εκτός των άλλων και την αγορά μαχητικών ελικοπτέρων και αεροσκαφών για λογαριασμό πελατών του στο Ιράν, που διατηρούσαν διασυνδέσεις με την ένοπλη σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ.

naftemporiki.gr