Εικόνα σταθεροποίησης συνεχίζει να εμφανίζει η πανδημία στη χώρα μας. Παρά τον εντυπωσιακό αριθμό των εργαστηριακών τεστ (μοριακά και rapid) που διενεργήθηκαν τη Δευτέρα και τα οποία ξεπέρασαν τις 348.000, ως αποτέλεσμα των νέων κανόνων που ισχύουν για τη συμμετοχή των ανεμβολίαστων σε επαγγελματικές και κοινωνικές δραστηριότητες, ο αριθμός των διαγνώσεων παραμένει σε σταθερά επίπεδα, με τον ΕΟΔΥ να ανακοινώνει 2.919 νέα κρούσματα. Αξίζει να σημειωθεί ότι στα τεστ δεν συμπεριλαμβάνονται τα αυτοδιαγνωστικά, τα οποία σε περίπτωση που είναι θετικά θα πρέπει να επιβεβαιωθούν με εργαστηριακό έλεγχο προκειμένου να μπορούν να καταγραφούν ως νέα κρούσματα.
Τα θύματα της COVID-19 αυξήθηκαν κατά 31, ενώ 369 ασθενείς νοσηλεύονταν χθες διασωληνωμένοι. Σύμφωνα δε με τους ελέγχους του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων, την προηγούμενη εβδομάδα καταγράφηκε αυξητική τάση του ιικού φορτίου των λυμάτων σε μόλις δύο από τις δώδεκα περιοχές που ελέγχθηκαν και συγκεκριμένα στην Πάτρα (+60%) και στα Ιωάννινα (+59%).
Την ίδια στιγμή, αρρυθμίες σε αρκετές μονάδες υγείας της χώρας επέφερε το μέτρο της αναστολής καθηκόντων των υγειονομικών που αρνούνται να εμβολιαστούν. Είναι ενδεικτική η περίπτωση του νοσοκομείου/κέντρου υγείας Νάξου, όπου, όπως καταγγέλλουν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων, και οι δύο χειρουργοί τέθηκαν εκτός μάχης επειδή δεν εμβολιάστηκαν. Για να καλυφθεί το κενό μετακινήθηκε για δέκα ημέρες χειρουργός από το νοσοκομείο της Σύρου, το οποίο επίσης μετράει απώλειες. Από τους τέσσερις χειρουργούς που διέθετε έως πρόσφατα, ένας μετακινήθηκε στη Νάξο και ένας τέθηκε σε αναστολή καθηκόντων καθώς δεν εμβολιάστηκε. Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του τομεάρχη Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέα Ξανθού, χαρακτήρισε την κατάσταση ως διαχειρίσιμη. Αναφερόμενος στους τρόπους με τους οποίους έχει επιλέξει το υπουργείο να καλύψει τα κενά, ο υπουργός σημείωσε ότι έχει δοθεί η δυνατότητα επιστροφής του προσωπικού αμέσως μετά την πρώτη δόση του εμβολίου, γίνονται μετακινήσεις προσωπικού μεταξύ μονάδων για να καλυφθούν κενά, ενώ υπάρχει και η δυνατότητα τρίμηνων συμβάσεων με υγειονομικό προσωπικό. «Δημιουργούνται σίγουρα κάποιες αρρυθμίες –θέλω να είμαι ειλικρινής–, αλλά αυτές είναι διαχειρίσιμες και θεωρούμε ότι όσο περνάνε οι μέρες και επιστρέφει προσωπικό το οποίο εμβολιάζεται και όταν ενεργοποιηθούν και οι τρίμηνες συμβάσεις, ακόμα και αυτές οι δυσλειτουργίες θα καλυφθούν», ανέφερε. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, σε αναστολή έχουν τεθεί περίπου 5.500 εργαζόμενοι σε δημόσια νοσοκομεία και 1.000 σε δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας του ΕΣΥ.
Δυσκολία κάλυψης κενών
Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων καταγγέλλουν δυσλειτουργίες και δυσκολία κάλυψης των κενών σε αρκετές μονάδες του ΕΣΥ. Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία που έχει συλλέξει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων από μονάδες υγείας των Κυκλάδων και άλλων νησιών της χώρας. Στο νοσοκομείο της Νάξου, εκτός από τους δύο χειρουργούς, σε καθεστώς αναστολής καθηκόντων βρίσκονταν έως χθες και ένας εκ των δύο μικροβιολόγων, δύο από τους πέντε τεχνολόγους ιατρικών εργαστηρίων, δύο από τις επτά καθαρίστριες και πέντε από τους 30 νοσηλευτές/τριες. Στο Κέντρο Υγείας Αμοργού έχουν τεθεί σε αναστολή εργασίας τέσσερα από τα οκτώ άτομα της νοσηλευτικής υπηρεσίας και στο Κέντρο Υγείας Τήνου, τρία από τα έντεκα. Στη Μήλο, σε αναστολή είναι ένας οδηγός ασθενοφόρου και μία νοσηλεύτρια σε σύνολο επτά ατόμων που υπηρετούν στο κέντρο υγείας. Δύσκολη είναι η κατάσταση και στο νοσοκομείο Κεφαλονιάς. Ο μοναδικός παθολόγος του νοσοκομείου τέθηκε σε αναστολή καθηκόντων και η παθολογική κλινική καλύπτεται με μετακίνηση μιας γιατρού από το Κέντρο Υγείας Αργοστολίου και –κάποιες ημέρες– από ιδιώτη γιατρό με «μπλοκάκι».

Πέννυ Μπουλούτζα (Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)