Σύσταση προς τους εμβολιασμένους για διενέργεια δύο τεστ έπειτα από επαφή με κρούσμα απηύθυνε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά την ενημέρωση για την πανδημία.
«Οι εμβολιασμένοι ή οι πρόσφατα νοσήσαντες δεν μπαίνουν σε καραντίνα αλλά πρέπει να τηρούν τα μέτρα. Σήμερα όμως θα ήταν σκόπιμο όλοι οι εμβολιασμένοι έπειτα από στενή επαφή με κρούσμα να μειώσουν την κινητικότητα και να κάνουν δύο τεστ τις επόμενες 7-10 μέρες», δήλωσε η κ. Παπαευαγγέλου.
Η κ. Παπαευαγγέλου επεσήμανε ότι τις τελευταίες τρεις ημέρες παρατηρείται αυξητική τάση στο επιδημιολογικό φορτίο της χώρας. Όπως είπε, τα ενεργά κρούσματα είναι 37.000 με πτώση της μέσης ηλικίας στα 33 έτη, καθώς κατεγράφη αύξηση περιστατικών σε νεαρές ηλικίες. Σύμφωνα με την κ. Παπαευαγγέλου, Λακωνία, Χανιά και Ρέθυμνο παρουσιάζουν σημαντική αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου.
«Βρισκόμαστε σε φάση όπου η υποχρεωτικότητα και τα προστατευτικά μέτρα πρέπει να συμπληρωθούν και πολλά είναι τα αυτονόητα», είπε η κ. Παπαευαγγέλου.Όπως εξήγησε, το στέλεχος Όμικρον είναι αρκετά μεταδοτικό και θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ακολουθούμε ευλαβικά τα μέτρα προστασίας: εμβολιαζόμαστε, κάνουμε τεστ, φοράμε μάσκα, αποφεύγουμε το συγχρωτισμό, επιλέγουμε προσεκτικά με ποιους θα διασκεδάσουμε τις ημέρες των εορτών.
Τα κρούσματα σήμερα ήταν αυξημένα και είναι σημαντικό να προσέχουμε. «Αισθανόμαστε Χριστούγεννα αλλά παράλληλα προσέχουμε», ήταν το μήνυμα της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας Μίνας Γκάγκα.
Η ενημέρωση των διαπιστευμένων συντακτών πραγματοποιείται από την Αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας Μίνα Γκάγκα, την Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου και τον Επίκουρο Καθηγητή Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκα Μαγιορκίνη.
Στην ενημέρωση συμμετέχουν, επίσης, ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους και ο Πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) Θεοκλής Ζαούτης.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ