Στην τελική ευθεία έχουν εισέλθει οι υποψήφιοι που θα διαγωνιστούν στις πανελλαδικές εξετάσεις οι οποίες ξεκινούν στις 6 Ιουνίου για τους μαθητές των ΕΠΑΛ και στις 7 για αυτούς των γενικών ενιαίων λυκείων.
Οι υποψήφιοι των ΓΕΛ ξεκινούν την Παρασκευή με το μάθημα της Νέας Ελληνικής Γλώσσας (Γενική Παιδεία) ενώ οι μαθητές των επαγγελματικών λυκείων αρχίζουν τον «μαραθώνιο» των εξετάσεων μία ημέρα νωρίτερα με το μάθημα των Νέων Ελληνικών.
Στους 78.335 ο αριθμός των εισακτέων
Λίγες ημέρες νωρίτερα, το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε τον αριθμό των εισακτέων για το ερχόμενο ακαδημαϊκό έτος. Ειδικότερα θα εισαχθούν  78.335 νέοι φοιτητές σε σχέση με τους 74.692 που πέρασαν τις πύλες των ΑΕΙ πέρυσι.
Η αύξηση των θέσεων, ωστόσο, δεν αφορά όλα τα τμήματα και το σημαντικότερο είναι ότι δεν «αγγίζει» καθόλου τις περιζήτητες σχολές στις οποίες γίνεται «σφαγή» αριστούχων για μία θέση.
Ειδικότερα, το υπουργείο έδωσε περισσότερες θέσεις σε ορισμένα τμήματα τα οποία έχουν προοπτικές στην αγορά εργασίας, όπως αυτά των Τουριστικών και Ναυτιλιακών Σπουδών, αύξησε κατακόρυφα τους εισακτέους σε τμήματα Οικονομικών Επιστημών ενώ την ίδια στιγμή άφησε αμετάβλητο το αριθμό των εισακτέων σε σχολές όπου παρατηρείται κάθε χρόνο «σφαγή» αριστούχων.
Στα ύψη ο ανταγωνισμός σε Ιατρικές – Νομικές σχολές
Μπορεί ο αριθμός των εισακτέων να πήρε την ανιούσα σε αρκετές ομάδες σχολών προκειμένου να καταγραφεί μία εντυπωσιακή άνοδος  σε σχέση με πέρυσι  ωστόσο το υπουργείο Παιδείας αποφάσισε να κρατήσει αμετάβλητες τις θέσεις στις Ιατρικές και Νομικές σχολές τις οποίες επιλέγουν κάθε χρόνο ως πρώτη προτίμηση χιλιάδες αριστούχοι.
Είναι ενδεικτικό ότι για την Ιατρική σχολή της Αθήνας η οποία βρίσκεται κάθε χρόνο στην κορυφή της λίστας των υποψηφίων,  επιλέγεται ως πρώτη προτίμηση από 2.000 και πλέον υποψηφίους όταν οι θέσεις για το ερχόμενο ακαδημαϊκό έτος δεν ξεπερνούν τις 165.
Αντίστοιχη είναι η εικόνα και για ένα από τα πιο δημοφιλή τμήματα της ανώτατης εκπαίδευσης, αυτό της Νομικής του ΕΚΠΑ. Οι πρώτες προτιμήσεις «αγγίζουν» κάθε χρόνο τις 2.200 ενώ οι θέσεις και τη φετινή χρονιά, παρέμειναν στα περσινά επίπεδα, δηλαδή στις 435.

(in.gr)