Για το δεύτερο κύμα της πανδημίας που «χτυπά» την Ελλάδα και τον κόσμο μίλησε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας, σημειώνοντας πως ο λόγος που η ασθένεια της Covid-19 έγινε πανδημία είναι ότι δεν υπάρχει ανοσία στον γενικό πληθυσμό.
Μιλώντας, μέσω τηλεδιάσκεψης, στο 31ο Πανελλήνιο Αιματολογικό Συνέδριο, ο κ. Τσιόδρας ανέφερε πως το ποσοστό των ασθενών με Covid-19 που νοσηλεύεται ανέρχεται σε 9,2%, ενώ στο 21,3% είναι το ποσοστό νοσηλευόμενων ηλικίας 45-54 ετών. Όσον αφορά τις ηλικίες διάγνωσης οι νέοι 18 με 24 ετών είχαν αύξηση τις τελευταίες εβδομάδες.
Όπως είπε ο κ. Τσιόδρας, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ο πραγματικός αριθμός κρουσμάτων στην Ελλάδα υπολογίζεται τουλάχιστον τρεις φορές πάνω, ενώ αυτή τη στιγμή υπάρχουν στη χώρα 8.437 ενεργά επιβεβαιωμένα κρούσματα. Παράλληλα, ανέφερε πως ο συνολικός αριθμός νοσηλευομένων υπολογίζεται γύρω στους 1.000.
Τις τελευταίες επτά ημέρες στις ηλικίες άνω των 55 ετών είχαμε περίπου 1.000 κρούσματα, δήλωσε ο κ. Τσιόδρας και πρόσθεσε πως αυτό είναι κάτι που «σημαίνει πως με μαθηματική ακρίβεια θα πιεστεί το Σύστημα Υγείας».
Σύμφωνα με τον καθηγητή, η πληρότητα των ΜΕΘ ανά περιοχή είναι στη Δυτική Μακεδονία: 100%, Κεντρική Μακεδονία: 46%, Ήπειρος: 40%, Αττική: 61%, Θεσσαλονίκη: 60% και Θεσσαλία: 40%.
Όσον αφορά το εμβόλιο επικαλέστηκε τον Αμερικανό επιστήμονα Άντονι Φάουτσι που είπε πως «μπορεί να είναι έτοιμο τον Ιανουάριο», ενώ τόνισε πως η ανοσία της αγέλης δεν είναι στρατηγική, «είναι προβληματική, είναι σαν να περπατάς σε λεπτό και τεντωμένο σχοινί το οποίο δεν βλέπεις», σημείωσε.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ