Το αμερικανικό… follow the money εφαρμόζει η ΕΛ.ΑΣ. σε έρευνά της για τον «Ρουβίκωνα». Η Οικονομική Αστυνομία έχει αρχίσει έρευνα για να διαπιστωθεί εάν δικαιολογείται με νόμιμο τρόπο η συγκέντρωση χρημάτων για την καταβολή εγγύησης για μέλος της αναρχικής ομάδας που είχε συλληφθεί για επίθεση με μπογιές.
Τα μέλη του «Ρουβίκωνα συχνά απευθύνουν εκκλήσεις για τη συλλογή χρημάτων, προκειμένου να καλυφθούν δικαστικά έξοδα και να καταβληθούν εγγυήσεις, προκειμένου να μην καταλήξουν στη φυλακή μέλη του.
Ο Ρουβίκωνας διοργανώνει συνήθως πάρτι για να συλλέξει χρήματα. Όπως υποστηρίζουν, ο κόσμος που είναι αλληλέγγυος προς την ομάδα βοηθάει προς την κατεύθυνση της συγκέντρωσης χρημάτων, χωρίς να υπάρχουν παράνομες διαδικασίες στη συλλογή τους.
Οι Αρχές, ωστόσο, έχουν ανοίξει έρευνα για μία συγκεκριμένη περίπτωση και έχουν καλέσει για κατάθεση στη Ρουβίκωνα μία γυναίκα. Οι αστυνομικοί ερευνούν την προέλευση 30.000 ευρώ που φέρεται να κατέθεσε η γυναίκα σε τραπεζικό λογαριασμό τον περασμένο Ιούνιο.
Τα χρήματα προορίζονταν για την καταβολή εγγύησης, προκειμένου να αφεθεί ελεύθερο μέλος του Ρουβίκωνα που είχε συλληφθεί για την επίθεση στη Βουλή. Στο «μικροσκόπιο» της ΕΛ.ΑΣ. μπαίνουν, ωστόσο, και άλλες δράσεις οικονομικής ενίσχυσης της ομάδας.
Για το θέμα έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook ηγετικό στέλεχος της αναρχικής ομάδας, το οποίο δημοσίευσε και την κλήση για κατάθεση που έλαβε η γυναίκα:
«Ο Ρουβίκωνας, όπως όλοι και όλες, θα θυμάστε είχε πραγματοποιήσει παρέμβαση στη Βουλή για την απεργία πείνας του Δημήτρη Κουφοντίνα. Είχε συλληφθεί τότε ένας σύντροφος και μετά μέσω κάποιων βίντεο είχα "αναγνωριστεί" και εγώ από ασφαλίτες και ασκήθηκε και σε μένα δίωξη.
Ορίστηκε και στους δύο εγγύηση 30.000 ευρώ στον καθένα.
Μετά από μια πανευρωπαϊκή καμπάνια αλληλεγγύης, τα λεφτά βρέθηκαν. Μήνες μετά οι αρχές στοχοποιούν μια συντρόφισσα (η οποία απλά διευκόλυνε τη διαδικασία δίνοντας τον τραπεζικό της λογαριασμό).
Την καλούν για να δώσει εξηγήσεις για την προέλευση των χρημάτων. Ουσιαστικά πρώτα σου λένε δώσε τριάντα χιλιάρικα αλλιώς θα πας φυλακή και μετά σε κατηγορούν επειδή... βρήκες τα χρήματα.
Είστε αστείοι.
Ό,τι κολπάκια και να κάνετε δεν θα μας σταματήσετε. Όσους νόμους και να νομοθετήσετε όσες δομές μας και εάν χτυπήσετε όσες κατηγορίες και εάν μας βάλετε.
Και όσον αφορά τη συγκεκριμένη υπόθεση. ΕΓΩ ΤΑ ΒΡΗΚΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ. Τα είχα σε μια σακούλα και τα πήγα σε μια τράπεζα. Πήρα μια επιταγή και πήγα και την κατέθεσα στο Παρακαταθηκών και Δανείων. Μετά πήρα ένα χαρτί που έδειχνε τη συναλλαγή και το παρέδωσα στην ανακρίτρια και τέλος.
ΝΑ ΑΦΗΣΕΤΕ ΤΗΝ ΚΟΠΕΛΑ ΗΣΥΧΗ.
Την οποιαδήποτε ερώτηση θα την κάνετε σε μένα».

ethnos.gr