Με τα κρούσματα κοροναϊού στην Αττική να βρίσκονται καθημερινά σε υψηλά και ανησυχητικά επίπεδα, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλας, επαναφέρει το ζήτημα της καθολικής χρήσης μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους.
Όπως είπε, το μέτρο της χρήσης μάσκας παντού βρίσκεται πάνω στο τραπέζι.
Ωστόσο, επανέλαβε ότι «αν εφαρμοστούν τα μέτρα που έχουμε λάβει, είναι εμφανές ότι μπορούμε να έχουμε καλύτερη πορεία από πολλές άλλες πόλεις».
Όπως διαμήνυσε ο κ. Κικίλιας, μιλώντας στον ANT1, το τοπικό lockdown στην Αττική αποτελεί ύστατη λύση, καθώς θα πρέπει να αναλογιστούμε τις οικονομικές συνέπειες και τις ανάγκες της κοινωνίας. Η κυβέρνηση δεν προκρίνει ένα οριζόντιο lockdown απ’ άκρη σ’ άκρη στην Ελλάδα, πρόσθεσε, σημειώνοντας πως «συμπάσχω με εκείνους που αγωνίζονται για ένα μεροκάματο, είναι δύσκολο».
Αυξάνονται οι ΜΕΘ
Ο κ. Κικίλιας, απαντώντας στο ερώτημα πότε θα χτυπήσει… καμπανάκι για τις ΜΕΘ, είπε ότι συνεχώς προστίθενται νέες ΜΕΘ στο σύστημα και την επόμενη εβδομάδα μάλιστα θα παραδοθούν 50 νέες από τον πρωθυπουργό.
Ειδικά σε ότι αφορά την Αττική, σύμφωνα με την υπεύθυνη, κυρία Κοτανίδου, οι αντοχές του συστήματος θα αρχίσουν να δοκιμάζονται όταν οι διασωληνωμένοι θα ξεπεράσουν τους 100 και θα πλησιάσουν τους 150.
Για τα Κέντρα Υγείας ο κ. Κικίλιας υπογράμμισε ότι «ενεργοποιήθηκαν ήδη από το καλοκαίρι σε όλη την Ελλάδα. Στόχος είναι να αποσυμφορηθούν τα νοσοκομεία αναφοράς, που σήμερα κάνουν έως 1.000 τεστ την ημέρα».
Για το εμβόλιο
Για τη θεραπεία και το εμβόλιο κατά του κοροναϊού, ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι «υπήρξε συμφωνία από την ΕΕ, με μια τρίτη εταιρεία για ένα εμβόλιο στις αρχές του 2021. Δεν μιλάμε για μια προσπάθεια που θα χρειαστεί χρόνια».
«Πρέπει να αντέξουμε αυτούς του μήνες. Από τα τέλη του ’20 έως τα μέσα του ’21 οι επιστήμονες λένε ότι θα υπάρχει σειρά εμβολίων και θεραπειών, ώστε να επιστρέψουμε σε μια μερική κανονικότητα» κατέληξε ο κ. Κικίλιας.

(in.gr)