Περίπου 250 γιατροί, νοσηλευτές και υπόλοιπο προσωπικό εξακολουθούν να εργάζονται ανεμβολίαστοι σε δημόσια νοσοκομεία της χώρας, παρά το γεγονός ότι πέρασαν τρεις εβδομάδες από την ημέρα που οι επίσης ανεμβολίαστοι συνάδελφοί τους τέθηκαν σε αναστολή εργασίας.
Κατά τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), Μιχάλη Γιαννάκο, αιτία είναι η πολύ μεγάλη καθυστέρηση που παρατηρείται, προκειμένου η αρμόδια επιτροπή να εξετάσει τα αιτήματα που κατέθεσαν οι υγειονομικοί για να εξαιρεθούν από την υποχρεωτικό εμβολιασμό για διάφορους λόγους.
Έτσι, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των ανεμβολίαστων υγειονομικών είδε το αίτημά της για εξαίρεση από τον υποχρεωτικό εμβολιασμό να απορρίπτεται και να πηγαίνει στα σπίτια της στο πλαίσιο του μέτρου της αναστολής εργασίας, κάποιοι συνάδελφοί τους, χωρίς να είναι δική τους η υπαιτιότητα, περιμένουν ακόμα απάντηση στο δικό τους αίτημα από την αρμόδια επιτροπή και μέχρι τότε συνεχίζουν να εκτελούν κανονικά τα καθήκοντά τους. Αυτό, όμως, μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή ασθενών που εισέρχονται ή νοσηλεύονται για διάφορους λόγους στα νοσοκομεία.
 «Αυτή η κατάσταση, δυστυχώς, δημιουργεί συνθήκες άνισης μεταχείρισης μεταξύ των εργαζόμενων υγειονομικών. Κάποιοι ανεμβολίαστοι ήδη σταμάτησαν να δουλεύουν και βέβαια δεν παίρνουν μισθό και άλλοι, επίσης ανεμβολίαστοι, συνεχίζουν να εργάζονται. Αυτή η άνιση μεταχείριση είναι ευθύνη της επιτροπής, η οποία θα έπρεπε να είχε ολοκληρώσει την εξέταση των αιτημάτων εξαίρεσης από τον εμβολιασμό μέχρι τις 31 Αυγούστου. Στις 7 Σεπτεμβρίου οι αιτήσεις που εκκρεμούσαν, με βάση τα όσα είπε η κ. Γκάγκα, ήταν επισήμως 500. Δύο εβδομάδες, μετά με το ρυθμό που εξετάζονται οι αιτήσεις, εκτιμώ ότι οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί που συνεχίζουν να εργάζονται, πρέπει να είναι γύρω στους 250 σε ολόκληρη την Ελλάδα», τονίζει στο ethnos.gr ο κ. Γιαννάκος.
Όπως αναφέρει ακόμα ο ίδιος, αίτημα της ΠΟΕΔΗΝ, προκειμένου να αποφευχθούν οι συνθήκες άνισης μεταχείρισης, είναι να γυρίσουν όλοι οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί στα καθήκοντά τους και να δοθεί νέα προθεσμία στην εξέταση των αιτημάτων εξαίρεσης από τον υποχρεωτικό εμβολιασμό.
Μικρότερο το ενδιαφέρον για την τρίτη δόση;
Κατά τον κ. Γιαννάκο, είναι πιθανό να καταγραφεί μικρότερο ενδιαφέρον από την πλευρά των υγειονομικών για τη διενέργεια της τρίτης δόσης του εμβολίου, σε σχέση με τις δύο πρώτες δόσεις. Αιτία γι’ αυτό, όπως υποστηρίζει, είναι το πολύ κακό κλίμα που έχει δημιουργηθεί σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας, μετά τις αναστολές των ανεμβολίαστων εργαζομένων. Σημειώνεται ότι αυτήν τη στιγμή η τρίτη δόση του εμβολίου δεν είναι υποχρεωτική.
«Προσωπικά, παρ’ όλο που έχω αυτήν τη στιγμή 20.000 αντισώματα από τις δύο προηγούμενες δόσεις, αν και έκανα το πρώτο εμβόλιο τον περασμένο Ιανουάριο, θα κάνω την τρίτη δόση την 1η Οκτωβρίου, ώστε να δώσω το καλό παράδειγμα. Όμως, οι αρμόδιοι θα έπρεπε να μας είχαν ήδη ενημερώσει κάτω από ποιο όριο αντισωμάτων θα πρέπει να γίνεται η τρίτη δόση. Οι υγειονομικοί εμβολιάστηκαν άμεσα σε ποσοστό 80% με τις δύο δόσεις και το ποσοστό ανέβηκε στο 90% μέχρι το τέλος Αυγούστου. Για την τρίτη δόση δεν μπορώ να πω αυτήν τη στιγμή, αν θα υπάρξει το ίδιο υψηλό ενδιαφέρον. Και αυτό διότι το κλίμα μέσα στα νοσοκομεία είναι πολύ κακό μετά τις αναστολές εργασίας σε ανεμβολίαστους συναδέλφους μας. Το κλίμα κάνουν ακόμη χειρότερο διάφορες ενέργειες, όπως αυτήν του νοσοκομείου της Καβάλας, όπου ετοιμάζονται να υπογράψουν συμβάσεις με γιατρούς και νοσηλευτές ιδιωτικών κλινικών. Τέτοιες ενέργειες είναι πολύ κακές και πυροδοτούν ακόμα περισσότερο το ήδη άσχημο κλίμα », λέει στο ethnos.gr ο κ. Γιαννάκος.

ethnos.gr