Σχεδόν 65 χιλιάδες εμβολιασμοί έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής στην χώρα μας, το 0,059% του πληθυσμού, σύμφωνα με την καθηγήτρια και μέλος της Επιτροπής λοιμωξιολόγων Μαρία Τσολιά. Η ίδια, κατά την ενημερωση του υπουργείου Υγείας, απάντησε σε ερωτήματα που απασχολούν τους πολίτες σχετικά με την ασφάλεια των εμβολιασμών κυρίως σε εγκύους και όσους είναι αλλεργικοί.Την ίδα στιγμή η χώρα μας εφοδιάζεται -και- με τα εμβόλια της Moderna, καθώς έφτασαν σήμερα οι 8.000 πρώτες δόσεις. Το σύνολο της Ευρώπης έχει επιδοθεί σε αγώνα δρόμου ώστε το «τείχος της ανοσίας» να χτιστεί το συντομότερο δυνατόν. Στην Βρετανία τα κέντρα εμβολίων θα λειτουργούν όλο το 24ωρο. Ωστόσο  οι φαρμακοβιομηχανίες προειδοποιούν να  μην αλλάζει η δοσολογία των εμβολίων καθώς αυτή η στρατηγική δεν προκύπτει από τις κλινικές δοκιμές ότι έχει αποτέλεσμα.
Η ενημερωση του Υπουργείου
Αναφερόμενη στην πορεία των εμβολιασμών στην χώρα μας, η κ. Τσολιά, την έκρινε ως άριστη, ενώ έδωσε χρήσιμες πληροφορίες για το πώς επιδρά το εμβόλιο σε ειδικές κατηγορίες πολιτών
«Συχνά δεχόμαστε ερωτήματα για το αν πρέπει να εμβολιαστούν άτομα που έχουν προσβληθεί, είπε. Η έρευνα έδειξε ότι το εμβόλιο δεν προκαλεί πρόβλημα, άρα μπορούν να εμβολιαστούν.
Έχει αποδειχθεί ότι όσοι έχουν νοσήσει, η ανοσία διαρκεί τουλάχιστον τρεις μήνες. Γι' αυτό συστήνεται αυτά τα άτομα, να αναβάλουν τον εμβολιασμό τους για τρεις μήνες.
Όσον αφορά στις έγκυες, η καθηγήτρια δήλωσεπως αν και στις δοκιμές για το εμβόλιο δεν συμμετείχαν έγκυες, αλλά μετά έγινε γνωστό ότι ήταν έγκυες και δεν υπέστησαν καμία επιπλοκή. «Η τεχνολογία mRΝΑ δεν έχει επίδραση στο έμβρυο, διότι δεν εισχωρεί» τόνισε.Είναι ασταθές και αποσυντίθεται γρήγορα μέσα στα κύτταρα. Εάν μια έγκυος ανήκει σε ομάδα στην οποία συστήνεται ο εμβολιασμός, πχ είναι υγειονομικός, μπορεί να αποφασίσει να εμβολιαστεί, ζυγίζοντας τον κίνδυνο έκθεσης στην λοίμωξη, το επίπεδο κυκλοφορίας του ιού στην κοινότητα, τον κίνδυνο εκδήλωσης επιπλοκών από την λοίμωξη και τις πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες.
Για τις αλλεργικές αντιδράσεις, είπ πως πως «έχουν παρουσιαστεί 21 αλλεργικές αντιδράσεις, οι οποίες αντιμετωπίστηκαν άμεσα. Ορισμένες, δε, εκτιμάται ότι εκδηλώθηκαν εξαιτίας του άγχους για το εμβόλιο ή τη βελόνα. Η ουσία που προκαλεί αναφυλαξία είναι μία και υπάρχει σε πολλά καλλυντικά. Μπορούν να κάνουν το εμβόλιο όσοι έχουν αλλεργίες, αλλά σε νοσοκομείο και σε συνεννόηση με τον γιατρό τους.  Οι αλλεργίες σε τρόφιμα, κατοικίδια και ξηρούς καρπούς, δεν συνιστούν αντένδειξη.
Οι περιπτώσεις αλλεργικής αντίδρασης είναι περίπου μία ανά ένα εκατ. δόσεις.
«Έφτασε» η ... Moderna. Τι περιμένουμε ακόμη 
Έφτασαν σήμερα στην χώρα μας οι πρώτες 8.000 δόσεις εμβολίου της Moderna, Υπενθυμίζεται ότι από την Moderna η Ελλάδα αναμένεει 20.000 δόσεις εντός του Ιανουαρίου, 115.000 δόσεις τον Φεβρουάριο και 105.000 δόσεις τον Μάρτιο. Οι συνολικές παραδόσεις της Moderna για το πρώτο τρίμηνο είναι 240.000 δόσεις.
Επίσης, η Ελλάδα, μέχρι το τέλος Ιανουαρίου, θα παραλάβει από τη Pfizer 427.050 δόσεις, μέχρι τέλος Φεβρουαρίου 362.700 δόσεις και τον Μάρτιο άλλες 558.675 δόσεις. Συνολικά, από την εταιρεία Pfizer θα παραδοθούν 1.348.425 έως το τέλος Μαρτίου. Σε αυτές υπάρχει περίπτωση να προστεθούν και άλλες 1.180.930 δόσεις από την επιπλέον συμφωνία της Pfizer με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Καμπανάκι για την δοσολογία
«Καμπανάκι» κρούουν οι φαμακοβιομηχανίες για την στρατηγική που σχεδιάζουν κυβερνησεις, να μειώσουν τις δόσεις των εμβολίων ανά άτομο, ώστε να εμβολιαστούν ακόμη περισσότεροι,
Όπως αναφέρεται, μεταξύ άλλων,σε κοινή ανακοίνωση των μεγαλύτερων επαγγελματικών ενώσεων του τομέα της φαρμακοβιομηχανίας, τόσο στην Ευρώπη όσο και στις Ηνωμένες Πολιτείες (IFPMA, PhRMA, EFPIA, Vaccines Europe, BIO, ICBA) :« Οι στρατηγικές ανάπτυξης εμβολίων πρέπει να βασίζονται στο ήδη υπάρχον αποτέλεσμα των συνεχιζόμενων κλινικών μελετών και στις εξελισσόμενες γνώσεις. Ως εκ τούτου προτείνεται η συμμόρφωση με τη δοσολογία που έχει αξιολογηθεί σε κλινικές δοκιμές.
«Πυρετός» στην Βρετανία
Η Βρετανία θα αρχίσει να χορηγεί το εμβόλιο για την Covid-19 σεεπιβεβαίωσε την Τετάρτη ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον. Απαντώντας ερωτήσεις βουλευτών στη Βουλή των Κοινοτήτων, ο Τζόνσον δήλωσε ότι οι λεπτομέρειες για το εν λόγω πρόγραμμα θα δοθούν από τον υπουργό υγείας, Ματ Χάνκοκ.
Ο Τζόνσον αποκάλυψε νωρίτερα την εβδομάδα ότι τα κέντρα για τους εμβολιασμούς θα αρχίσουν να εμβολιάζουν άτομα χωρίς διακοπή, καθώς η κυβέρνηση στοχεύει να δώσει μια δόση σε περίπου 15 εκατομμύρια άτομα μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου.

naftemporiki.gr