Συνεχίζεται η παρατεταμένη καλοκαιρία, αλλά και η ανομβρία στη χώρα μας, με τον καιρό να θυμίζει μέρες Αυγούστου, μια και, εκτός από τις υψηλές θερμοκρασίες και την ανομβρία, οι ενισχυμένοι βοριάδες στο Αιγαίο παραπέμπουν στα μελτέμια που επικρατούν τον Αύγουστο - γνωστά και σαν όψιμα μελτέμια.
Έτσι φαίνεται ότι θα μας αποχαιρετήσει ο μήνας - ένας μήνας που τα τελευταία χρόνια συνηθίζει να μας χαρίζει παρατεταμένα διαλείμματα καλοκαιρίας με το καλοκαιράκι του Αγίου Δημητρίου να επεκτείνει τις ημέρες δράσης του.
Σε ό,τι αφορά μια πιο «μακρινή» τάση του καιρού με το όποιο ρίσκο αυτή μπορεί να φέρει, φαίνεται πως οι υψηλές πιέσεις που καλύπτουν τη χώρα μας αλλά και μεγάλο τμήμα της κεντρικής και νότιας Ευρώπης θα εμφανίσουν την τάση να κινηθούν δυτικότερα και βορειότερα.
Aυτό θα έχει ως συνέπεια ψυχρότερες αέριες μάζες από την κεντρική και βόρεια Ευρώπη να κινηθούν νοτιότερα και καθώς θα περάσουν πάνω από υγρότερες και θερμότερες περιοχές θα σχηματίσουν βαρομετρικά χαμηλά κοντά στην περιοχή μας με αποτέλεσμα τις πρώτες ημέρες του Νοεμβρίου η χώρα μας να επηρεαστεί από αρκετές και ισχυρές βροχές, πτώση της θερμοκρασίας αλλά ακόμη και τα πρώτα αξιόλογα χιόνια στα βουνά μας.
Τονίζεται ότι ο μήνας Νοέμβριος είναι Μετεωρολογικά ο πιο επικίνδυνος μήνας του Φθινοπώρου μιας και ψυχρές αέριες μάζες από μεγαλύτερα γεωγραφικά πλάτη αλληλεπιδρούν με τις θερμές θάλασσές μας δημιουργώντας τον επικίνδυνο καιρό. Έτσι λοιπόν είναι η ώρα για να προετοιμαστούμε κατάλληλα.

ethnos.gr