Στην χώρα μας τα ποσοστά καισαρικής τομής είναι αρκετά υψηλά! Τα τελευταία χρόνια γίνεται στροφή ως προς αυτό, με γυναίκες που έχουν κάνει στο παρελθόν καισαρική να ζητάνε να μάθουν αν μπορούν στη δεύτερη ή τρίτη εγκυμοσύνη τους να γεννήσουν φυσιολογικά.
Ποιοι είναι οι λόγοι που η γυναίκα θέλει να γεννήσει φυσιολογικά;
Καταρχάς, είναι σημαντικό να ξεκαθαρίσουμε ότι η γυναίκα, μόνο εφόσον το επιθυμεί μπορεί να προχωρήσει σε φυσιολογικό τοκετό μετά από καισαρική. Είναι μία απόφαση, η οποία δεν επιβάλλεται.
Ο πιο συχνός λόγος επιλογής VBAC είναι η αίσθηση απογοήτευσης που νιώθουν πολλές γυναίκες, ότι δεν μπόρεσαν να φέρουν στον κόσμο το παιδί τους φυσικά. Επίσης, πολλές μανούλες για δεύτερη ή για τρίτη φορά δεν θέλουν να επαναλάβουν ένα χειρουργείο και επιδιώκουν όσο το δυνατόν γρηγορότερη ανάρρωση, με μικρότερες επιπλοκές για τις ίδιες και φυσικά μικρότερη νοσηλεία, άρα και έξοδα.
Ο μαιευτήρας και γυναικολόγος σας, οφείλει να σας ενημερώσει αντικειμενικά και αναλυτικά για τη μέθοδο VBAC. Έπειτα το ζευγάρι αποφασίζει για το αν του ταιριάζει τελικά αυτός ο τρόπος τοκετού.
Μπορεί να υπάρξουν πολλές επιπλοκές στον τοκετό VBAC;
Η πιο ανησυχητική επιπλοκή της VBAC είναι η ρήξη της μήτρας στην τομή της προηγούμενης καισαρικής, επειδή ο μυς της δεν είναι το ίδιο δυνατός και εξαιτίας των συσπάσεων μπορεί να αιμορραγήσει. Αυτός ο κίνδυνος όμως αφορά ελάχιστες γυναίκες, γι’ αυτό η ενημέρωση είναι ο σύμμαχος κάθε γυναίκας. Στον φυσιολογικό τοκετό, χωρίς προηγούμενη καισαρική, ο κίνδυνος αυτός είναι σαφώς ακόμα μικρότερος, ωστόσο ενυπάρχει και δεν αποκλείεται (1 στις 357 γυναίκες).
Πως διενεργείται ο φυσιολογικός τοκετός μετά από καισαρική;
Σε γενικές γραμμές διεξάγεται με τον ίδιο τρόπο όπως ένας φυσιολογικός τοκετός. Πραγματοποιούνται όλες οι ιατρικές τεχνικές, ώστε να μπορέσει ο γιατρός να παρέχει ασφάλεια σε μητέρα και παιδί. Όπως και στον φυσιολογικό τοκετό έτσι και στον VBAC είναι σημαντικό η έγκυος να κινείται, ώστε να επιταχύνει την εξέλιξη του τοκετού.

Μιχάλης Λαζανάκης | Μαιευτήρας – Γυναικολόγος Αθήνα

https://venusmed.gr/

Dr. Michael Lazanakis | Gynaecologist - Obstetrician In Athens

https://venusmed.gr/en/