Tην σκυτάλη από τον Σωτήρη Τσιόδρα στην ενημέρωση για τον κορονοϊό και τα μέτρα που λαμβάνονται πήρε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.
Όπως ανέφερε: «Από τη Δευτέρα, 18 Μαΐου, επιτρέπονται οι μετακινήσεις στην ηπειρωτική Ελλάδα και την Κρήτη. Επιτρέπεται η μετακίνηση και στην Εύβοια. Όχι στην Λευκάδα καθώς είναι νησιωτική περιοχή.
Πώς θα ανοίξουν οι οργανωμένες πλαζ - Το σχέδιο
Επίσης, όπως σημείωσε ο κ. Χαρδαλιάς από το Σάββατο ανοίγουν οι οργανωμένες παραλίες. Σύμφωνα με τον ίδιο, συνολικά σε όλη τη χώρα υπάρχουν 515 οργανωμένες πλαζ που θα ανοίξουν για τους λουόμενους στις 8 το πρωί.
Φυσικά, τα πρόστιμα σε περιπτώσεις παράβασης θα είναι αρκετά τσουχτερά για τους απείθαρχους. Και πιο συγκεκριμένα:
    θα είναι από 5.000 έως 20.000 ευρώ και η λειτουργία της επιχείρησης θα αναστέλλεται για 30 ημέρες.
    Σε περίπτωση δεύτερης παράβασης το πρόστιμο θα τριπλασιάζεται.
«Αν δεν είστε έτοιμοι μην ανοίξετε», ήταν η σύσταση που έκανε ο Νίκος Χαρδαλιάς προς όλους όσοι δραστηριοποιούνται στις οργανωμένες πλαζ.
Οι κανόνες
Πιο συγκεκριμένα, ο μέγιστος αριθμός λουόμενων είναι τα 40 άτομα ανά 1.000 τ.μ. και είναι υποχρεωτική η καταγραφή των παρευρισκόμενων. Ως προς την απόσταση ανάμεσα στις ομπρέλες, η ελάχιστη απόσταση μεταξύ των αξόνων των ομπρελών ορίζεται στα 4 μέτρα. Μεταξύ άλλων τόνισε ότι δεν επιτρέπεται για τις παραλίες:
    Ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων στο χώρο του καταστήματος
    Επιβάλλεται χρήση μάσκας στους εργαζομένους
    Απαγορεύεται το ντελίβερι
    Απολύμανση καρέκλας ξαπλώστρας
Επιτρέπεται η μετακίνηση στην Εύβοια - Όχι σε Λευκάδα και Ελαφόνησο
Οπως επισήμανε, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης για την πανδημία, από τη Δευτέρα 18 Μαΐου επιτρέπονται οι μετακινήσεις από νομό σε νομό και στην Κρήτη. Διευκρίνισε, δε, ότι επιτρέπεται η οδική μετακίνηση και στην Εύβοια.
Ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι προς το παρόν απαγορεύεται η μετακίνηση στη Λευκάδα αλλά και την Ελαφόνησο. Στις δύο αυτές περιοχές, ισχύει ότι και για τα υπόλοιπα νησιά. Δηλαδή, η μετακίνηση θα επιτραπεί από τις 25 Μαΐου και μετά και εφόσον τα πράγματα εξελιχθούν ομαλά.

ethnos.gr